Osakeyhtiön perustaminen oli Liisille siirtymä liiketoiminnan kehittämisen seuraavaan vaiheeseen

Liperiläinen Kniteco Oy syntyi nokkoskuitutekstiileihin perustuvasta liikeideasta. Tässä kirjoituksessa käymme läpi perustaja Liisi Vuorjoen vaiheita ennen osakeyhtiön rekisteröimistä ja rekisteröimisen jälkeen avautuvia mahdollisuuksia.

3.6.2021

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tämän kirjoituksen vinkit pähkinänkuoressa:

  • Osakeyhtiö perustetaan YTJ:n järjestelmässä
  • Valmistaudu rekisteröintiin tulostamalla hakemus etukäteen ja miettimällä jokainen kohta valmiiksi
  • Voit myöhemmin täydentää rekisteriin uusia toimialoja sekä aputoiminimiä
  • Puhelinnumeron ja email-osoitteen julkaiseminen kaupparekisterissä ei ole suositeltavaa
  • Jos yrityksen kotipaikaksi tulee Liperi voit hakea esimerkiksi maaseudun yrityksen perustamistukea tai vaikkapa Lipertekin yrityspaveluseteliä.

 

Kniteco Oy kehittää nokkoskuituun perustuvia tekstiilejä

Riverian ja Karelia-AMK:n alumni Liisi Vuorjoen Kniteco Oy:n tavoitteena on luoda uudenlaisia nokkoskuituun perustuvia tekstiilejä. Viiden lapsen äiti Liisi valmistui Kareliasta 2015 graafiseksi suunnittelijaksi, ja sai liikeidean 2019 opiskellessaan Riveriassa tekstiili- ja muotialan perustutkintoa. Nokkonen on pistävästä maineestaan huolimatta tekstiilikuiduksi jalostettuna onton rakenteensa ansiosta poikkeuksellisen miellyttävä ja lämmin. Se sopii luonnostaan herkkäihoisille ja kuormittaa luontoa vähemmän kuin keino- tai eläinperäisten kuitujen tuotanto.

 

Kehittämisen vaiheita ennen osakeyhtiön rekisteröimistä

Liisi pääsi mukaan Draft-ohjelman ensimmäiseen vaiheeseen syksyllä 2020, ja neljä kuukautta myöhemmin Draft-ohjelman toiseen vaiheeseen tammikuussa 2021. Syksyn ja talvikuukausien aikana liikeideakonsepti jalostui pelkästään jälleenmyyjien kautta jaeltavasta tuotteesta korkealaatuiseksi myös oman verkkokaupan kautta myytäväksi kansainväliseksi brändiksi. Voit lukea tarkemmin Liisin tuotteen syntyhistoriasta, tästä kirjoituksesta.

Muita kehitysvaiheita olivat mm. yhteistyökumppaneiden etsiminen Nokkoskuidun ympärille. Esimerkiksi Nurmeksesta löytyi alihankkijaksi Tesema. Talven aikana käytiin läpi alustavia talouslukuja sekä tehtiin markkinoinnin suunnittelua mm. asiakaspersoonien avulla. Draft-rahoituksen käyttökohteiksi löytyi mm. materiaalien hankinta ja koekappaleen valmistus, tekstiilien pesu- ja hoito-ohjemerkintöjen käyttöluvat, sekä tavaramerkin rekisteröinti.

 

Osakeyhtiö perustetaan YTJ:n järjestelmässä

Maaliskuun 2021 alkuun tultaessa Liisin projekti oli edennyt siihen pisteeseen, että toiminnan alkuvaiheessa käytetystä NY-yrityksestä oli aika siirtyä osakeyhtiön perustamiseen. Osakeyhtiö perustetaan YTJ-palvelun kautta (voit lukea tarkemmin yrityksen perustamisesta tästä kirjoituksesta). Yhtiön voi perustaa myös paperilomakkeilla, mutta tästä peritään ylimääräinen maksu. Käytännössä rekisteröitymisprosessi on helppo ja varsin intuitiivinen. Itse rekisteröitymistapahtumaan saa Draft-ohjelman valmentajilta mieluusti henkistä tukea, vaikkapa Teams-yhteyden kautta.

 

Hakemus kannattaa tulostaa etukäteen valmistautumisen helpottamiseksi

Liisi oli valmistautunut perustamistapahtumaan erinomaisesti perehtymällä etukäteen kaikkiin rekisteröintiprosessissa tarvittaviin kohtiin. Hän oli tulostanut itselleen tyhjän rekisteröintilomakkeen ja miettinyt vaihe vaiheelta mitä mihinkin kohtaan tulisi vastata. Mahdolliset epäselvät kohdat on helppo tässä vaiheessa tarkastaa. Liisin mukaan hänellä päänvaivaa aiheutti erityisesti toimialan valinta ja mahdollisten aputoiminimien käyttöönotto. Liisi päätyikin täydentämään rekisteritietoja myöhemmin. ”Aina pitää pyrkiä tekemään myöhemmin, jos mahdollista, jos ei sillä hetkellä ole tarvittavia tietoja päätöksen tekemiseen”, Liisi sanoo.

Kun kaikki yksityiskohdat on mietitty etukäteen, ei itse rekisteröitymisprosessi vaadi kuin muutaman hetken. Tästä todisteena löytyy kaupparekisteriin 8.3.2021 rekisteröity Kniteco Oy. Liisille yhtiökumppani löytyi lähipiiristä, mutta omistuspohjaa on tarkoitus laajentaa vielä kuluvan vuoden aikana. Tätä tarkoitusta varten Liisi suunnittelee hyödyntävänsä nk. Lipertekin tarjoaamaa yrityspalveluseteliä, jonka avulla hän voi käyttää asiantuntija-apua osakassopimuksen laadintaan.

 

Puhelinnumeron ja sähköpostin julkaiseminen kaupparekisterissä ei ole viisasta

Eräs tärkeistä ja käytännöllisistä vinkeistä uutta yritystä perustavalle on, että ei jätä omaa puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta julkaistavaksi kaupparekisteriin. Näin menettelemällä välttää suuren määrän mm. puhelinmyyjien yhteydenottoja, ja vähentää sähköpostiin tulevaa roskapostin määrää. Yhteystiedot kannattaakin julkista harkiten vain osana omaa markkinointisuunnitelmaa, esimerkiksi oman yrityksen www-sivuilla.

 

Osakeyhtiön rekisteröinti avaa monta ovea

Liisille osakeyhtiön perustaminen oli tärkeä alkusysäys liikeidean kehittämisen seuraavalle vaiheelle. Suomalaisessa rahoitusjärjestelmässä tärkeimmät yritystuet on suunnattu nimenomaan osakeyhtiömuotoisille yrityksille, joten Knitecon kaltaiselle, paljon tuotekehitystyötä sisältävälle yritykselle osakeyhtiö oli ainoa järkevä yhtiömuoto.

Liisi haki ja sai Kniteco Oy:lle ELY-keskuksen myöntämän 35 000 euron suuruisen maaseudun yrityksen perustamistuen. Rahoitushakemuksen valmistelun tuesta Liisi haluaakin kiittää erityisesti ProAgrian yritysasiantuntija Jaana Puhakkaa ProYritys Pohjois-Karjala -hankkeesta, Lipertekin Mika Hyttistä, jonka kanssa katsottiin mm. tarvittavia talouslaskelmia, sekä rahoitusasiantuntija Mika Honkasta ELY:ltä käytännön neuvoista ja hakuohjeista. Kesäkuun alusta alkaen Kniteco Oy on solminut sopimuksen Liperin Jyrinkylässä sijaitsevan Patteristo Oy:n kanssa. Teollisen muotoilun pohjoiskarjalaisen pioneerin Heikki Koivurovan ja muotoilija Aino Lampion Patteristo Oy tarjoaa Liisille työskentely-ympäristön ja kehitystuen tuotteen seuraavien kehitysaskeleiden läpi viemiseen. Pilottituotteita pitäisi löytyä verkkokaupasta jo syksyllä 2021.

 

Onko sinulla jotain kysyttävää tai kommentoitavaa tästä kirjoituksesta?

Osallistu keskusteluun LinkedInin kautta: