5 kohdan tarkistuslista alkuvaiheen yrittäjälle – Teetkö näin?

23.6.2020

Satu Niiranen, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Pitääkö omasta liikeideasta puhumista pelätä, ja pitää se visusti omana tietonaan koko kehittämisprosessin ajan? Mihin yrittäjä ei budjetoi riittävästi rahaa, ja mitä osaamista pitää ehdottomasti kehittää?

Lue Kontionloikan kokeneen yritysvalmentajan, Jarkko Peiposen, vinkit aloittavalle yrittäjälle. Mukana myös kirjailija Riikka Ala-Harjalta saatu vinkki kirjoittamiseen – mutta miksi ihmeessä?

 

Liikeidean toteuttaminen on yhteistyötä.

 

#1 Pallottele ideaasi mahdollisimman monen ihmisen kanssa!

Moni yrittäjä pelkää, että liikeidea varastetaan välittömästi, jos siitä puhuu muille. Pelko on usein kuitenkin ihan turha, ja yrittäjä menettää hyödyt, joita avoimuudesta voisi saada.

Jarkko Peiponen kehottaa rohkeasti kysymään ystäviltä, tuttavilta, puolisolta tai lapsilta ”ostaisitko sinä tämän, jos alkaisin valmistamaan tällaista?” tai ”Miksi ostaisit tai et ostaisi tätä tuotetta?”

Oletko tullut ajatelleeksi, että kysyminen on mainio ja ilmainen tapa saada palautetta sekä muokata ja kehittää liikeideaa toimivammaksi? Voit saada selville, ratkaiseeko liikeideasi todella asiakkaan ongelman niin kuin etukäteen ajattelit.  Omasta liikeideasta puhuminen on myös mainio tapa löytää yhtiökumppani tai rahoittaja!

 

” Yrittäjän, tiimin ja heidän yhteinen osaamisensa on avainasemassa liikeidean onnistuneessa toteuttamisessa.”

– Jarkko Peiponen

 

Jarkko nostaa esille tärkeän asian, jota ilman mahtavinkaan liikeidea ei toimi: ”Yrittäjän, tiimin ja heidän yhteinen osaamisensa on avainasemassa liikeidean onnistuneessa toteuttamisessa. Vaikka idea olisi kuinka hyvä, mutta tarvittava osaaminen puuttuu, idea jää täysin hyödyntämättä.”

 

Entäs jos kävisikin niin, että joku varastaa ideasi, ja toteuttaa sen nopeasti ennen sinua?

 

Jarkko jatkaa, että liikeidea on tarkkaan määritelty yrittäjän pään sisällä, mutta kukaan ei pysty näkemään sen yksityiskohtia tarkasti. Sen vuoksi liikeidea toteutuisi toisen yrittäjän käsissä aivan eri tavoin.

Entäs jos kävisikin niin, että joku  varastaa ideasi, ja toteuttaa sen nopeasti ennen sinua?

Oliko ideasi silloin todella niin ainutlaatuinen?

 

#2 Panosta markkinointiin

”Yrityksen tulee olla esillä, että se saa asiakkaita. Markkinointibudjettiin on hyvä varata n. 5 % yrityksen liikevaihdosta. Yrityksellä on hyvä olla nettisivut, käyntikortit, esitteet, Facebook ja Instagram toimialasta riippumatta. Jos näitä ei osaa tehdä itse, niihin menee paljon rahaa”, Jarkko toteaa.

Logo ja graafinen ilme auttavat yritystä erottumaan kilpailijoista. Mieti brändityössä ja alkumarkkinoinnissa, miksi yritys on kiinnostava, Jarkko muistuttaa.

 

”Jos saan kommentoitavaksi yrittäjyyskurssilla tehdyn liiketoimintasuunnitelman, jossa vuoden markkinointibudjetti on 50 euroa, laitan sen bumerangina takaisin.”

– Jarkko Peiponen

 

Jarkolle on tullut vastaan useita liiketoimintasuunnitelmia, joista puuttuvat markkinoinnin panostukset kokonaan. ”Jos saan kommentoitavaksi yrittäjyyskurssilla tehdyn liiketoimintasuunnitelman, jossa vuoden markkinointibudjetti on 50 euroa, laitan sen bumerangina takaisin.”

 

#3 Opettele kirjoittamaan omasta liikeideasta

Rahoituksen saamiseksi liikeidea  ja liiketoimintasuunnitelma tulee kirjoittaa niin, että muutkin pääsevät siitä jyvälle. Yrittäjän taustasta riippuu, miten tuttua ja mielekästä puuhaa kirjoittaminen on.

Jarkko helpottaa kirjoittamisen tuskaa kertomalla, että liiketoimintasuunnitelmille on olemassa valmiita mallipohjia, joita yrittäjä voi käyttää. Jarkko muistuttaa myös, että yritysneuvonnasta voi saada apua kirjoitusjumiin, ja tekstiä voi työstää yhdessä yritysvalmentajan kanssa.

 

Kun luet tekstiä myöhemmin, poukkoilevan tekstin seasta voi löytyä hieno kuvaus asiakkaastasi tai huippulause markkinointiin.

 

Jaan tässä samalla kirjoittamisvinkin, jonka sain joitakin vuosia sitten kirjailija Riikka Ala-Harjalta. Vinkki todella toimii ja vie vain vähän aikaa, mutta se vaatii itsekritiikin syrjään laittamista ja pienen hetken aamuisin.

 

Aamusivut

Kun heräät, tee nopeat aamutoimet, juo kahvikuppi ja mene heti koneelle. Ala kirjoittamaan. Anna vain tekstin tulla, älä yhtään mieti, onko tekstissä mitään järkeä. Kirjoita vähintään sivu. Toistan: älä mieti, onko tekstissä mitään järkeä.

Kun luet tekstiä myöhemmin, poukkoilevan tekstin seasta voi löytyä hieno kuvaus asiakkaastasi tai huippulause markkinointiin. Vähitellen kirjoittaminen alkaa tuntua helpommalta, ja tekstiä syntyy aamukooman ulkopuolellakin. Kannattaa kokeilla!

 

Aseta talousosaamisen kasvattamiseksi selkeitä tavoitteita.

 

#4 Hanki talousosaamista

Jarkko suosittelee vahvasti jokaista yrittäjää hankkimaan talousymmärrystä tavalla tai toisella. Jarkon mukaan talousosaaminen on osa-alue, joka voi olla haaste toimintaa jo pidempäänkin pyörittäneille yrittäjille.

Talousosaamisen tarve on korostunut koronatilanteen aikana, jolloin joillakin yrittäjillä on ollut vaikeuksia saada yritystukia. Tuen saamisen esteeksi on muodostunut rahoituskelvottomuus, koska yritys on elänyt yli varojensa jo pidemmän aikaa, Jarkko kertoo.

Hyvä kirjanpitäjä on yrittäjälle tärkeä, mutta oman yrityksen luvuista ja taloudellisesta tilanteesta tulee olla kiinnostunut jatkuvasti. Oletko tietoinen, ovatko kaikki myyntisaatavat tuloutuneet kassaan tai pankkitilille tai riittävätkö varat yrityksen pyörittämiseen? Talousosaaminen on tärkeä osa yrityksen tulevaisuuden suunnittelua.

 

#5 Varaa alkuvaiheeseen käyttöpääomaa yritysmuodosta riippumatta

Osakeyhtiön perustaminen on nykyisin mahdollista ilman osakepääomaa. Jarkko kuitenkin toteaa, että harvaa yritystä voidaan perustaa nollapääomalla. Rahoituksen tarpeen määrä on tapaus- ja toimialakohtainen, ja etenkin tuotannollisella alalla alkuvaiheen rahoitustarve voi olla suuri.

Rahoituksen tarve selviää tarkemmin yritysvalmentajan kanssa käydyissä rahoituskeskusteluissa sekä ensimmäisistä laskelmista. Jarkko kehottaa varaamaan alkuvaiheeseen kolmen kuukauden käyttöpääoman, ja mieluummin vähän enemmänkin riippuen rahoitusjärjestelystä ja toimialasta.

 

”ELY-keskuksen kriteerien mukaan yritys on rahoituskelvoton, jos yritys on yli kolme vuotta vanha ja osakepääomasta on menetetty yli puolet. Silloin yritykselle ei voida myöntää mitään EU-tukia. Myös pankin myöntämän rahoituksen saaminen voi olla haastavaa, tai ainakin kallista.”

– Jarkko Peiponen

 

Jarkon mukaan osakepääomaa kannattaa laittaa yritykseen heti sen varalta, jos ensimmäinen tilikausi on tappiollinen ja oma pääoma menetetään heti. Jos näin käy, yritys on rahoittajien näkökulmasta rahoituskelvoton.

Jarkko muistuttaa, että ELY-keskuksen kriteerien mukaan yritys on rahoituskelvoton, jos yritys on yli kolme vuotta vanha ja osakepääomasta on menetetty yli puolet. Silloin yritykselle ei voida myöntää mitään EU-tukia. Myös pankin myöntämän rahoituksen saaminen voi olla haastavaa, tai ainakin kallista.

Jarkko suosittelee laittamaan yritykseen osakepääomaa n. pari tuhatta euroa sekä SVOP-rahastoon suurin piirtein saman verran. Lisäksi yritys voi yrittää kerryttää voittovaroja.

 

”Aloittava yrittäjä voi ihan hyvin olla tyytyväinen, vaikka ensimmäisen tilikauden tulos olisikin nolla.”

– Jarkko Peiponen

 

SVOP-rahasto tarkoittaa sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoa, jota voidaan käyttää varojen jakoon osakkeenomistajille.

Jarkon mukaan yrityksen ensimmäinen tilikausi on harvoin kannattava, ja yritystoiminnan käynnistyminen kunnolla vie noin pari vuotta. Aloittava yrittäjä voi ihan hyvin olla tyytyväinen, vaikka ensimmäisen tilikauden tulos olisikin nolla. Usein ensimmäinen tilikausi on tappiollinen, koska alkuvaiheen kulut perustamiseen liittyen voivat olla isot.