Otsakorven säätiöstä 25 000 € pääomalainaa ilman vakuuksia pohjoiskarjalaisille aloittaville yrityksille

Otsakorven säätiö on erikoistunut tukemaan pohjoiskarjalaisia, eteläkarjalaisia ja kymenlaaksolaisia yrityksiä ja yrittelijäisyyttä. Säätiön uusi 25000 euron pääomalaina on kehitetty alkavalle yrittäjälle.

25.1.2021

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Otsakorven säätiön juuret ovat 1900-luvun alun Viipurissa

William ja Ester Otsakorven säätiön juuret ovat 1900-luvun Viipurissa. Otsakorvet vaurastuivat harjoittamalla monenlaista liiketoimintaa. William kuoli vuonna 1927, ja Ester perusti vuotta myöhemmin Otsakorven säätiön. Jo Williamin elinaikana Ester käytti aikaansa hyväntekeväisyyteen. Toisen maailmansodan jälkeen säätiön omaisuus on ollut pääosin osakkeissa. Omaisuuden tuotoilla säätiö tukee Pohjois-Karjalan, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yrityksiä ja ammatillisia oppilaitoksia sekä ammattikorkeakouluja. Säätiö on ollut tukemassa Draft-ohjelmaa jo vuosien ajan.

Uusi pääomalaina auttaa uusia pohjoiskarjalaisia yrityksiä kuolemanlaakson ylittämisessä

Perinteisen yrityslainan rinnalle säätiö otti vuonna 2019 käyttöön uuden pääomalainainstrumentin. Pääomalainan tarkoitus on auttaa sellaisia alkavia yrityksiä liiketoiminnan alkuun, joiden liikeideaan sisältyy tavallista enemmän riskiä. Korkeamman riskin vuoksi normaalien lainojen saaminen on tällaisille yrityksille vaikeaa. Pääomalainan turvin, yrityksesi saa aikaa osoittaa liiketoimintansa kannattavaksi ja pääsette näin varovaisemman rahoituksen piiriin.

Pääomalaina voi auttaa yritystä ylittämään kuolemanlaakson.

Pääomalaina maksetaan pois vain, jos yrityksestä tulee kannattava

Pääomalaina on riskirahoitusta siinä mielessä, että maksat sen pois käytännössä vain, jos yrityksestäsi tulee kannattava. Pääomalainan myöntäjä, eli Otsakorven säätiö, ei myöskään tule yhtiön osaomistajaksi, koska sille ei merkitä yhtään rahoitettavan yrityksen osakkeita. Konkurssitilanteessa pääomalainan antaja on viimeisenä yhtiön velkojien listalla.

Lainalle ei vaadita vakuuksia ja vuosikorko on vain 1 %

Pääomalainalle ei vaadita vakuuksia. Yrittäjänä ee ole henkilökohtaisesti vastuussa lainan takaisinmaksusta. Myös tämä seikka korostaa pääomalainan riskirahoitusluonnetta. Vaikka säätiö kantaa riskin, on se asettanut lainan vuosikoroksi vain 1%.

Maksimissaan 25 000€ lainan edellytyksenä on saman suuruinen summa muuta ulkopuolista rahoitusta

Lainasumma voi olla enimmillään 25000 €. Säätiö edellyttää, että hankitte lainasummaa vastaavan summan muuta ulkopuolista rahoitusta esimerkiksi muilta yksityisiltä rahoittajilta. Vastinrahoitus on saatava samaan aikaan pääomalainan kanssa.

”Ei niin, että on puoli vuotta aiemmin saanut rahoitusta enkelisijoittajalta ja vasta sitten hakee rahoitusta meiltä” -toiminnanjohtaja Mari Kurkan Otsakorven säätiö

Laina voi helpottaa muun rahoituksen saamista

Voit nähdä säätiön tarjoaman pääomalainan keinona saada muuta ulkopuolista rahoitusta. Tämän johtuu siitä, että esimerkiksi bisnesenkeli saa näin ollen omalla rahoituspanoksellaan käytännössä varmistettua tuplamäärän ulkopuolista rahoitusta yrityksellesi. Kun tähän lisätään vielä esimerkiksi muut julkiset rahoituslähteet, voi Otsakorven säätiön rahoitus olla avain hyvinkin kattavan rahoituspaketin saamisessa yrityksellesi.

Voit pyytää lainahakemuksestasi lausunnon Draft-ohjelmasta

Säätiö kehitti pääomalainainstrumentin yhdessä Draft-ohjelman ja kahden muun itäsuomalaisen ammattikorkeakoulukytköisen yrittäjyysohjelman kanssa.

”Tällä halutaan tukea ensisijaisesti säätiön toiminta-alueen oppilaitoksista nousevia ideoita ja yrittäjiä. Hakemukseen voi liittää lausunnon yhteistyökorkeakoululta (Karelia, Saimia, Xamk), yrityshautomosta tai kiihdyttämöohjelmasta” -Otsakorven säätiön www-sivut

Voit pyytää lausunnon lähetettäväksi säätiölle yrityksestäsi ottamalla yhteyttä Draft-ohjelmaan Joensuussa.

Hakeminen tapahtuu säätiön käyttämän apurahajärjestelmän avulla.

Hakeminen tapahtuu käytännössä säätiön käyttämän apurahajärjestelmän kautta. Hakemuksen lähettämisen jälkeen sinun kannattaa varmistaa, että hakemuksen status-muuttuu vastaanotetuksi. Toiminnanjohtaja Mari Kurkan suositteleekin, että sinun kannattaa varmistaa henkilökohtaisesti säätiöstä, että hakemus on varmasti tullut perille.

Säätiön käyttämä hakemusten verkkopalvelu.

Draft-ohjelman onnistuneen läpäisyn jälkeen sinulla on hyvät edellytyksen hakea pääomalainaa

Hae mukaan Draft-ohjelmaan Joensuussa seuraavassa haussamme. Ohjelman onnistuneen läpäisyn jälkeen voit olla valmis hakemaan Otsakorven säätiön pääomalainaa. https://draftprogram.com/joensuun-haku/