Categories
Uncategorized

NOETON ratsastaa jälleen ja muita novelleja

Kesä ja syksy sitten tuli ja meni. Nyt on luminen talvi ja NOETONilla mennään kovaa vauhtia valoa päin.  Edellisessä blogikirjoituksessa juteltiin hiukan yrityksen perustamisesta ja yrittämisen periaatteista, joten jatketaan valitulla tiellä vielä tämän blogin verran.

Yrityksen visuaalinen ilme on tärkeää, etenkin, jos yritys toimii kuluttajaliiketoiminnassa (B2C). Logo ja brändin visuaaliseen ilmeeseen kannattaa satsata ja ottaa vakavasti. Netissä on saatavana erilaisia palveluita, joissa kone tuottaa nopeasti kaikennäköisiä vaihtoehtoja. Sinänsä hienoa, mutta minusta näissä koneen tekemissä logoissa ongelmana on kliinisyys, heikko yhteys liiketoimintaan sekä persoonattomuus. Näyttää hyvältä, mutta jotain puuttuu.

Heikin, Antin, Henrin ja Mikon kanssa kävimme useita keskusteluita, millainen yritys NOETON on ja mitä haluamme brändillä ja logolla viestiä. Kun pääsimme ajatuksista ideaan, oli aika kutsua ammattilainen apuun. Valitsimme tehtävään Nina Ignatiuksen Custom Branding PRO:sta. Nina on brändäyksessä aika haka ja briefin pohjalta saimme aihion, jota yhdessä kehitimme eteenpäin. Aika jäätävän hienon lopputuloksen Nina meille loihti, vai mitä mieltä itse olet? Tästä päästäänkin minun seuraavaan oppimaan.

Käytä ammattilaisia apuna aina kun voit, etenkin jos olet oman ydinosaamisesi ulkopuolella. Tein itse ja säästin, ei aina toimi. Tee mieluimmin vähemmän ja laadukkaasti, kuin paljon ”sinnepäin”. Määrä ei korvaa laatua.

Arvoisa tuomari, minulla on toinen todiste. NOETON tiimi on monipuolinen, josta löytyy niin insinööri- kuin liiketaloudellisista osaamista. Tuloksena on loistavia ja monipuolisia keskusteluja, joissa asioita katsotaan useista eri näkökulmista. Aina ei tämäkään riitä, vaan lisäksi tarvitaan ulkopuolisia sparraajia ja mentoreita. Me olemme olleet siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että olemme saaneet huikeaa sparrausta Business Kuopion Maarit Manniselta ja Marja-Leena Laitiselta. Yksinkertaisesti Kiitos!

Yrittäjä tarvitsee jeesiä, etenkin rahoituksen järjestelemisessä. Kassavirtaa ja burnratea pitää jatkuvasti seurata. Taloushallinto kuntoon ja kirjanpitäjä taloon, jotta päästään ratkomaan ikuista ja jatkuvaa start-up yrittäjän ongelmaa (iso huokaus). Seuraava oppima (huokaus).

Pidä huolta, rahoituksesta ja taloudesta, ne yrittäjästä huolen pitää.

Rahoitus ja sen järjestäminen on start-up yrittäjän jatkuva savotta. Fakta on, että yleensä budjetin kaikki kulut toteutuvat, mutta tulot ei. Rahoituksen ja kustannusten seuranta on aivan keskeistä. Rahoitusta on kyllä maailma täynnä, mutta vaatimuksena on usein omarahoitusosuuden järjestäminen, joko sijoituksena (ulkopuolinen/perustajat) ja/tai pankkilainan muodossa, pelkät myyntiarviot eivät riitä.

NOETON haki ja sai ensimmäisen rahoituksen Etelä-Savon ELY-keskukselta, mikä mahdollisti tuotekehityksen aloittamisen. Olemme tästä todella kiitollisia ja onnellisia! Onnella on tosin myös kääntöpuoli. Rahoituksen edellytyksenä oli omistajien lisäinvestointi ja pankkilaina, johon vaadittiin omaehtoinen takaus. Yrittäjän uskoa mitattiin hyvin konkreettisesti.

”Ryhtyessäni yrittäjäksi sain vaimoltani oheisen muistikirjan. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”.

Koska luotto omaan tekemiseen ja tiimiin on kova, saimme asiat järjestettyä. ELY-rahoituksella saamme siis hommat alkuun. Nyt on ensimmäiset labratavarat tilattu ja työsoppareita allekirjoitettu. Olemme myös saaneet ensimmäiset koe-erän toimitussopimukset tehtyä. Tuntuu hyvältä, kuin jäätelö kuumana kesäpäivänä.

Kovin kauan ei yrittäjä voi jäätelöstä nauttia, sillä pian mennään taas kohti seuraavaa rahoituskierrosta ja uusia asiakkuuksia. Kyseessä on yrittäjän luontainen kiertokulku, jossa mausteena on yrittäjän riski ja alati vaaniva epävarmuus, joka pitää aistit valppaana. Tätä kirjotellessa olemme seed-kierroksella ja tilanne näyttää valoisalta. Useiden sijoittajien kanssa on juteltu ja Business Finland yhteyksiä rakennettu.

Tästä pääsemmekin minun viimeiseen oppimaan. Eli miksi minä olen start-up yrittäjä? Mikä siinä kiehtoo ja viehättää?

Ryhtyessäni yrittäjäksi, sain vaimoltani oheisen muistikirjan. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Tähän on hyvä päättää tämäkin kirjoitus. Yrittäminen on hieno matka, kun taustalla on upea vaimo. Kun yhtälöön lisätään mukaan vielä Nina, Maarit ja Marja-Leena, niin kyllähän se on niin, että Matti ja Teppo tietää, mistä laulavat (M.O.T.).

Toivotan tsemppiä ja kaikkea hyvää, etenkin alkaville yrittäjille. Nauti matkastasi!

Mika Rytkönen

NOETON on saanut toimintaansa Etelä-Savon ELY-keskuksen myöntämän avustuksen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Lisätietoa www.noeton.fi