Lokakuun 2022 Joensuun Draft-haun tuloksia ja vinkkejä tuleville hakijoille

Seitsemästä ensimmäiseen vaiheeseen valitusta tiimistä kuuden tiimin puikoista löytyy naisia, joilla on monipuolinen tausta ja työkokemus.

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Haussa yhteensä 17 hakijatiimiä – alan vaihtajia ja yrittäjyysunelmia

Lokakuussa järjestettiin Joensuun vuoden 2022 kolmas ja viimeiden Draft-haku. Haussa ei ollut rajattua teemaa, vaan haku oli avoin kaikenlaisille liikeideoille. Yhteensä Draftin ensimmäiseen 1000 euron vaiheeseen ja 3000 euron jatkovaiheeseen haki 17 tiimiä. Hakijatiimien joukossa oli monipuolisesti opiskelijoita, henkilökuntaa tai alumneja Kareliasta, Riveriasta ja UEFista.

Hakemusten joukosta erottuu erityisesti alan vaihtoa toteuttavia tai sivutoimista yrittäjyysunelmaansa tavoittelevat tiimit. Näiden joukosta erottuu vielä ryhmä, jonka muodostavat työelämässä uraa tehneet naiset. seitsemästä ensimmäiseen vaiheeseen valitusta tiimistä tähän ryhmään kuuluu peräti kuusi tiimiä!  Jatkovaiheeseen hakeneista tiimeistä kahdella oli jo kassavirtaa, ja kahden hakijan tiimi oli vahvistunut merkittävästi Draftin ensimmäisen vaiheen jälkeen.

Draft-ohjelmaan valitut tiimit

Draftin ensimmäisen vaiheen valinnoista vastasi Draft-yrittäjyysvalmentajina toimivat Karelian, Riverian ja UEFin omat asiantuntijat. Maanantaina 4.10.2022 pidetyn hakupäivän tuloksena Draft-ohjelman ensimmäiseen vaiheeseen valittiin seitsemän tiimiä:

 • Käsityötarvikeverkkokauppa, tiimin vetäjänä Sini Hulkkonen
 • Ilomo Oy, tiimin vetäjänä Annika Abelenbe
 • Korubrändi, tiimin vetäjänä Johanna Suhonen
 • Saimaan Mesi Tmi., tiimin vetäjänä Katri Tavi
 • Leipomotuotteet, tiimin vetäjänä Kirsi Varis
 • Työkone, tiimin vetäjänä Onni Jalonen
 • Verkkokauppasovellus, tiimin vetäjänä Nea Hyttinen-Kiira

Kahdesta Draftin jatkovaiheen paikasta käytiin erittäin tiukka kamppailu. Valinnan tekivät Draft-ohjelman yhteistyökumppanit, joihin lukeutuu mm. eri rahoittajaorganisaatioiden edustajia (mm. Otsakorven säätiö, Joensuun Seudun Leader) yksityisiä sijoittajia, yritysneuvojia sekä muita asiantuntijaorganisaatioita (mm. Business Joensuu, Taito Pohjois-Karjala ry.). Valituiksi tulivat:

 • Pelistudio, tiimin vetäjänä Hannutapio Härkönen
 • Ukonharju Oy, tiimin vetäjänä Johannes Lasaroff

Onnea valituille!

Mitä muut voivat oppia valituilta tiimeiltä?

Kun tarkastellaan mukaan valittuja tiimejä, esiin nousee muutamia asioita, jotka edistivät heidän kohdallaan ohjelmaan valintaa. Näistä vinkeistä voi olla hyötyä tulevillekin hakijoille.

 • Intohimo aiheeseen. Kun kyseessä on erityisesti palkkatöissä tai täysipäiväisissä opinnoissa olevat alan vaihtajat, ei oma liikeidea etene, ellei omaa tekemistä motivoi syvä kiinnostus aiheeseen. Jokaisen liikeidean kehittämistä kannattaakin kysyä itseltään: Onko tämä liikeidea idea todella sellainen, jota kohtaa tunnen syvää kiinnostusta?
 • Selkeys. Yksi tapa epäonnistua rahoituksen hakemisessa, on jättää kuulija hämmennyksen tilaan. Mukaan valitut tiimit onnistuivat kertomaan selkeästi ja yksinkertaisesti sen mistä heidän bisneksessään on kysymys. Alitajuisesti selkeys on signaali kuulijalle siitä, että kertoja ymmärtää sen mistä puhuu (Pentland, 2008).

Mitä Draft-ohjelmassa tapahtuu seuraavaksi?

Uusien tiimien työskentely alkaa ensi viikolla järjestettävästä kickoff-tilaisuudesta. Kickoffissa tiimin tutustuvat toisiinsa ja yrittäjyysvalmentajiin. Tilaisuudessa paljastetaan myös jokaisen tiimin omat yrittäjyysvalmentajat.

Kickoffin jälkeen jokainen tiimi aloittaa työskentelyn omien Draft-yrittäjyysvalmentajien kanssa sekä osallistuu pariin tulevien kuukausien aikana järjestettävään kaikkien tiimien yhteiseen työpajaan.

Ensimmäiseen vaiheeseen valituilla tiimeille on mahdollisuus hakea 3000 euron jatkovaiheeseen tammi-helmikuun haussa.

References

Pentland, A., & Heibeck, T. (2008). Honest signals. MIT press.