Janin ja Virpin Ouro Stories on elämäntarinoiden kirjoittamiseen ja jakamiseen erikoistunut palvelu

Ouro Stories on Janin, kokeneen ohjelmoijan, ja Virpin, Itä-Suomen yliopiston raja-alueiden tutkijan, kehittämä palvelu, joka tekee elämäntarinoiden kirjoittamisesta ja jakamisesta helppoa ja saavutettavaa. Tämä innovatiivinen alusta tuo ihmisten tarinat kaikkien luettavaksi ja kommentoitavaksi, mahdollistaen kertomusten rikastamisen kuvilla ja monikielisellä sisällöllä.

Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!

Virpi Kaisto, Jani Partanen

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

16.8.2024

Ouro Stories on uusi palvelu, joka keskittyy elämäntarinoiden luomiseen, jakamiseen ja lukemiseen. Imatralainen pariskunta, Jani ja Virpi, ovat palvelun taustalla, ja heillä kummallakin on omaa erityisosaamistaan, joka täydentää toista. Jani, kokenut ohjelmoija, ja Virpi, raja-alueiden tutkija Itä-Suomen yliopistosta, yhdistivät voimansa luodakseen palvelun, joka tuo ihmisten elämäntarinat kaikkien saataville.

Jani on työskennellyt palvelun koodaamisen parissa vajaan vuoden, ja nyt ensimmäinen versio on julkaistu osoitteessa ourostories.com. Tämän kaltainen omien resurssien hyödyntäminen on monesti ratkaisevaa liikeidean toteuttamisessa.

Ouro Stories tekee elämäntarinoiden kirjoittamisesta helppoa

Palvelun nimi, Ouro Stories, juontaa juurensa kreikan sanasta Ouroboros, joka symboloi ikuista elämän kiertokulkua. Tavoitteena on tarjota käyttäjille mahdollisuus luoda tunnukset ja tehdä tarinoita, joita voi rikastaa kuvilla ja monikielisellä tekstillä.

Näkymä ourostories -palvelun tulevaan versioon

Visio palvelusta on kehittyä ’elämäntarinoiden Wikipediaksi’, jossa tarinat ovat kaikkien luettavissa ja kommentoitavissa. Lisäksi palveluun on lisätty mahdollisuus kääntää tarinoita toiselle kielelle tekoälyn avulla, mikä tekee siitä entistäkin kansainvälisemmän ja saavutettavamman.

Nopeat käännökset ovat hyvä esimerkki tavoista, joilla tekoäly tulee madaltamaan kansainvälisesti toimivien palvelujen kehittämiskynnystä.

Testikäyttäjien hankkiminen ja heiltä saatu kehittämispalaute on tärkeä kehittämisvaihe

Palvelun kehityksen alkuvaiheessa tärkeimmäksi tehtäväksi on osoittautunut koekäyttäjien houkutteleminen. Pariskunta kääntyi tuttavien puoleen ja hankki koekäyttäjiä myös Facebook-ilmoituksen avulla. Tähän mennessä pari koekäyttäjää on testannut tarinan luomista.

Näiden käyttäjien rehellinen palaute oli tärkeää, sillä se auttoi vahvistamaan käsitystä siitä, että palvelun helppokäyttöisyys ja kynnyksen madaltaminen kirjoittamiselle ovat ratkaisevia tekijöitä palvelun onnistumiselle.

Janin ja Virpin taktiikka testikäyttäjien hankkimiseksi on hyvä ja moneen kertaan oikeaksi havaittu. Tuttavat ja oma verkosto madaltavat aikaisen testaamisen kynnystä verrattuna suoraan tuntemattomien kontaktointiin. Tuttavia on syytä muistuttaa rehellisen palautteen tärkeydestä. Imelän positiivinen palaute on karhunpalvelus tiimille pitkässä juoksussa.

Kokemuksia palvelun ensimmäisestä versiosta

Ensimmäiset tarinat on jo julkaistu palvelussa, ja niistä on saatu palautetta koekäyttäjiltä. Jani loi palveluun palautelomakkeen, jonka avulla käyttäjät voivat antaa palautetta.

”Ensimmäiset tarinat herättivät teknisten kysymysten lisäksi sisällöllisiä kysymyksiä. Ennen kaikkea mietimme, miten kirjoittajia kannattaa ohjeistaa, ettei tarinoista tule liian pinnallisia ja lyhyitä”, Jani ja Virpi kertovat

Jani on rakentanut palvelun koodipohjaa kotitoimistolta käsin (Kuva: Virpi Kaisto)

Palveluun lisättiin analytiikka, joka auttaa seuraamaan kävijätietoja ja sivujen lukukertoja. Entiseltä työkaverilta tilattu uusi design toi myös positiivista palautetta, mikä rohkaisee tiimiä jatkamaan eteenpäin.

Uuden osakeyhtiön perustamiseen apua tilitoimistosta ja tiimiin täydennystä kahdesta uudesta jäsenestä

Yrityksen perustaminen vaati myös taloushallinnon järjestämistä, johon Jani ja Virpi saivat apua paikalliselta tilitoimistolta. Tilitoimiston tuki oli korvaamatonta, erityisesti osakassopimukseen liittyvissä kysymyksissä. Uusi yhtiö sai myös kaksi uutta osakasta pariskunnan tuttavapiiristä, joista toinen tuo mukanaan lakiasian osaamista ja toinen markkinoinnin ja sisällöntuotannon kokemusta.

Se, että Lilla Saaristo ja Antti Kerkkonen halusivat lähteä mukaan yritykseen ja uskoivat liikeideaamme, tuntui hyvältä ja kannustavalta.”, Virpi kuvailee tuntemuksiaan tiimin täydentämisen jälkeen.

Kehitystyö jatkuu

Tiimi on aloittanut yhteistyön Maritta Pohlsin kanssa, järjestääkseen elämäntarinan kirjoituskurssin.

Maritta on historioitsija sekä yksi Naisten ääni -sivuston alullepanijoista. Hän on järjestänyt elämäntarinakoulutuksia ja on myös kiinnostunut oman elämäntarinan kirjoittamisesta. Marittan tapaaminen oli todella hyödyllinen ja on hienoa, että meillä on käytössään hänen osaamisensa sekä verkostonsa”, Virpi valottaa yhteistyötä Marittan kanssa.

Maritta on luvannut järjestää elämäntarinoiden kirjoituskurssin yhteistyössä meidän kanssamme. Lisäksi hän antaa tukea pienimuotoisesti myös palvelun kirjoitusohjeiden ideointiin. Syksyn aikana tiimi aikoo olla yhteydessä muihin elämäntarinakurssien vetäjiin ja tarjota heille koulutusta Ouro Stories -palvelun käytöstä.

Maritta ja Virpi suunnittelemassa elämäntarinoiden kirjoituskurssia. (Kuva: Jani Partanen)

Seuraavat askeleet sisältävät palvelun teknisen kehityksen jatkamisen, uusien designien ohjelmoinnin osaksi palvelua sekä markkinoinnin ja koekäyttäjien rekrytoinnin tehostamisen.

Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!