eSportin tulovirta muodostuu menestyksen, näkyvyyden ja sponsoroinnin kehästä

Kannattava liiketoiminta ja E-urheilu-menestys on kuin muna ja kana -ilmiö – ilman toista ei voi olla toista. E-urheilujoukkue Arctic Kings määritteli neljä sponsoripakettia, joiden avulla turnausmenestys ja seuraajat voivat muuntua liikevaihdoksi.

14.6.2021

Lotta Lilja, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Miljardin euron bisnestä vuonna 2021

E-Urheilua pidetään Suomessa vielä uutena ja hieman eksoottisena lajina, mutta maailman mittakaavassa se on valtava bisnes. Peli- ja e-urheiluanalytiikkayritys Nowzoonin raportin mukaan e-urheilumarkkinoiden liikevaihdon odotetaan nousevan 1,1 miljardiin dollariin vuoden 2021 aikana kasvaen 15,7 % edellisvuoden luvusta. E-urheilun seuraajia arvioidaan raportin mukaan olevan 495 miljoonaa.

 

E-urheilujoukkue = urheiluseura + some-vaikuttaja + media-alusta

Alan yritysten tulonmuodostus on hieman erilainen perinteiseen liiketoimintaan verrattuna. Suurin osa rahasta tulee sponsoroinnista, mainostamisesta ja mediaoikeuksista ja pottia jakavat pelien kehittäjät, turnausten järjestäjät sekä pelaajat. Kilpailevat joukkueet elävät kisojen voittopoteilla, tuotemyynnillä ja brändeille tarjoamallaan näkyvyydellä. Näistä syntyy itseään ruokkiva taloudellisen menestyksen kehä. Kun nimekkäissä turnauksissa alkaa tulla menestystä, tulee myös näkyvyyttä, mikä helpottaa sponsoreiden hankintaa. E-urheilujoukkueet voidaan sijoittaa bisneslogiikan näkökulmasta jonnekin media-alustojen, some-vaikuttajien ja perinteisten urheiluseurojen välimaastoon.

 

Arctic Kingsin tavoitteena E-urheilumenestys ja kannattava liiketoiminta

Tulonmuodostusta pohdittiin League of Legend -joukkue Arctic Kingsin kanssa kevään 2021 Draft-valmennuksissa. Joukkue koostuu kokeneista pelaajista, jotka haluavat kehittää toimintaansa kohti kannattavaa liiketoimintaa.

Tiimi tunnisti hyvin mahdolliset tulovirrat ja niiden välisen yhteyden. Avainasemassa on pelitaitojen kehittäminen ja pärjääminen tiiminä turnauksissa, joissa on jaossa rahapalkintoja. Turnausvoitot käynnistävät positiivisen kehän. Ensin pelaajat saavat seuraajia somekanavilleen ja striimeilleen sekä medianäkyvyyttä turnauspelien lähetyksissä sekä haastatteluissa. Seuraajien myötä sponsorit kiinnostuvat pelaajista ja heidän kohderyhmästään ja tiimi hyötyy.

 

Sponsorointi on kahden kauppa

Sponsorointi on kahden kauppa, joka parhaimmillaan johtaa pitkäaikaiseen molempia osapuolia hyödyttävään yhteistyöhön. Niinpä sponsoreita hakiessa on syytä tehdä pohjatyöt kunnolla. Mm. seuraavia kysymyksiä on hyvä esittää itselleen:

  • Minkälaista näkyvyyttä meillä on tarjottavana?
  • Mitä yhteisiä arvoja tunnistamme sponsorin kanssa?
  • Miten päästään rahan pyytämisestä molempia hyödyttävään yhteistyöhön?
  • Mitä konkreettista tarjottavaa meillä on?

Arctic Kingsin kanssa asiaa pohdittiin mm. yllämainittujen kysymysten kautta. Tiimi tunnisti mahdollisuuksia lyhyempiin turnauskohtaisiin yhteistyömahdollisuuksiin sekä pitkäaikaisempaan kumppanuuteen, joka mahdollistaa yhteistyön syventymisen käsi kädessä tiimin kasvun kanssa kohti alan huippua.

 

Alkavalle E-urheilujoukkueelle ensimmäiset versiot sponsoripaketeista ovat valistuneita arvauksia

Pohdinnan tuloksena syntyi erilaisia sponsorointipaketteja, jotka on helppo esitellä neuvotteluissa ja joista mahdollisen yhteistyökumppanin on helppo valita.

Seuraavat paketit ovat ideatasolla ja esitellään liikesalaisuuksista johtuen melko yleisesti:

  1. Paitapaketti (x-määrä rahaa, paitaan logo ja tuet paidan hankintaa)
  2. Event-paketti (x-määrä rahaa, voidaan käyttää sponsorin tuotteita tapahtumissa. Kävijämäärä n 5000 ihmistä/ tapahtuma)
  3. Striimer-paketti (yhteistyö striimajien kanssa, mainostiloja). Tapahtumista videoeditoinnit.
  4. Överi-paketti (kaikki mahdollinen näkyvyys ja kasvu yrityksen mukana kohti menestystä).

 

Paljon onnea Arctic Kings matkalla maineeseen ja menestykseen!

 

Lähde:

Newzoo: 2020 Global Esports Market Report Key Trends | Market Sizing & Forecasts Special Focus Topics | Rankings