Toukokuun 2022 Joensuun Draft-haun tuloksia ja vinkkejä tuleville hakijoille

Haussa yhteensä 20 hakijatiimiä – uusia valittuja tiimejä yhdistää liikeideaan liittyvä kokemus

Toukokuussa järjestettiin Joensuun vuoden 2022 toinen Draft-haku. Haussa ei ollut rajattua teemaa, vaan haku oli avoin kaikenlaisille liikeideoille. Yhteensä Draftin ensimmäiseen 1000 euron vaiheeseen ja 3000 euron jatkovaiheeseen haki 20 tiimiä. Hakijatiimien joukossa oli monipuolisesti opiskelijoita, henkilökuntaa tai alumneja Kareliasta, Riveriasta ja UEFista.

Hakemusten taso oli korkea ja hakijoiden joukossa oli mm. paljon henkilöitä, joilla oli jo työkokemusta liikeidean alalta. Draftin ensimmäiseen vaiheeseen valittujen tiimien joukossa oli useita sellaisia joilla oli jo y-tunnus hankittuna. Jatkovaiheeseen hakeneista viidestä tiimistä neljällä oli palvelukonsepti ja yhdellä fyysinen teknologia.

Draft-ohjelmaan valitut tiimit

Draftin ensimmäisen vaiheen valinnoista vastasi Draft-yrittäjyysvalmentajina toimivat Karelian, Riverian ja UEFin omat asiantuntijat. Maanantaina 23.5.2022 pidetyn hakupäivän tuloksena Draft-ohjelman ensimmäiseen vaiheeseen valittiin kahdeksan tiimiä:

 • Karelian Paju Oy, tiimin vetäjänä Erkki Kukkonen
 • Digiohjauksen palvelu, tiimin vetäjänä Susanna Toikka
 • Ravintola- ja matkailupalvelu, tiimin vetäjänä Ritva Miettinen
 • Digipeli, tiimin vetäjänä Hannutapio Härkönen
 • Vesiurheilukeskus Laituri Oy, tiimin vetäjänä Eppu Niemi
 • Matkailu- ja elämyspalvelu, tiimin vetäjänä Piia Soininen
 • Lastenhoidon ammattilaisten apuväline, tiimin vetäjänä Siiri Mäkelä
 • Hyvinvointikoulutuspalvelu, tiimin vetäjänä Miia Kettunen

Kahdesta Draftin jatkovaiheen paikasta käytiin erittäin tiukka kamppailu. Valinnan tekivät Draft-ohjelman yhteistyökumppanit, joihin lukeutuu mm. eri rahoittajaorganisaatioiden edustajia (mm. Otsakorven säätiö, Joensuun Seudun Leader) yksityisiä sijoittajia sekä yritysneuvojia (mm. Business Joensuu). Valituiksi tulivat:

 • Materialisting Oy, tiimin vetäjänä Sakari Tolppanen
 • Uusi tapa leikata puuta, tiimin vetäjänä Reijo Pankka

Onnea valituille!

Mitä muut voivat oppia valittuilta tiimeiltä?

Kun tarkastellaan mukaan valittuja tiimejä, esiin nousee muutamia asioita, jotka edistivät heidän kohdallaan ohjelmaan valintaa. Näistä vinkeistä voi olla hyötyä tulevillekin hakijoille.

 • Useimmissa tiimeissä oli kokemusta ja osaamista liikeideaan liittyvän tuotteen tai palvelun kaltaisen tuotteen tai palvelun valmistamisesta sekä selkeää ymmärrystä tai kokemusta asiakastarpeesta. Omaa tiimiä kannattaa siis täydentää tarpeen vaatiessa.
 • Tiimit olivat tehneet liikeidean eteen jo monenlaisia toimenpiteitä, mikä oli osoitus tiimin omasta motivaatiosta ja kyvystä tarttua toimeen.
 • Tiimit onnistuivat esittämään liikeideansa selkeästi heti ensimmäisestä diasta alkaen, niin että kuulijoille ei jäänyt epäselväksi millaisesta tuotteesta tai palvelusta on kysymys. Selkeys kertoo siitä, että itiimillä itselläänkin on liikeideasta hyvä ote.

Mitä Draft-ohjelmassa tapahtuu seuraavaksi?

Uusien tiimien työskentely alkaa ensi viikolla järjestettävästä kickoff-tilaisuudesta. Kickoffissa tiimin tutustuvat toisiinsa ja yrittäjyysvalmentajiin. Tilaisuudessa paljastetaan myös jokaisen tiimin omat yrittäjyysvalmentajat.

Kickoffin jälkeen jokainen tiimi aloittaa työskentelyn omien Draft-yrittäjyysvalmentajien kanssa sekä osallistuu pariin tulevien kuukausien aikana järjestettävään kaikkien tiimien yhteiseen työpajaan.

Ensimmäiseen vaiheeseen valituilla tiimeille on mahdollisuus hakea 3000 euron jatkovaiheeseen syys-lokakuun haussa.

Tämän julkaisun on kirjoittanut Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Julkaisupäivä 24.5.2022