Categories
Kuopio Pohjois-Savo Uncategorized

Kun kaupoista ei löydy tuotetta, se kehitetään itse

Olen haaveillut rakentavani grillikodan, mutta itse rakentamisen ongelmaksi on muodostunut harjan keskelle tulevan kantavan rakenteen toteuttaminen. Netin kautta tai rautakaupoista ei löydy tuotetta, jolla tavallinen kesämökkirakentaja voi tehdä grillikodan piipun läpiviennin ja kantavien vasojen kiinnityksen neljän metrin korkeuteen helposti.

Tajusin, että tämänhän voi tuotteistaa!

Tuli oivallus, jonka piirsin ruutupaperille. Savonian kiinteisteistöistä vastaavana talousjohtajana Savonian hitsauslabra oli tuttu, joten esittelin idean Mikkosen Juhanille ja Korhosen Keijolle. Ruutupaperin kuvista syntyi heidän osaavissa käsissään metallinen prototyyppi, josta tuli todella hyvä jo ensimmäisellä kerralla.  Tajusin, että tämänhän voisi tuotteistaa, koska vastaavaa ei ole myynnissä. Ideoitiin vähän lisää ja tehtiin prototyyppi kaksi ja vihdoin se lopullinen kolmonen. Se myötä ideat muuttuivat metallista tehdyksi tuotteeksi, grillikodan piipun läpivienniksi.

Esittelin ideaa muutamalle Savonian Centereiden asiantuntijalle ja sain muun muassa ohjeen hakea tuotteelle mallisuojausta. Mallisuojauksen hakeminen maksaa vain 250 euroa, joten se on paljon patenttia halvempi ja helpompi tapa saada vahvistettua itselleen yksinoikeuden omiin tuotteisiin. Lisätietoja mallisojauksesta löytyy PRH:n sivuilta https://www.prh.fi/fi/mallioikeudet.html

Osallistuminen kiteytti asiakastarpeen ja tuotekuvauksen yhtenäiseksi paketiksi

Centereistä sain myös idean viedä tuote tähän Draft-ohjelman kilpailuun, johon myös Savonian henkilöstö voi omilla tuoteideoillaan osallistua. Tuo kilpailuun osallistuminen kiteytti tuotteen asiakastarpeen ja tuotekuvauksen yhtenäiseksi paketiksi. Ohjelmasta saatu palaute oli myös hyödyllistä. Menestyminen Draft-ohjelmassa antoi pienen rahallisen alkutuen, jolla voin maksaa mallisuojauksen ja osan idean valmistuksesta yksityishenkilönä minulle tulleista kuluista.  Tein keksinnöstä myös Savonian keksintöohjesäännön mukaisen keksintöilmoituksen.

Tämä tuotteen 0-sarjan valmistaminen on antanut minulle mahdollisuuden olla hetken aikaa keksijänä. Olen antanut tuotteelle nimeksi Kulmikas Ratkaisu, KuRa. Tuotteen IPR-oikeuksissa tuote kulkee monikulmakiinnikkeen nimellä. Draft-ohjelmasta saatu erinomainen sparraus on avuksi, kun idean kanssa hapuilee eteenpäin. Suosittelen!

Seppo Lyyra