Henrietta Macri tuo italialaisia matkailijoita Pohjois-Karjalaan

Henrietta Macri, Joensuussa syntynyt yrittäjä italialaisilla sukujuurilla, on perustanut Finlandiamo-yrityksen, jonka missiona on houkutella italialaisia matkailijoita tutustumaan Pohjois-Karjalan luontoon ja kulttuuriin. Hän on saanut ensimmäiset asiakkuudet ja solminut jo tärkeitä yhteistyökumppanuuksia.

Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!

Henrietta Macri

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Paavo Raappana, Karelia-ammattikorkeakoulu

Marja-Liisa Ruotsalainen, Karelia-ammattikorkeakoulu

19.8.2024

Henrietta Macri on monitaitoinen joensuulainen, jolla on paitsi vahvat siteet Pohjois-Karjalaan, myös puoleksi italialaiset sukujuuret. Hän on mm. suorittanut teatterialan koulutuksen Riverialla ja työskennellyt myös Itä-Suomen yliopistossa italian kielen opettajana lapsille.

Olen syntynyt Joensuussa, ja asuin Roomassa 18-vuotiaaksi saakka, kunnes palasin takaisin kotiseudulleni. Pohjois-Karjalan luonto herätti minut uudelleen eloon ja on rikastuttanut elämääni. Haluan jakaa tämän elämyksen mahdollisimman monen kanssa.”

Henriettan mukaan pulkkamäki ja muut talven jutut ovat suuria elämyksiä italialaisille.

Näiden kokemusten myötä Henrietta päätti perustaa oman yrityksen, Finlandiamon, jonka missiona on houkutella italialaisia matkailijoita tutustumaan Pohjois-Karjalan luontoon ja kulttuuriin. Liiketoiminnan tärkeimpänä kumppanina Henriettalla on puoliso ja yrittäjä Joona Majoinen.

Yrityksen rekisteröintiä edelsi positiivinen starttirahapäätös

Henrietan yrittäjämatka sai positiivisen alkusysäyksen, kun hän sai myönteisen päätöksen starttirahasta. Starttirahan turvin Henrietta perusti toiminimen, mistä hän kertoo: ”Toiminimen perustaminen vei noin tunnin. Kävin Business Joensuulla perustamassa toiminimen, ja prosessiin kuului 70 euron maksu. Yrityksen perustamisen voi hoitaa joko sähköisesti tai perinteisellä paperilomakkeella, mutta itse käytin YTJ-sivuja.”

Näin syntyi Finlandiamo, jonka nimi on yhdistelmä sanoista Finlandia ja andiamo, mikä tarkoittaa italiaksi ’mennään’. Lisäksi Finlandia + amo tarkoittaa ’rakastan Suomea’. Henrietta valitsi yrityksensä pankkipalveluiden tarjoajaksi Holvin.

Yhteistyökumppaneiden merkitys matkailubisneksessä

Matkailualalla yhteistyökumppanit ovat keskeisessä roolissa, ja Henrietta onkin solminut tärkeitä kumppanuuksia toimintansa tueksi. Yksi merkittävimmistä on suomalainen kontakti Italiassa, jonka kautta Henrietta sai yhteyden matkanjärjestäjiin.

Vielä tässä vaiheessa hän ei voi luoda matkustuspaketteja täysin itsenäisesti, vaan neuvottelut muiden matkanjärjestäjien kanssa ovat välttämättömiä. Pohjoiskarjalainen Äksyt Ämmät on yksi Finlandiamon tärkeimmistä yhteistyökumppaneista.

Yrittäjä ja puoliso Joona voi tarjota matkailijaryhmille räätälöityjä kuljetuspalveluita.

Yhdeltä ensimmäisistä pilottiasiakasryhmistään Henrietta sai kyselyn mahdollisuudesta järjestää opaskierroksia Helsingissä, erityisesti loppukesästä seitsemän hengen ryhmälle.Henrietta löysikin italian kielen taitoisen oppaan, joka toimii alihankkijana ja järjestää italiankielisiä opaskierroksen Helsingissä.

Suorat lennot ja tulevaisuuden suunnitelmat

Ensi vuonna on julkisten tietojen mukaan odotettavissa suoria lentoja Etelä-Euroopasta Joensuuhun. Tämä tulee merkittävästi helpottamaan matkailijoiden pääsyä Pohjois-Karjalaan, mikä luo Henriettalle uusia mahdollisuuksia yrityksensä kasvattamiseen. Suomen kiinnostus matkailumaana muiden Pohjoismaiden ohella on lisääntynyt Etelä-Euroopan yhä kuumempien hellejaksojen myötä. Parinkymmenen lämpöasteen viileys on vetovoimatekijä silloin, kun lähtöalueen lämpötila on neljänkymmenen asteen kuumemmalla puolella.

Finlandiamo on valmis vastaamaan kasvavaan kysyntään.

Muista lähitulevaisuuden suunnitelmistaan Henrietta kertoo: ”Nettisivujemme ulkonäköön ja sisältöön on tulossa muutoksia. Olen aloittanut palvelupakettien luokittelun hintojen mukaan ja selvittänyt verkkokaupan perustamista sivutuotteilleni (itse tehtyjä maalauksia, koruja ja matkamuistoja), joita aion alkaa myymään syyskuussa.”

Henrietta on myös aktiivisesti benchmarkannut matkailuyrittäjien kampanjoita ja aikoo hyödyntää havaintojaan omien palveluidensa ja kampanjoidensa kehittämisessä.

Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!