Kelluu ja tehtaan perustamisen taito

Oletko kehittänyt uuden tuotteen ja mietit nyt tuotannon aloittamista? Miten uusi tehdas suunnitellaan ja mistä  saadaan tarvittavat resurssit? Jiri Jormakka ja Jouni Lintu Kelluu Oy:n ilmalaivatehtaalta jakavat meille parhaat ja hyvin maanläheiset neuvonsa.

4.5.2021

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu, Joensuun Start Up -rahaston hallituksen jäsen

 

Kelluun kokemuksista saamme kuusi yleishyödyllistä neuvoa tehtaa perustamista suunnitteleville:

  1. Tee tehdasprototyyppi
  2. Tee varsinaisen tehtaan vaatimusmäärittely
  3. Hyödynnä rekisterit ja mieti voisiko kiinteistön omistaja sijoittaa yritykseesi
  4. Käytä ulkopuolisia asiantuntijoita harkiten
  5. Tekemällä oikeassa paikassa itse, säästät aikaa ja rahaa
  6. Kyky tehdä ja valmistaa omat työvälineet nopeuttavat tuotekehitysprosessia

 

Ilmalaivatehdas Joensuun Reijolassa

Kelluun ilmalaivatehdas Joensuun Reijolassa on yksi mielenkiintoisimmista itäsuomalaisista startup-yrityksistä moneen vuoteen. Olen päässyt tutustumaan tehdasrakennukseen ja kuulemaan ilmalaivatehtailijoiden Jouni Linnun ja Jiri Jormakan aivoituksia uuden korkean teknologian tehtaan perustamisesta.

Jiri on Karelian ja Draftinkin alumni. Hänen edellinen yrityksensä valmennusdataan keskittyvä Havusport Oy ponnisti matkaan Draft-ohjelmankin kautta liki 7 vuotta sitten. Jouni on tehnyt pitkän uran mm. perustamassaan Opinsys Oy:ssä ja on Kelluun ilmalaivateknologian alkuperäinen pääkehittäjä. Kelluu Oy on mukana Business Joensuun yrityskiihdyttämössä ja saanut pääomasijoituksia Joensuun Startup Rahastosta, jonka pääomistajana toimii Joensuun kaupunki.

 

Kelluun ilmalaivat ovat kuin droneja, joilla on viikkojen ilma-aika

Kelluun liiketoimintamalli perustuu sarjalle useita teknologisia innovaatioita, joiden avulla on mahdollistaa rakentaa vain muutamien metrien mittaisia ilmalaivoja, joilla on parhaimmillaan useiden viikkojen ilma-aika. Kelluu-alukset voidaan ottaa käyttöön monissa käyttökohteissa, jossa tällä hetkellä käytetään hyvin kalliita helikopteripalveluita tai droneja, joiden ongelmana on vain kymmeniin minuutteihin jäävä lentoaika.

Ensivaiheessa lupaavimmalta markkinalta näyttävät sähkölinjojen kunnon tarkkailutehtävät. Kelluu tarjoaa nykyisiä helikopteripalveluita joustavamman ja edullisemman ratkaisun sähköyhtiöille.

Jiri Jormakka Kelluu Oy:stä esittelee ilmalaivailun historiaa ei-digitaalisin apuvälinein.

Tee tehdasprototyyppi

Tehdaskierroksen jälkeen istumme alas ja alamme käymään läpi tehtaan vaiheita ja tähänastisesta opittua. Ensimmäinen ja tärkein Jounin ja Jirin vinkki tuleville tehtailijoille on ns. tehdasprototyypin toteuttaminen ennen investointeja varsinaiseen kaupallisen mittakaavan tehtaaseen.

Vuosina 2018 ja 2019 Kelluun tiimi hyödynsi pohjoiskarjalaiselta tilalta löytyvän puimalarakennuksen päädyn tilaa ensimmäisten alusten ensimmäisten sukupolvien valmistus- ja testausympäristönä. Kahden vuoden aikana heille muodostui selkeä kuva siitä, mitä varsinaiselta kaupalliselta tehdasympäristöltä vaaditaan. Mm. puhdastilavaatimukset sekä laajojen koelentoalueiden merkitys nousi esiin tässä vaiheessa.

Jouni Lintu kertoo Kelluun ilmailaivojen ensimmäisten sukupolvien tuotekehityksestä koetehtaalla.

Mikä parasta, Kelluun tiimi pystyi hyödyntämään omia jo saatavilla olevia resurssejaan tehdasprotyyppivaiheessa, mikä vähensi tämän vaiheen onnistumisen riippuvuutta ulkoisesta rahoituksesta.

 

Tee varsinaisen tehtaan vaatimusmäärittely

Mitä hyötyä tehdasprototyypistä oikein on? Se auttaa sinua määrittelemään luotettavammin ne kriteerit, joiden perusteella teet päätöksiä tehtaan infrastruktuurista, laitteista ja mm. sijainnista. Testaamisen kautta huomaat sellaisiakin asioita, joita et pelkän liikeidean tai tuoteprototyypin perusteella olisi pystynyt ottamaan huomioon.

Riittävä ilmatila, hallin korkeus ja koelentoalueiden rajat olivat Jounin ja Jirin mukaan tärkeitä tehdasprototyypin avulla opittuja asioita. Kelluun tapauksessa tehdas ei voisi sijaita esimerkiksi lentokentän tai asutuksen läheisyydessä ilmalaivojen koelentojen vuoksi. Samaan aikaan aloitetun rekrytointiprosessin kautta korostui myös hyvät kulkuyhteydet tulevan tehtaan ja Joensuun keskustan välillä.

 

Hyödynnä rekisterit ja mieti voisiko kiinteistön omistaja sijoittaa yritykseesi

Uuden tehtaan vaatimusmäärittelyn avulla Kelluun tiimi aloitti systemaattisen tuotantotilojen kartoitusprosessin. Jouni kertoo, että he kävivät läpi kaikki sekä kaupallisia , että julkisista tilapörsseistä, mm. Business Joensuun rekisteri, löytyvät tilat 40 kilometrin säteellä Joensuusta, pois lukien tilat jotka kuuluivat huonoon lentosektoriin.

Jouni ja Jiri haluavat antaa erityistunnustusta Business Finlandin Joensuun konttorin Veli-Pekka Ihanuksella avusta sopivien tuotantotilojen löytymisessä.

Kelluu päätyi lopulta tekemään vuokrasopimuksen Joensuun Reijolassa olevista tuotantotiloista. Kiinteistön omistaja Joen Infra Oy lähti mukaan myös yhdeksi Kelluu Oy:n ulkopuolisista sijoittajista. Tämä seikka on korostamisen arvoinen, sillä se voi olla alkavalle startup-yrityksille keino päästä käynnistämään toiminta astetta suuremmissa tai paremmista tiloissa.

 

Käytä ulkopuolisia asiantuntijoita harkiten

Kun vuokrasopimus oli allekirjoitettu,  ja Business Finlandin tuotekehityslaina varmistettu, päästiin uusien tilojen käytön suunnittelu ja rakentaminen aloittamaan. Uusi ilmalaivatehdas on iso kokonaisuus, ja prototyyppitehdas kirkasti Jirille ja Jounille sen mitkä asiat kannattaa tehdä itse ja mihin kannattaa käyttää ulkopuolista asiantuntijaa. Erityisesti prosessin alussa, suunnitteluvaiheessa, asiantuntija-apu on arvokasta.

Kelluun ilmailaivatehtaan hallin pääovi Reijolassa.

Pitkässä juoksussa taloudellisesti kannattavin ja paras tapa on yleensä hankkia keskivertohinnalla riittävän osaavaa ammattiapua”, Jouni tiivistää ulkopuolisten ostopalveluiden hankintaperiaatteita. Toisin sanoen, halvin vaihtoehto ei kannata koska jälki ei ole tarpeeksi laadukasta. Toisaalta kalleimmissa vaihtoehdoissa saavutettu hyöty hintaan nähden ei ole panostuksen arvoinen.

Kelluu kehuu toimitilasuunnitelija Minna Nirkon palveluita. Minnan avulla tehtaalle suunniteltiin toimihenkilöiden työskentelyyn tarkoitetut tilat. Yksi ratkaisuista oli valkotaulujen sijoittaminen joka puolelle kiinteistöä. ” Tietoteknisillä välineillä voi pakon edessä hajauttaa tiimiä, mutta tussitaulut ja seinille teipatut kartongit ovat paljon paremmat, ovat koko ajan esillä”, Jouni ja Jiri valottavat tätä ratkaisua.

 

Tekemällä oikeassa paikassa itse, säästät aikaa ja rahaa

Kustannustietoisen startup-yrityksen on harvoin mahdollista ja järkevää ostaa kaikkea ulkoa päin. Monet työvälineet, huonekalut ja tilaratkaisut on nopeinta suunnitella ja rakentaa itse. Euromääräisesti mitattuna näin voidaan saavuttaa 100 % säästö.

Kelluun pojat kertovat, että toteuttamalla tietyt työkaluja- ja työpisteratkaisut itse, he pystyivät saamaan pienen omakotitalon verran säästöjä tehtaan alkuinvestointeihin.

 

Kyky tehdä ja valmistaa omat työvälineet nopeuttavat tuotekehitysprosessia

Kun uudella tuotannollisella yrityksellä on kyky valmistaa tarvittavat työkalut itse, syntyy suoria taloudellistakin säästöä tärkeämpi etu. Tämä etu liittyy erittäin merkittävään tuote- ja tuotannonkehitysprosessin nopeutumiseen. Koska innovatiivista tuotetta ja sen tuotantoa kehittävälle yritykselle ei useinkaan ole tarjolla kaikkia juuri heidän tarpeisiinsa sopivia työkaluja, säästää kyky valmistella ja suunnitella työkalut itse merkittävästi aikaa ja rahaa.

Koska kehitysprosessi tuotteet ja tuotantoprosessit muuttuvat asiakkuuksien kautta, nousee koko ajan esiin tarpeita erilaisille tai paremmille työvälineille. Tästä hyvän esimerkin antaa Jiri, joka esittelee kädessään Kelluun itsensä kehittämää vetysensoria. Koska se on itse valmistettu, on sen päivittäminen ja muokkaaminen tarpeiden mukaan nopeaa ja vaivatonta.

 

Tämän kirjoituksen tekemistä on rahoittanut

Karelia-ammattikorkeakoulunu ESR-rahoitteinen Tulevaisuuden työ -hanke

 

Onko sinulla jotain kysyttävää tai kommentoitavaa tästä kirjoituksesta?

Osallistu keskusteluun LinkedInin kautta: