Talouden suunnittelu vapauttaa huolista

Jasmin Sundvallin alkavalle yritykselle laadittiin käänteisen tuloslaskelman avulla suunnitelmat ja tavoitekalenteri. Laskelmat ja aikataulutus osoittivat, että liiketoiminnasta voidaan saada kannattavaa, mutta ei liian kuormittavaa.

18.2.2021

Lotta Lilja, Karelia-ammattikorkeakoulu

Jasmin Sundvall, Ratsastajan fysio

 

Jasmin Sundvall on fysioterapian opiskelija Karelia-ammattikorkeakoulussa, jonka liikeidea on muodostunut rakkaan harrastuksen ja tulevan ammatin ympärille. Jasminilla on ratsastuskokemusta yli 24 vuoden ajalta. Hän haluaa muuttaa ratsastusurheilun suuntaa Suomessa ja maailmalla kehittämällä ratsastajien suorituskykyä fysioterapian ja fysiikkavalmennuksen keinoin. Jasminin yrityksen verkkosivut ovat https://www.ratsastajanfysio.fi/

 

Käänteisellä tuloslaskelmalla kannattavuus selville

Jokaista, joka suunnittelee liiketoimintaa oman ammattitaitonsa ympärille, mietityttää onko idea lopulta kannattava ja voiko sillä elättää itsensä. Draft-ohjelmassa kehitetty käänteinen tuloslaskelma on kiistaton työkalu asian todentamiseen. Tätä käytettiin myös Jasminin kanssa heti ensimmäisessä valmennustapaamisessa.

 

Ensin tulostavoite, kiinteät kustannukset ja myyntikate, sitten lasketaan myyntitavoite

Työkalu toimii yksinkertaisuudessaan siten, että Excel-kaavaan syötetään liiketoiminnasta aiheutuvat kiinteät ja muuttuvat kulut sekä yrittäjän palkka- ja tulostavoitteet. Tämän jälkeen arvioidaan asiakasjoukon suuruus, minkä jälkeen työkalu osoittaa, paljonko asiakkaita pitäisi saada ja mihin hintaan tuotetta tai palvelua pitäisi myydä, että päästään tulostavoitteeseen.

 

Tällähän voi oikeasti ansaita elannon!

Pieni, mutta ratkaiseva ero muihin budjettityökaluihin on se, että käänteinen tuloslaskelma ottaa suoraan huomioon tavoiteltavan liiketuloksen, eikä käy niin, että alkuinnostuksessa työn ilo vie mukanaan eikä elämiseen tai liiketoiminnan kasvattamiseen jääkään mitään.

”Laskelmien myötä minulle kirkastui, että ideassani on potentiaalia myös ”paperilla”. Taloudelliset laskelmat loivat uskoa ja motivaatiota kehittää ideaa eteenpäin ja työskennellä sitä tulevaisuutta kohti, jonka liikeidean osalta näen: Työllistyminen yrittäjyyden kautta.” -Jasmin Sundvall

 

Karkeasta arviosta yksityiskohtaiseen viikkosuunnitelmaan

Oli sekä valmentajalle että yrittäjälle hieno hetki huomata, että idea todellakin kantaa. Ilmaiseksihan mitään ei tule, joten laskelmia vietiin vielä pidemmälle. Seuraavaksi Jasminin tulikin tehdä tosielämän 1000-palainen palapeli, jossa vaadittavat asiakasmäärät ja kaikki muu yrittäjyyteen liittyvä saatiin mahtumaan viikkoaikatauluun järkevällä ja kestävällä tavalla. Piti huomioida riittävä asiakasmäärä, markkinointiin ja myyntiin käytettävä aika sekä paperityöt ja kirjaukset. Kaikki tämä tuli mahtua viiteen työpäivään viikossa ja 8 työtuntiin päivässä, loma-ajatkin huomioiden.

”Viikkoaikataulun tekeminen konkretisoi hyvin tarvittavan työn määrää ja sen aikataulutusta: Onko tarvittavan asiakasmäärän käsittely realistista ja mahdollista? Onko tarvittavaa asiakasmäärää saatavilla näillä markkinoilla? Onko riskinä polttaa itsensä loppuun liialla työnteolla, jääkö aikaa kirjaamiseen ja muuhun viralliseen ”paperityöhön”, jota yrittäjyyteen myös kuuluu?” -Jasmin Sundvall

 

Palaset loksahtavat paikoilleen

Lopulta palaset loksahtivat kohdalleen hienosti. Nyt on laadittuna suunnitelma ja tavoitekalenteri, johon pääsemällä yritystoiminta on kannattavaa, mutta ei liian kuormittavaa. Myös hinnoittelu on helpompaa, kun tunnistaa tosiasiat ja tietää, mistä yrityksen tulos koostuu. Kaikki tämä auttoi hahmottamaan työn realiteetteja ja suunnitelmallisuutta pitkälle tulevaisuuteen. Ei siis mennä ”soitellen sotaan”, vaan tiedetään mitä on edessä ja että siitä todellakin VOI selvitä! Seuraavaksi vuorossa onkin opiskelun saattaminen loppuun ja markkinoinnin suuntaaminen siten, että kalenteri alkaa täyttyä suunnitelmien mukaan.