Categories
Tiimit Joensuu

Kyvykkäästä tuli Free-Talent

Heikki Immonen

Kyvykäs.fi osallistui alkutaipaleelllaan Draft-ohjelmaan. Lokakuun lopussa 2019 Kyvykäs ja suomalainen kevytyrittäjyyspalvelu Free-Laskutus ilmoittivat yhdistymisestä. Samalla Kyvykkäästä tuli Free-Talent.

Seuraavassa Free-Talentin (entinen Kyvykäs) Henry Klefström ja Free-Laskutuksen Joonas Tuompo vastailevat Draft-ohjelman kysymyksiin.

Voit lukea yhdentymisuutisen Free-Laskutuksen sivuilta.

 

Draft: Kyvykkäästä tulee Free-Talent. Millaista muutosta palvelun toimintaan on odotettavissa sen käyttäjille?

Henry: Palvelun käyttö ei itsessään muutu. Tutut ominaisuudet löytyvät edelleen. Suurin muutos on se, että pystymme nyt helposti tarjoamaan laskutusvaihtoehdon Free-Kevytyrittäjyyden kautta. Olemme myös rakentamassa uutena ominaisuutena, että palvelulla voi jättää avoima tarjouspyyntöjä, joihin markkinapaikalle rekisteröityneet palveluntarjoavat voivat osallistua ja jättää oman tarjouksensa palvelun suorittamisesta.

Tällä haluamme tehdä palvelun kilpailuttamisen todella helpoksi. Esimerkiksi mainos- tai digitoimistopalveluista, tai esimerkiksi perinteisestä muuttopalvelusta.

Olemme myös poistaneet Kyvykkäästä tutun komissiopohjaisen maksun. Palvelun käyttö on nyt toistaiseksi ilmaista, sillä haluamme käyttäjämme tuntevan aitoa lisäarvoa palvelusta. Free-Talentti on avoin kaikille yrittäjyystavoille, oli se sitten toiminimi, kevytyrittäjyyspalvelua hyödyntävä tai osakeyhtiömuotoista ovat he tervetulleita käyttämään palvelua yhtälailla maksutta.

 

Draft: Kevytyrittäjyys kasvaa kohisten. Mihin uskotte alan kehittyvän tulevaisuudessa? Mitä muita lisäpalveluita on odotettavissa Free-Talentin kaltaisen markkinapaikan rinnalle? 

Joonas: Kevytyrittäjyys on erittäin kovassa kasvussa ja näillä näkymin tahti tule vain kiihtymään projektityön yleistyessä. Sen verran voidaan paljastaa, että koska Free-Talent on yrittäjien ja kevytyrittäjien markkinapaikka, tulee tämän vuoden aikana yrittäjille suunnattu palvelu. Uskon Free-Talentin kehittyvän myös rekrytointi -työkaluna tuoden tiettyä automaatioita tähän suhteellisen manuaaliseen prosessiin.

 

Draft:Pari vinkkiä nykyiselle tai uudelle kevytyrittäjälle: miten Free-Talentista saa suurimman hyödyn irti?

Joonas: Free-Talentista saa parhaan hyödyn irti selkeällä ilmoituksella. Hyvät kuvat ja oikein kirjoitettu ilmoitus on kaiken A ja O. Sen vielä sanoisin, että kyselyihin on hyvä vastata mahdollisimman nopeasti niin tilaajalle jää hyvä kuva omasta ammattitaidosta.

 

Draft: Henry, uran ensimmäinen(?) yrityskauppa on takana, millainen se oli kokemuksena?

Henry: Itseasiassa tämä oli minun toinen yrityskauppani. Opiskeluaikanani Karelia-amk:ssa ostin yhdessä opiskelijakavereideni kanssa Enjoy Life Finlandin liiketoiminnan. Toki nämä kaksi kauppaa ovat aivan eri kokoisia ja eri toimialoilta. Yrityskauppaprosessit ovat raskaita. Paljon neuvotteluita ja sopimuksia. NDA, aiesopimus ja esisopimus sitten lopulta kauppakirjat jne. Jokainen sopimus ja sen sisältö pitää käydä yksityiskohtaisesti ja tarkkaan läpi. Ylivoimaisesti tämä kauppa on opettanut minua käymään neuvotteluja ja rakentamaan neuvottelustrategioita. Kokonaisuudessaan äärimmäisen stressaava prosessi, ei näitä joka vuosi jaksaisi käydä läpi. Haasteista huolimatta pääsee oppimaan todella paljon ja olen jo huomannut, että jokainen yrityskauppaneuvottelu on erilainen. Seppo Kokkola sparrasi minua näihin ja kertoi juuri samaa, miten jokainen yrityskauppaprosessi on erilainen ja uniiki.

 

Draft: Mitkä ovat tärkeimmät opit tähänastisen yrittäjäurasi aikana, jotka haluaisit jakaa nuoremmille?  

Henry: Aloita tekemään. Tärkeintä on ottaa se ensimmäinen, mutta vaikein askel. Ei haittaa, vaikka epäonnistut, koska opit niistä (suotavaa ainakin). Todennäköisesti alussa vain epäonnistut, mutta ilman epäonnistumisia et opi luomaan toimivia prosesseja. Vaikka liikeidea ei itsessään kantaisi tai saisi siipiä olet oppinut varmasti paljon. Tämä nopea ja helppo kokeileminen on juuri se, miksi jaksan innostua Free-Talentista joka päivä. Haluamme kääntää asetelman niin, että henkilö voi ensin kokeilla ideaansa ja sen jälkeen miettiä kannattaako sen ympärille rakentaa bisnestä. Ei tarvitsisi investoida tuhansia euroja nettisivuihin, ja hakukoneoptiomoida niitä näkymään, tai aloittaa rakentamaan sosiaalisessa mediassa laajaa-yleisöä löytääkseen asiakkaita, vaan olisi yksi paikka, missä testata ennnen kaikkea nopeasti, oikeasti ja aidosti riskittömästi – Madaltaa testauskynnys niin alas, että kysymys on vain viitseliäisyydestä. Ensimmäiset asiakkaat ottaa kevytyrittäjänä ja jos homma lähtee luistamaan voi siirtyä yrittäjäksi. Pääoman karttuessa rakentaa omat nettisivut, some-yleisön ja jättää Free-Talentin vain yhdeksi liidejä tuottavaksi myyntikanavaksi.

Esimerkiksi itse aloitin yrittäjän uran perinteikkäästi sillä, että marssimme kollegojen kanssa pankista ottamaan lainaa ja ostimme bisneksen. Haluamme kääntää ajatuksen, niin, että testaat onko sinulla asiakkaita, eli onko palvelullesi alueellasi tarvetta, jos saat asiakkaita kauttamme todennäköisesti on. Sitten voit miettiä yrittäjyyden seuraavia steppejä, kuten investointeja. Jos olet esimerkiksi ajatellut, että renkaidenvaihto kotipihalla Noljakassa on hyvä idea, tee Free-Talenttiin ilmoitus, jaa sitä, testaa saatko asiakkaita ja tämän jälkeen saat relevanttia dataa onko alueellasi kysyntää. Tekisit kuitenkin saman jos perustaisit yrityksen, maksaisit nettisivuista ja muusta mainonnasta.