Rakenna omannäköisesi brändi: 3 + 7 vinkkiä

20.7.2020

Satu Niiranen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Mikä loputon aarreaitta jokaisella on käytössään brändin rakentamiseen ja asiakkaiden kiinnostuksen ylläpitämiseen? Mitä vahvuutta alanvaihtajat voivat hyödyntää brändäyksessä? Mitä pitää uskaltaa rohkeasti tutkailla?

Markkinointitoimisto Tovarin Joona Kotilainen kertoo, mikä on syvällisen ja vaikuttavan brändäyksen ydin, ja miten pääset alkuun.  

 

 

Joonan 3 ensiaskelta brändin rakennukseen:

  • Erotu markkinoista. Et voi muodostaa vahvaa brändiä, jos et tiedä, miten eroat muista. Mistä oma ytimesi ja arvopohjasi muodostuu? Miten ne näkyvät toiminnassa ja arjen valinnoissa?
  • Ketkä ovat yritykseni unelma-asiakkaita? Vastaus ei ole ”kaikki”. Rajaa asiakkaat mahdollisimman kapeaksi sektoriksi ja puhuttele asiasi juuri heille. Jos yrität tavoittaa kaikki mahdolliset ihmiset, viestintä muuttuu latteaksi.
  • Miten asiakas kokee brändisi eri kohtaamispisteissä? Välittyykö brändi ja persoonasi haluamallasi tavalla nettisivuilla, verkkokaupassa, somekanavissa, ihmisten välisissä keskusteluissa, toimistossasi, yrityksesi sisustuksessa, asiakkaan google-haussa, mainoksissa ja esitteissä? Kohtaamispisteitä on todella paljon, ja kaikilla pienilläkin pisteillä on valtava merkitys yhtenä ryhmänä. Jos jokaisessa on jokin asia rempallaan, kokonaiskuva yrityksestäsi muodostuu sen mukaiseksi.

 

#1 Brändi rakentuu toisten ihmisten mielissä

Brändiä voi rakentaa tietoisesti haluamaansa suuntaan, mutta se muodostuu lopulta toisten ihmisten ajatuksissa, käsityksissä ja keskusteluissa. Itsestään tulee kertoa toisille, että he voivat muodostaa sinusta käsityksen. Brändin rakentaminen vaatii viestintää, Joona pohtii.

Vaikuttaako brändisi luotettavalta? Kun asiakkaalle tulee tarve ratkaista jokin ongelma, ajatteleeko hän sinua tai yritystäsi? Joona muistuttaa, että luotettava brändi helpottaa kauppojen solmimista, neuvotteluja ja uusien asiakkuuksien hankkimista.

 

#2 Ole aito

Sosiaalisen median ja netin välityksellä on todella helppo rakentaa brändiään epäaidolle pohjalle. ”Feikistä brändistä syntyvä käsitys voi olla todella negatiivinen, mutta sekin on brändi”, Joona toteaa.

 

”Brändirakennus on tehty oikein, jos livetapaamisessa sinusta jää täsmälleen samanlainen kuva kuin on etukäteen olettanut.”

–  Joona Kotilainen

 

Joona kehottaa itsetutkiskeluun, pohtimaan omaa syvintä ydintään ja arvojaan. ”On tärkeää tunnistaa itselle sopivat toimintamallit sekä asiat, jotka luonnistuvat helposti tai vaativat todella paljon ponnistuksia. Kun nämä asiat ovat tiedossa, on helpompaa olla oma, aito itsensä”, Joona pohtii.

”Kun vapaudut ajattelemasta muiden ihmisten mielipiteitä, tekemisesi alkaakin kiinnostamaan toisia. Se vaatii henkistä kasvua ja ikääkin. Itsekin vielä työstän näitä asioita”, Joona toteaa.

Pyri olemaan kanavista huolimatta sama tyyppi, ja käyttäytymään kaikilla foorumeilla samankaltaisesti. ”Brändirakennus on tehty oikein, jos livetapaamisessa sinusta jää täsmälleen samanlainen kuva kuin on etukäteen olettanut.”

 

 

#3 Alanvaihtajien rikkaus

Joona näkee alanvaihtajissa vahvuuden, jota voi hyödyntää myös brändäyksessä. ”Kun tulee jostakin toisesta piiristä, ajattelee eri tavalla kuin jo alan sisällä olevat ihmiset. Se pitää osata pukea sanoiksi ja osoittaa toisenlaisen ajattelun tuoma hyöty. Se usein edistää, ja vie alaa eteenpäin”.

 

#4 Kerro arjestasi

Moni yrittäjä saattaa ajatella, että hänellä ei ole omasta toiminnastaan mitään kiinnostavaa kerrottavaa. Päinvastoin. ”Oli kyseessä yritys- tai henkilöbrändi, uskon arjen dokumentoimiseen ja päivittäisten asioiden näyttämiseen. Lähde liikkeelle yhdestä lauseesta. Kerro, mitä teit tänään”, Joona kannustaa.

 

”Pienten julkaisujen tekeminen sieltä täältä kutsuu ihmiset tarinan äärelle, ja siihen voi kokea osallisuutta.”

– Joona Kotilainen

 

Uniikin tuotteen valmistumisprosessi tai ammattilaisen tekemät valinnat kiinnostavat asiakasta. ”Pienten julkaisujen tekeminen sieltä täältä kutsuu ihmiset tarinan äärelle, ja siihen voi kokea osallisuutta. Kun tuote tai prosessi on valmis, tiedottaminen ei alakaan alusta, vaan tarinalla on jo vahva seuraajapohja”, Joona muistuttaa.

 

#5 Brändin rakentaminen on päättymätön työ

Joona on havainnut, että yrittäjiltä puuttuu brändin rakentamisessa pitkäjänteisyyttä. Esillä oleminen ja uusien ihmisten tutustuttaminen brändiin on monissa yrityksissä tapa kasvaa. Sama pätee henkilöbrändiin perustuvassa liiketoiminnassa.

”Brändäyksessä ei ole yhdessä yössä syntyneitä menestystarinoita. Kun tutkii taustatarinaa, paljastuu, että toimintaa on tehty itselleen tai toisille jo vuosia.”

 

”Kun tulee jostakin toisesta piiristä, ajattelee eri tavalla kuin jo alan sisällä olevat ihmiset. Se pitää osata pukea sanoiksi ja osoittaa toisenlaisen ajattelun tuoma hyöty.”

– Joona Kotilainen

 

 

#6 Kirkasta ja selkeytä brändisi ydin

Joona ei usko brändin säännölliseen uudistamiseen, vaan kyse on ytimen ja viestinnän kirkastamisesta. ”Henkilöbrändissä on nähtävissä sama juuri ja vahva ihmisen ydin, joka ei vuosien saatossa muutu, vaikka ihminen tekisikin erilaisia töitä. Kaikki tekeminen ponnistaa samankaltaisesta intohimosta ja oppimisesta uusia asioita kohtaan.”

 

#7  Tunteet ja teknologia

Joona muistuttaa, että markkinointia voi tarkastella ihmisen ja teknologian näkökulmasta, jolloin näkymä on erilainen. Teknologian myötä markkinoinnissa voi käyttää erilaisia kohdennus- ja analysointikeinoja. Tämän hetkinen satsaus johonkin tiettyyn teknologiaan voi kuitenkin kymmenen vuoden päästä olla jo turha.

”Teknologian harppauksista huolimatta haluan satsata inhimillisyyteen ja ihmisten ymmärtämiseen myös tulevaisuudessa. Inhimillisyys, empatia ja tunteiden rooli eivät tule katoamaan mihinkään”, Joona pohtii.