Karelian yrittäjyyspolku yhdistää opiskelun ja oman yrittäjyyden kehittämisen

14.2.2020

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kaisa Varis, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Tässä tekstissä esitellään erilaisia yrittäjyyden opintoja, ohjelmia ja palveluita joita Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat voivat opintojensa aikana hyödyntää.

 

Mikä on yrittäjyyspolku?

Yrittäjyyspolku on opiskelijan henkilökohtaista yrittäjyysopinnoista ja oman yritysidean kehittämisestä muodostuva kokonaisuus. Ensimmäinen askel polulla voi olla esimerkiksi yhteydenotto oman koulutusalan yrittäjyysvastaavaan. Opiskelija voi myös ottaa osaa Karelian yrittäjyysohjelmiin tai -opintoihin. Harjoittelun tai opinnäytetyön voi toteuttaa oman liikeidean kehittämisestä. Vielä valmistumisen jälkeenkin opiskelijoilla on tarjolla erilaisia palveluita.

Kaikki yrittäjyyspolun mahdollisuudet on koottu sivustolle

 

Spark Joensuu

Spark on Karelian, Itä-Suomen yliopiston, Riverian ja Business Joensuun yhteinen yrittäjyyden oppimisympäristö ja co-working -tila. Spark sijaitsee Joensuun Tiedepuistolla (rakennus 3A, 4.kerros). Arkisin Sparkia voi hyödyntää työskentelytilana ja esimerkiksi omien asiakkaiden tapaamisissa. Sparkissa järjestetään myös paljon mielenkiintoisia tapahtumia ja tilaisuuksia joihin opiskelijat voivat osallistua. Tärkeä tapahtumien järjestäjä on Joensuu Entrepreneurship Society.

Sparkissa toimivat Karelian yrittäjyysohjelmista Y-akatemia, Vuosi Yrittäjänä sekä Draft-esikiihdyttämö.  Saman katon alla toimii myös Business Joensuu yrityskiihdyttämö ja alkavien yritysten neuvonta, TE-keskuksen starttirahaneuvonta sekä Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimisto.

Tutustu tarkemmin Sparkiin -osoitteessa www.sparkjoensuu.fi

 

POLKU-yrittäjyysviikko

POLKU on Pohjois-Karjalan suurin ja monipuolisin yrittäjyystapahtuma. Se kerää yhteen kaikki yrittäjämieliset iästä ja alasta riippumatta kuulemaan huippupuhujia, luentoja ja workshoppeja ja verkostoitumaan yhdessä.

Viikon mittainen tapahtuma järjestetään vuosittain syyskuun viimeisellä viikolla. POLKU on opiskelijalle ilmainen ja osallistumisesta on mahdollista saada opintopisteitä. POLKU-viikon toteutuksesta vastaa Joensuu Entrepreneurship Society Ry.

Tutustu POLKUun osoitteessa https://polku.es/

 

JoES – Joensuu Entrepreneurship Society Ry.

JoES on opiskelijoiden ja alumnien yhteinen yrittäjyysyhteisö, joka on aktiivinen yrittäjyysteemaisten tapahtumien järjestäjä Joensuussa. Tapahtumat ovat hieno mahdollisuus verkostoitumiseen ja henkilökohtaiseen kasvuun. Opiskelijat voivat osallistua JoESin toimintaan tavallisena tapahtumakävijänä tai hakeutua vastuullisempiin rooleihin mm. erilaisten tapahtumien järjestäjänä.

Tutustu JoES:in toimintaan osoitteessa https://joensuues.fi/

 

Yrittäjyyden kokeilu NY-harjoitusyrityksen avulla

Kareliassa voit kokeilla yrittäjyyttä pienimuotoisesti nk. harjoitusyritysten avulla 10 opintopisteen laajuisella Vuosi Yrittäjänä -opintojaksolla.

Vuosi Yrittäjänä -opintojakso on osa valtakunnallista NY Vuosi Yrittäjänä -ohjelmaa. Opintojakson aikana perustetaan nk. harjoitusyritys, jonka kautta tehdään oikeaa pienimuotoista liiketoimintaan oikeiden asiakkaiden kanssa. Esimerkiksi palveluyrityksen perustamista suunnitteleville Vuosi Yrittäjänä -opintojakso erinomainen mahdollisuus kokeilla yritysideaa pienimuotoisesti jo opintojen aikana.

Lisätietoa valtakunnallisesta NY-ohjelmasta: https://vuosiyrittajana.fi/

 

Y-akatemia on intensiivinen yrittäjyysohjelma

Y-akatemia® on vaihtoehtoinen tapa suorittaa oma tutkinto loppuun ja oppia samalla yrittäjyyttä. Y-akatemiaan haetaan opintojen 2. lukuvuoden alussa. Y-akatemiassa eri alojen opiskelijat perustavat yhteiset osuuskuntamuotoiset yritykset, joiden kautta harjoitetaan oikeaan liiketoimintaan oikeiden asiakkaiden kanssa. Uutta osaamista hankintaan mm. lukemalla kirjallisuutta, jota sovelletaan käytäntöön omien yritysten kautta. Oppiminen on tiimikeskeistä ja yksi oppimisen menetelmistä on säännölliset koko tiimin yhteiset dialogi-keskustelut.

Draft-tiimeistä mm. Raffihaasteiden Esko ja Tuukka ovat mukana Y-akatemiassa. Osuuskunta on ollut heille kätevä tapa rahaliikenteen hoitamiseen ja keino testata omaa palveluaan oikeiden asiakkaiden kanssa.

Tutustu tarkemmin Y-akatemiaan: https://student.karelia.fi/fi/opinnot/Sivut/Y-Akatemia.aspx ja https://www.y-akatemia.fi/

 

Draft-ohjelma auttaa menestyvän yrityksen perustamisessa

Mietitkö yrityksen perustamista?

  • Et halua, että jäät ansaan perustamaasi elinkelvottomaan yritykseen vailla ansaintamahdollisuuksia.
  • Haluat, että yrityksesi menestyy ja pääset luomaan kiinnostuksillesi ja vahvuuksillesi rakentuvaa uraa.

Meiltä voit saada ammattilaisten tuen sekä 1000 € + 3000 € rahoitusta liikeideasi arviointiin ja testaamiseen.  Onnistuneen prosessin tuloksena olet valmis hakemaan yrityksellesi ulkopuolisen rahoituksen ja käynnistämään liiketoiminnan.

Hakeminen Draft-ohjelmaan päättyy pian, löydät hakuohjeet osoitteesta https://draftprogram.com/joensuun-haku/

 

Rahoitusta ja yritysneuvontaa valmistumisvaiheeseen ja sen jälkeen

Jo yrittäjyyspolun alussa on hyvä tiedostaa tärkeimmät uusille yrityksille tarjolla olevat rahoitusmahdollisuudet ja -palvelut.

Neuvontapalveluita

Rahoitusta