Luovuuden hulluus – polulla taiteilijayrittäjyyteen

Kuvataiteilija Sara Pietarinen on onnistunut aloittamaan yrittäjyyspolkunsa taiteen ehdoilla NY -yrityksen avulla. Tauluja on viety Myanmariin asti.

17.3.2021

Kuvat: Sara Pietarinen

Kirjoittajat:

Sara Pietarinen, Luovuuden hulluus NY

Säde Lind ja Mika Pasanen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kaikki yrittäjyyteen liittyvä on ollut uutta

Lähdin Draft Programiin mukaan aika nopealla aikataululla ja todella alkutekijöissään olevan yritysidean kanssa. En ole lähtöisin yrittäjäperheestä ja oikeastaan kaikki yritykseen ja yrittäjyyteen liittyvä oli minulle ihan uusia juttuja, mutta se kiehtoi minua. Olen oppinut todella paljon tämän matkan aikana. Ideani on muuttunut ja muokkautunut itselleni sopivaksi, ja paljon on vielä kokeilematta. Tämä on enemmänkin maraton kuin pikajuoksu.

 

Alkuperäisessä ideassa taide-elämys tuodaan kotiin

Lähdin ensin kehittämään aivan uutta palvelua, eli ensimmäinen ideani oli järjestää ikäihmisille palvelu, jossa menen taidetarvikkeiden kanssa asiakkaan kotiin ja vietämme rennon parituntisen taiteen parissa. Halusin tarjota taiteen iloa arjen keskelle myös sellaisille ihmisille, joilla ei ole hölkäsenpöläystä mistään taiteeseen liittyvästä, mahdollisuuden päästä kokeilemaan jotain erilaista. Uusi elämys voi sytyttää sisällä kipinän, ja parhaimmassa tapauksessa voit löytää itsestäsi jotain uutta.

 

Esiin alkoi nousta muitakin mahdollisuuksia

Ennen kuin ehdin toteuttaa alkuperäistä ideaa käytännössä, Draft-valmentajien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen kehkeytyi sitten useampia eri ideoita, variaatioita ja polkuja. Toiset Draft-tiimit saattavat olla ensimmäisen vaiheen jälkeen yritysideansa käytännön toiminnassa pidemmällä, mutta tämä järjestys sopi itselleni paremmin. Draftissa usein edetään hyvin nopeasti käytäntöön, mutta yksilöllinen valmennus mahdollistaa myös erilaisen etenemisvauhdin.

 

Yrittäjyyspolkua on kuljettu taiteen ehdoilla

Voi olla, että alkuperäisen yritysidean rauhallisempi toteutustahti on johtunut myös siitä, että taiteenteko itsessään on imaissut minut mukaansa sellaisella tempolla, että en ole halunnut pysäyttää tätä luomistilaa. Ja niin sen pitää mennäkin, että teet just sitä, mikä sinusta tuntuu omalta jutulta. Saat siis kehitellä Draft-matkastasi oman näköisesi, tehdä kokeiluja ja virheitä sekä oppia ja nauttia onnistumisen tunteista.

 

Taidenäyttelyiden kautta työt kaupaksi

Draftin ja oppimisympäristö Spark Joensuun kautta olen saanut monia erilaisia mahdollisuuksia, esimerkiksi ensimmäiset omat taidenäyttelyni Joensuun Tiedepuistolle ja Carelicumissa toimivaan kahvila-ravintola Lumpeeseen. Taidenäyttelyjen kautta maalauksiani on lähtenyt eri puolelle Suomea ja jopa Myanmariin asti, mikä tuntuu ihan uskomattomalta.

 

Monipuolisen osaamisen palaset alkavat loksahdella paikalleen

Olen kiinnostunut monesta aiheesta ja halunnut kokeilla vähän kaikkea. Olen hankkinut osaamista valokuvaajan ja sisustusartesaanin ammattitutkintojen kautta sekä erilaisista työpaikoista. Olen kerännyt pieniä palasia matkan varrelta ja kasvattanut omaa tietämystäni asioista, joihin mulla on sydämessä spesiaali paikka ja joihin tunnen paloa. Aiemmin mietin, mikä tarkoitus tällä kaikella on. En oikein tiennyt minne kuulun, mutta nyt isompi kuva alkaa hahmottua. Huomaan nyt tarvitsevani aiemmin oppimaani tällä taidepolullani.

 

On onnea, kun on oma juttu

Taide on nimittäin kehittynyt olemaan yks suurimmista intohimoistani, ja sen takia olen onnellinen, että olen saanut toivoa sille, että saisin tehdä tätä ihanaa juttua työkseni tavalla tai toisella. Minusta on nimittäin koko elämän tuntunut siltä, että mitä hittoa tekisin ”isona”, miksi en oikein tunnu löytävän paikkaani maailmassa. Mutta sieltä se pikkuhiljaa tulee, ja olen omaksunut sellaisen ajatusmallin, että jos haluan viiden tai kymmenen vuoden päästä tehdä työkseni jotain muuta, niin se on enemmän kuin okei, mutta nyt sydän on täysillä mukana tässä.

 

Löydät Saran instagramista ja etsystä

Tähän loppuun halusin linkata sosiaalisen median kanavani, elikkä täältä minut löytää:

https://www.instagram.com/luovuudenhulluus/

https://www.etsy.com/shop/Luovuudenhulluus

p.s. Tulkaa sanomaan moi, jutellaan maailmanmenosta tai taiteesta, linkkaa vaikka miulle siun lemppari taide minun, tai jonkun toisen taiteilijan teoksista. Tai sitten kuva siun lemmikistä, tai asiasta mikä saa siut iloiseksi.