Categories
Hakuinfo Joensuu Pohjois-Karjala

Näin haet mukaan Draft-ohjelman 1.vaiheeseen Joensuussa 

22.3.2022

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kaisa Varis, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tiivistelmä 

 • Ilmoittaudu sähköisellä ilmoittautumislomakkeella 
 • Laita hakemuksen liitteeksi  yhden sivun pituinen liiketoimintasuunnitelma 
 • Esikarsinnan jälkeen pidetään esityksesi harjoitteluesitys. Suunnittele esitys mallipohjan avulla.
 • Hakupäivänä esittelet ideasi valitsijaraadille, joka tekee lopullisen valinnan Draft-ohjelmaan pääsevistä tiimeistä.

Vaihe 1: ItsearviointiKannattaako juuri sinun keskittyä juuri tähän yritysideaan, eli oletko hakukelpoinen? 

Hakemisen ensimmäinen vaihe on sinun itsesi toteuttama yritysidean itsearviointi Draft-ohjelman valintakriteerien avulla. Sinun kannattaa käydä itsearviointi läpi ensin itse ja siten koko tiimin ja muiden sinulle tärkeiden henkilöiden kanssa, joihin mahdollinen yritystoiminta tulisi vaikuttamaan. 

 • Kysymys 1. Miten hyvin tiimisi osaaminen ja kokemus ovat yhteensopivat yritysideanne kanssa? 
 • Kysymys 2. Onko yritysidea yhteensopiva sinun ja tiimisi pidemmän aikavälin tavoitteiden ja unelmien kanssa? 
 • Kysymys 3. Ovatko tuotteesi ja palvelusi kilpailukykyisiä ja onko niille tarpeeksi kysyntää
 • Kysymys 4. Oletko motivoinut rakentamaan yrityksen kotipaikaksi juuri Pohjois-Karjalan? 
 • Kysymys 5. Oletko halukas kehittämään liiketoimintaosaamistasi ja valmis siihen, että yritysideasi saattaa muuttua kehittämisprosessin aikana? 

Lisäksi, olet hakukelpoinen Joensuussa, jos:

 1. Tiimissäsi on vähintään yksi henkilö, joka on Karelia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston tai Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian opiskelija, henkilökunnan edustaja tai alumni, eli valmistunut jostakin näistä oppilaitoksesta. 
 2. Hakiessasi ymmärrät, että Draft-ohjelmassa tiimistäsi julkaistaan vähintään yksi blogi-kirjoitus, joka liittyy kokemuksiisi Draft-ohjelmassa. 
 3. Pystyt ja olet sitoutunut käyttämään aikaasi yritysideasi kehittämiseen ainakin muutaman tunnin viikossa. 
 4. Tiimissäsi on itsesi lisäksi vähintään yksi henkilö, jonka kanssa kehität yhdessä yritysideaa eteenpäin. 

Jos mietit kannattaako sinun hakea mukaan ohjelmaan, voit laittaa emailia osoitteeseen draft@karelia.fiKatsotaan yhdessä oletko hakukelpoinen. 

Voinko hakea Draft-ohjelmaan vaikka toimin jo yrittäjänä? 

Draft-ohjelman rahoitusta eivät voi saada yritykset, joilla yritysidea on jo muuttunut liiketoiminnaksi. Jos kuulut tähän kategoriaan, ja haluat kuitenkin Draft-ohjelman apua nykyisen tai uuden yritysidean kehittämisessä ota yhteyttä meihin. Yrityspalvelumme kautta voimme auttaa yritysideanne kehittämisessä. Tavoitat meidät myös osoitteesta draft@karelia.fi. Meidän lisäksemme esimerkiksi kumppanimme Business Joensuu voi olla yrityksellenne suureksi avuksi. 

Vaihe 2: Toiseksi tärkein asia: Tee yritysideastasi heti yhden sivun liiketoimintasuunnitelma. 

Kun olet varmistunut siitä, että yritysideanne ja tiiminne on hakukelpoinen, tulee haun toiseksi tärkein vaihe: yhden sivun liiketoimintasuunnitelman laatiminen. Yhden sivun liiketoimintasuunnitelma on äärimmäisen tiivistetty versio kokonaisesta useiden kymmenien sivun mittaisesta liiketoimintasuunnitelmasta.  

Käyttämässämme yhden sivun mallissa jokaiseen liiketoimintasuunnitelman kohtaan vastataan vain yhdellä lauseella. Laadi yhden sivun suunnitelma tulevaisuuden realistisesta tavoitetilanteesta, jossa yritys on ollut toiminnassa jo pidemmän aikaa. Käytä suunnitelmaa Draft-hakemuksen liitteenä. Jos tiimisi valitaan mukaan ohjelmaan, käytämme suunnitelmaa keskeisenä kehittämistyökaluna ohjelman aikana. 

Vaihe 3: Ilmoittaudu sähköisen lomakkeen avulla 

Draft-ohjelmaan hakemisen kolmas vaihe on ilmoittautuminen sähköisen lomakkeen avulla. Löydät lomakkeen osoitteesta register.draftprogram.com. Tässä muutama tärkeä neuvo sinulle ilmoittautumista varten: 

1. Jos olet hakemassa ensimmäistä kertaa mukaan Draftiin, valitse hakukohteeksi ”Yleinen Draft -haku”. 

Valitse hakukohteeksi ”Yleinen Draft -haku”

2. Laadi ideastasi ja tiimistäsi vähintään puolen sivun mittainen kuvaus. 

3. Laita hakemuksen liitteeksi yhden sivun liiketoimintasuunnitelmasi. Jos haluat käyttää kuvituskuvia tai muuta visuaalista materiaalia, voit tehdä yhden sivun liiketoimintasuunnitelmaan toisen sivun, johon liität kuvia. 

Laita hakemukseen liitteeksi täyttämäsi yhden sivun liiketoimintasuunnitelma.

4. Huomioi, että hakemuksesi ja yhden sivun liiketoimintasuunnitelma muodostavat kokonaisuuden ja sisältävät riittävät tiedot, jotta ulkopuoliset tahot pystyvät sen perusteella arvioimaan ideasi toimivuuden. 

Vaihe 4: Harjoitteluesitys ja raati viimeistelevät ensiarvioinnin 

Hakemisen neljäs ja viimeinen vaihe on ulkopuolisen näkemyksen hankkiminen. Ensimmäiseksi, kun hakuaika on umpeutunut, käymme läpi sähköisen hakemuksesi ja yhden sivun liiketoimintasuunnitelmasi. Tämän perusteella päätämme, kutsummeko sinut raadin eteen. Näiden perusteella päätämme lopullisesti, pääsetkö tällä kertaa mukaan Draft-ohjelmaan.

 • Ennen harjoitusesitystäsi ja varsinaista virallista esitystä, lataa esityksen mallipohja. Voit tehdä dioistasi kauniit, mutta älä muuta diojen järjestystä.
 • Sekä harjoitusesitys, että varsinainen idean esittäminen raadille tapahtuu etäyhteyden avulla. Saat tarvittavat linkit ennen hakupäivää.

Harjoitteluesitys. Ennen hakupäivää kutsumme sinut vielä harjoitteluesitykseen. Harjoitteluesityksen alussa esität ideasi 5 minuutissa, käyttäen luonnostelemaasi esitystä. Tämän jälkeen saat kehittämispalautetta esityksestäsi.

Idean esittäminen raadille. Jos kutsumme sinut raadin eteen, pääset esittämään ideasi hakupäivänä, joka on yleensä noin puolitoista viikkoa hakuajan umpeutumisen jälkeen. Sinulle on varattu aikaa 5 minuuttia yritysideasi esittämiseen ja 10 minuuttia keskusteluun raadin kanssa.

Raadin muodostavat eri alojen yrittäjyyden asiantuntijat.

Raati koostuu kokeneista yritysasiantuntijoista ja yrityksistä. Tilaisuus ei ole julkinen. Esityksessä käytät meiltä saamaasi esityspohjaa.

Varsinaiset tulokset ja raadilta saatu palaute on selvillä viimeistään pari päivää hakupäivän jälkeen.