Joensuun Draft-ohjelman syyskuun haussa korostui kansainvälisyys ja digitaalisuus. Yhteensä 24 tiimiä kilpaili rahoituksesta, ja valitut hankkeet keskittyvät monipuolisiin innovaatioihin aina maatalousroboteista kulttuuriravintoloihin.
Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!
Heikki Immonen, Paavo Raappana, Marja-Liisa Ruotsalainen, Karelia-ammattikorkeakoulu
21.10.2024
Joensuussa syyskuussa 2024 pidetyssä Draft-ohjelman haussa oli mukana yhteensä 24 hakijaa, joista 20 ensimmäisen kierroksen hakijaa ja neljä jatkovaiheen hakijaa. Haussa rahoitusta sai yhdeksän tiimiä, ja valituista tiimeistä pääosa hyödyntää liiketoiminnassaan digitaalisuutta ja etäpalveluita. Tämä syksy oli myös Draft-ohjelman kansainvälisin koskaan: 12 hakijatiimillä työkielenä oli englanti, ja valituista tiimeistä ainakin viidessä on mukana eri kansallisuuksia.
Rahoitetut tiimit keskittyvät monipuolisiin aiheisiin, joista tällä kertaa nousivat esiin erityisesti alustatalouden hyödyntäminen, elektroniikan opetus ja fyysisiin tuotteisiin liittyvät innovaatiot. Valittuihin tiimeihin kuuluu muun muassa Ville Vestmanin johtama maatalousrobottia kehittävä tiimi sekä Evgenii Mikhailovin tiimi, jonka tavoitteena on madaltaa elektroniikan oppimisen kynnystä.
Innoittajana omalle liikeidealle sekä Draft-ohjelmaan hakeutumiselle mainittiin havaittu tarve tiimin tarjoamalle tuotteelle tai palvelulle. Vaikka teemallisesti kyse ei ole ennen näkemättömästä innovaatiosta, jokainen liikeidea täydentää markkinaympäristönsä tarjontaa jollain uudella elementillä.
Valitut tiimit syyskuun haussa
Ensimmäiselle kierrokselle valitut kahdeksan tiimiä:
- Maatalousrobotti, tiimin vetäjä Ville Vestman
- Matkailupalvelu, tiimin vetäjä Siqi Hou
- Allergiatuote, tiimin vetäjä Mira Tallberg
- Verkkokaupparatkaisu, tiimin vetäjä Saul Hernandez Morales
- Kulttuuriravintola, tiimin vetäjä Bimba Kumari Amarasekara
- Sotelalan alusta, tiimin vetäjä Henna Lukkari
- Elektroniikan opetusalusta, tiimin vetäjä Evgenii Mikhailov
Jatkovaiheeseen valitut tiimit:
- Vesko Oy, tiimin vetäjä Leo Fadi
- Printtihukka, tiimin vetäjä Elias Havurinne
Fyysisen teknologian kehittäminen ja kaupallistaminen
Fyysisen teknologian kehittäminen ja kaupallistaminen eroaa huomattavasti softapohjaisen teknologian kehittämisestä. Fyysisten tuotteiden kohdalla tuotekehitys edellyttää usein enemmän resursseja ja aikaa, sillä prototyyppien valmistus, testaus ja parantaminen ovat monivaiheisia ja materiaalikustannukset sekä tuotantokapasiteetin rakentaminen vaativat erityisiä ponnistuksia. Fyysisten tuotteiden logistiikka ja jakelukanavat ovat olennainen osa kaupallistamista, mikä tuo mukanaan haasteita, joita ohjelmistokehityksessä ei yleensä kohdata.
Toinen merkittävä ero liittyy siihen yksinkertaiseen seikkaan, että tuotteet, kuten robotit, sisältävät sekä fyysisiä komponentteja, että softaa, minkä vuoksi kokonaisuus on paljon monimutkaisempi. Monimutkaisen teknologian kehittäminen vaatii kykyä keskittyä kaikkein kriittisimpiin ominaisuuksiin. Lisäominaisuuksista voidaan murehtia vasta myöhemmin, kun tuotteen ydin on saatu toimimaan halutulla ja ennustettavalla tavalla.
Fyysisten tuotteiden tuotekehityksen tukeminen Draft-ohjelmassa
Draft-ohjelmassa pyritään tukemaan fyysisten tuotteiden kaupallistamista edistämällä tuotekehitystä siten, että alkuvaiheessa vältetään suuret investoinnit. Tämä tapahtuu keskittymällä prototyyppien kehittämiseen ja testaamiseen mahdollisimman kustannustehokkaasti sekä tekemällä tiivistä yhteistyötä paikallisten korkeakoulujen ja kumppaneiden kanssa. Ohjelmassa korostetaan nopeita kokeiluja ja esimerkiksi ennakkotilauksia, joiden avulla voidaan pienentää epävarmuutta ja riskiä ennen yrittäjän kannalta sitovien päätösten ja investointientekemistä.
Yleisesti Draft-ohjelma on herkullinen ympäristö testata oman liikeidean kaupallista potentiaalia sekä saada kosketus yrittäjämäiseen toimintaan. Taloudellisen tuen lisäksi hyödynnettävissä on myös nykyisten sekä aikaisempien Draft-osallistujien kokemusasiantuntijuus sekä verkoston jäsenten osaaminen. Ensimmäinen ja toinen Draft-ohjelman vaihe ovat moneen suuntaan vuorovaikutuksellisia kehittämisprosesseja, joiden tavoitteena on luoda valmiimpia liikeideoita kohti varsinaista yrittäjyyttä.
Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!
Kirjallisuutta
Christensen, C. M., & Raynor, M. E. (2013). The Innovator’s Solution: Creating and Sustaining Successful Growth. Harvard Business Review Press.
Ries, E. (2011). The Lean Startup: How Today’s Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses. Crown Business.
Anthony, S. D. (2014). The First Mile: A Launch Manual for Getting Great Ideas into the Market. Harvard Business Review Press.
NASA. (2007). NASA Systems Engineering Handbook. NASA/SP-2007-6105 Rev1.