Categories
Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Tiimit Joensuu Tiimit Kuopio Uncategorized

DRAFT-ohjelmasta rahoituksen kautta yrityskauppoihin

Sakari Tolppasen tarina on innoittava esimerkki siitä, miten oma idea voi jalostua ja poikia menestystä, kun ottaa ensimmäisen askeleen ja tarttuu tarjolla oleviin apuvoimiin. Tolppanen suunnitteli ja perusti joitakin vuosia sitten verkkoalustan, jossa itsensä työllistävät ihmiset voisivat löytää lisää toimeksiantoja. Nimeksi alustalle tuli Kyvykäs.

Ansiokas pitch vetosi Draft-raatiin

Kyvykäs-tiimi hakeutui tammikuussa 2018 DRAFT-ohjelmaan voidakseen verkostoitua, testata ideaa ja saada rahoitusta. Tolppanen oli saanut siinä vaiheessa tiimiin mukaan markkinointiosaajia. Kemian opetuksesta väitelleen Tolppasen ansiokas myynti-pitch vetosi raatiin, ja tiimi sai rahoitusta 1 000 euroa liikeidean kehittämiseen ja testaamiseen. Ideassa yhdistyi kaksi nousevaa trendiä, joissa nähtiin potentiaalia: alustatalous ja kevytyrittäjyys.

Yritys pystyyn kolmen kuukauden kuluttua

DRAFTin ensimmäisen vaiheen kokeilut valoivat lisäuskoa, ja tiimi perusti Tolppasen johdolla ”Kyvykäs markkinapaikka Oy” -nimisen yrityksen huhtikuussa 2018 vain kolme kuukautta DRAFTiin osallistumisen jälkeen. Idean kehittely sai lisää vauhtia DRAFTin myönnettyä jatkovaiheessa 3 000 euroa lisärahoitusta. Lisäksi yritys pääsi Business Joensuun pyörittämään Yrityshautomoon, jonka kautta yritys sai mentorointia ja tukea yritystoiminnan kehittämiseksi.

Kaikki on mahdollista, kun lähtee rohkeasti kokeilemaan!

Kova työ, yrityshautomolta saatu mentorointi ja rahoituksen haku tuottivat tulosta, sillä Kyvykäs markkinapaikka Oy sai Business Finlandilta 50 000 euron suuruisen Tempo-rahoituksen. Sen myötä tiimi pystyi kehittämään tuotetta pidemmälle ja hankkimaan muun muassa tarvitsemiaan lakipalveluita. Kyvykäs kävi neuvotteluja enkelisijoittajien kanssa ja samanaikaisesti haki suurempaa yritystä kumppaniksi, kunnes syyskuussa 2019 päädyttiin yrityskauppaan. Kevytyrittäjäpalvelu Free-Laskutus Oy osti osan Kyvykäs markkinapaikka Oy:sta ja nimi vaihtui Free-Talent Oy:ksi, jonka toimitusjohtajaksi asettui Henry Klefström ja hallituksen puheenjohtajana idean alkuperäinen kehittäjä Sakari Tolppanen.

Puolitoista vuotta DRAFTiin osallistumisen jälkeen kuvio oli edennyt ideasta yrityskauppoihin. Kaikki on mahdollista, kun lähtee rohkeasti kokeilemaan.

Kuopiossa vastaavaa idean kehityksen tukea tarjoaa Business Center Pohjois-Savo, jonka kautta voi osallistua idea- ja kasvuyritysohjelmiin kuten Havuja #!@%&! Bootcamp -ideakiihdytysohjelmaan sekä Acceleratoriin ja saada yksilöllistä sparrausta liikeidean kehittämiseen.

Haku seuraavaan DRAFT-ohjelmaan on auki ja kestää 10.5. saakka. DRAFT-ohjelmaan voivat osallistua Itä-Suomen yliopiston, Karelia-amk:n, Savonia-amk:n, Riverian ja Sakkyn opiskelijat, henkilökunta ja alumnit. Lue lisää ja hae mukaan käyttäen oman kaupungin linkkiä: https://draftprogram.com/ Tukea idean kehittelyyn saa Kuopiossa Business Center Pohjois-Savon https://www.bcpohjois-savo.fi/ ja Joensuussa Spark Joensuun https://www.sparkjoensuu.fi/ kautta.

Teksti on osa Business Center Pohjois-Savon palveluja käsittelevää juttusarjaa.

Kirjoittajat:
Tomi Tuovinen (Business Center Pohjois-Savo, UEF kehittämispalvelut)
Paula Inkeroinen (UEF kehittämispalvelut)