Toasted – Lapsuudenystävät grillaavat herkullisia toasteja

16.4.2020

Satu Niiranen, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Aloittavalle yrittäjälle ensimmäiset rahoittajat ja rahoituslähteet ovat tärkeässä roolissa. Rahoituksen avulla voi tehdä tarvittavia ensimmäisiä investointeja liiketoiminnan aloittamiseksi.  

Draft-ohjelman rahoituksella Eino Lehmusoksa ja Samuli Gavrilov saivat alkusysäyksen Toastedille, joka tarjoaa herkullisia grillattuja toasteja sekä cateringpalveluita.

Eino ja Samuli ovat hyvä esimerkki liikekumppaneista, joilla on yrittäjäasenne kohdillaan ja halu kehittää omaa liiketoimintaa. Mitä tulee näiden nuorten miesten mukaan huomioida, jos perustaa yrityksen hyvän ystävän kanssa? Miten raaka-aineita testataan ammattimaisesti?

Lue 6 tärkeää vinkkiä, jotka Eino ja Samuli jakavat noutoruokapalvelun perustamiseen liittyen.

 

Ensimmäiset toastit myytiin kesällä 2019.

 

Eino ja Samuli ovat olleet ehtiväinen kaksikko Toastedin ohella myös opintojensa suhteen. Molemmat ovat opiskelleet Marjut Helvelahden luotsaamassa ProRiveriassa, jossa ammatillisia opintoja voi suorittaa yrittäjämäisesti. Lisäksi kaksikko kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi.

Toasted tuli alun perin mukaan Draft-ohjelmaan eri liikeidealla. Tiimillä on mahdollisuus vaihtaa liikeideaa kerran, jos ensimmäinen liikeidea ei tunnu toimivalta. Jäljellä olevaa rahoitusta voi käyttää uuden liikeidean kehittämiseen.

Uusi liikeidea pohjautui grillattujen toastien myymiselle, ja ensimmäisistä euron hintaisista toasteista toiminta on laajentunut omaan huoneistoon ja vaunuun, jonka voi pian löytää Joensuun torin laidalta. Eino ja Samuli ovat remontoineet Vantaalta löytämänsä vaunun itse.

 

Pohjoiskarjalaista rahoitustukea

Draft-ohjelman ensimmäisen vaiheen tuhannen euron rahoitus mahdollisti Toastedille ensimmäisen pop up -leipägrillikokeilun Joensuun keskustassa. Einon mukaan ensimmäinen kokeilu oli käänteentekevä kokemus, joka näytti selkeästi, että toiminta voi oikeasti olla kannattavaa.

Toastedin hienot verkkosivut ovat syntyneet Nuorten Yrittäjien Tukitempauksen NYT! avulla. Kilpailun raadissa toimivat atFlow, Nuoret Yrittäjät ja Joensuu Entrepreneurship Society JoES. Toasted sai kilpailun voitosta palkinnoksi atFlow’n rakentaman verkkosivuston ylläpitoineen. Palkinnon arvo oli 5000 euroa.

Joensuulainen Pitkospuu Productions auttoi alkuvaiheessa Toastedia ottamalla ensimmäiset tuotekuvat sekä tarjoamalla yleistä konsultointiapua markkinointiin.

 

Einon ja Samulin vinkit noutoruokapalvelun perustamiseen

1. Liikekumppaneilla tulee olla samanlainen visio liiketoiminnasta ja raha-asioista

Päätös siitä, kenen kanssa aloittaa yritystoiminnan, on pohdittava erittäin tarkkaan. Hyvä ystävyys ei yksin ole riittävä peruste yhteistyölle, vaan liiketoimintaan liittyviä asioita tulee pohtia paljon laajemmasta näkökulmasta.

Eino ja Samuli ovat olleet kavereita viidenneltä luokalta lähtien. Toisen tunteminen ja luottamus toiseen muodostavat vankan pohjan yhteiselle yritykselle. Eino muistuttaa, että samanlainen visio liiketoiminnasta ja raha-asioista on tärkeä, koska se vähentää tulevia konflikteja.

Samuli nostaa esille, että on myös hyvä, että he ajattelevat joistakin asioista eri tavalla. Samuli kertoo molempien ominaisuuksien ja taitojen täydentävän toisiaan. Eino on kaksikosta innovatiivisempi, Samuli puolestaan analyyttisempi.

Samuli kehottaa selvittämään erimielisyydet heti. Tilannetta ei tule pitkittää, vaan eriävät näkökulmat pitää käydä nopeasti läpi, ja yrittää löytää mahdollisimman nopeasti yhteinen kanta.

Jos osakeyhtiössä on useampi kuin yksi osakkeenomistaja, kannattaa osakkaiden laatia osakassopimus. Osakassopimuksesta on hyvä keskustella jo ennen yhtiön perustamista. Osakassopimuksessa voidaan sopia esimerkiksi oman pääoman määrästä, mahdollisesta työvelvoitteesta sekä siitä, miten erimielisyyksiä ratkaistaan.

 

Toasted sai apua logon suunnitteluun tuttavilta.

 

2. Opintolainan voi sijoittaa omaan yritykseen

Uutisissa on silloin tällöin kirjoitettu opiskelijoista, jotka ovat sijoittaneet nostamansa opintolainan kokonaan tai osittain rahastoihin tai osakkeisiin. Eino ja Samuli ottivat molemmat opintolainaa, ja sijoittivat sen Toastedin toiminnan kehittämiseen.

Kumpikin on sijoittanut alkavaan yritystoimintaan saman euromääräisen summan. Alkuvaiheessa toiminnan kehittämiseen sijoitettiin opintolainan lisäksi myös hieman omia säästöjä.

Eino ja Samuli pohtivat myös lainan hakemista Finnveralta, mutta he halusivat ensin rahoittaa toimintaansa itsenäisesti.

 

3. Testaa jokainen raaka-aine huolellisesti yksi kerrallaan

Samuli kertoo tuotekehityksen alkavan ideoinnista; mitä kotimaista lihaa tai leipää voisi käyttää. Sen jälkeen eri vaihtoehtoja karsitaan pois, ja eri raaka-aineita testataan huolellisesti läpi yksi kerrallaan. Testattavana saattaa olla esimerkiksi kolme erilaista pekonia. Toimiva ja maistuva kokonaisuus rakentuu useista pienistä ja tärkeistä yksityiskohdista.

Läheiset ja kaverit ovat saaneet olla usein Toastedin testaajina. Yrittäjät ovat myös itse maistelleet useita eri versioita ennen päätöstä tuotteen myyntiin laittamisesta.

Eino kehottaa nauraen testaamaan raaka-aineita ja tuotteita ihan oikeasti, eikä vain keskittymään syömiseen. Eino lisää, että nälkä voi usein sekoittaa ajatuksia, eikä ajattelu ole silloin objektiivista. Ammattilaisuus tulee siis säilyttää, ja keskittyä esimerkiksi testattavaan juustoon, Eino päättää.

Uusimman testauksen tuloksena on syntynyt kolmikerroksinen leipä, joka ilmestyy uutuustuotteena myyntiin kesällä.

 

4. Suunnittele liiketoimintaasi käänteisen tuloslaskelman avulla

Toastedin mukaan yrittäjällä tulee olla rohkeutta aloittaa konkreettinen tekeminen, papereiden taakse ei kannata jäädä liian pitkäksi aikaa. Eino sanoo syyllistyneensä joskus liikaan suunnitteluun.

Eri prosessit tulee toki suunnitella huolellisesti, mutta loppujen lopuksi yrittäjän täytyy vain rohkeasti tarttua toimeen. Prosessien toimivuutta on hyvä testata käytännössä, koska esimerkiksi asiakkaiden tarpeita ei voi täysin ennustaa etukäteen.

Draft-ohjelmassa yksi erittäin toimiva suunnittelutyökalu liiketoiminnan alkaessa on käänteinen tuloslaskelma. Sen avulla voi tarkastella oman liikeidean kannattavuutta ja hahmotella erilaisia hinnoitteluvaihtoehtoja. Tätä kautta saa käsityksen asiakasvolyymista, joka tarvitaan tiettyyn liikevaihtoon pääsemiseksi.

Myös Toasted koki käänteisen tuloslaskelman antaman tiedon erittäin hyödylliseksi. Eri vaihtoehtojen käsitteleminen rinnakkain antoi tarvittavaa tietoa siitä, miten toiminta kannattaa käynnistää.

 

5. Ole yhteydessä terveystarkastajaan perustaessasi elintarvikehuoneistoa

Siun sote muistuttaa, että elintarvikehuoneiston tilojen tulee olla riittävät aiottuun toimintaan nähden. Terveystarkastajilta on saatavissa ilmaista neuvontaa, jota elintarvikehuoneistoa suunnittelevan kannattaa hyödyntää.

Hankalinta elintarvikehuoneiston perustamisessa Toastedin mukaan oli kokonaisuuden hallitseminen; mistä tulisi lähteä liikkeelle ettei menetä toivoa ja rupea säntäilemään. Toasted teki jonkin verran itsenäistä tiedonhakua, mutta he olivat kuitenkin aika nopeasti yhteydessä terveystarkastajaan.

 

Vaihtoehtoja moneen makuun.

 

6. Suunnittele tulevaisuutta aktiivisesti

Alussa Toasted työsti käänteisen tuloslaskelman avulla erilaisia tulevaisuusskenaarioita. He aikovat noudattaa tätä myös jatkossa, koska kannattavaa liiketoimintaa on hyvä hahmotella ja analysoida laskelmien kautta.

Skenaariotyöskentely on hyvä vinkki kaikkien toimialojen yrittäjille. Oman liiketoiminnan analysoimisen ja suunnan suhteen tulee olla hereillä, jolloin mahdollisiin muutoksiin voidaan varautua paremmin.

 

 

Tulevaisuuden näkymiä

Toasted aloittaa pian yhteistyön Woltin ja Foodoran kanssa. Pari seuraavaa vuotta on tarkoitus pyörittää toimintaa Joensuussa, ja saada kasaan koko toimintakonsepti. Sen jälkeen tavoitellaan useampaa liiketoiminta-aluetta, jota johdettaisiin yhdestä yksiköstä. Franchising-kuvioista on myös keskusteltu, ja se toteutuu mahdollisesti tulevaisuudessa.

Suomen Yrittäjien mukaan franchising perustuu franchisingantajan ja franchisingottajan sopimukseen perustuvaan pitkäaikaiseen työhön, jossa franchisingantaja luovuttaa oikeuden konseptinsa käyttöön tietyllä alueella, sovittua maksua vastaan. Lue lisää Suomen Yrittäjien sivuilta täältä.

Toasted tarjoaa tulevaisuudessa mielenkiintoisen mahdollisuuden franchisingyrittäjille. Tavataan torilla toastin merkeissä!

 

Lähteet

Siun sote. Elintarvikehuoneisto. https://www.siunsote.fi/elintarvikehuoneisto. 17.4.2020.

Nuorten Yrittäjien Tukitempaus NYT! https://atflow.fi/a/12-04-2019/nuorten-yrittajien-tukitempaus-nyt. 14.4.2020.