Elias Havurinteen Printtihukka valmistaa 3D- ja 2D-tulosteita pienissä erissä. Elias kehitti liikeidean nimeltä ’Printtihukka’, jonka tarkoituksena on tarjota kohtuuhintaisia palveluita kuluttajille ja pienille yrityksille. Hän opiskelee konetekniikan insinööritutkintoa Karelia-ammattikorkeakoulussa ja haki Draft-ohjelmaan, kun opintojen viimeinen vaihe on alkamassa.
Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!
Elias Havurinne
Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu
Petri Karvinen, Itä-Suomen yliopisto
15.7.2024 (päivitetty 14.8.2024)
Yritystoiminta harrastuksen pohjalta
Elias Havurinne aloitti liikeidean kehittämisen harrastusten pohjalta. Hän on harrastanut 3D-tulostamista ja muita tulostustekniikoita noin kolmen vuoden ajan. Elias on tehnyt 3D-tulosteita ja malleja harrastuksena. Myös konetekniikan insinööriopinnot Karelialla ovat lisänneet hänen ymmärrystään valmistus- ja mallinnusmenetelmistä. Taitojen karttuessa Elias alkoi harkita yrittäjyyttä. Hän huomasi, että markkinoilla on kysyntää hänen osaamiselleen.
Elias kertoo, että ”Tulostaminen ja muut tulostustekniikat ovat olleet kiinnostuksen kohteena…. Tänä aikana olen tehnyt tulosteita ja 3D-malleja ystäville ja tuttaville harrastuksena.”
Elias rekisteröi uuden yrityksensä Printtihukan kesäkuussa.
Jos suunnittelet omaa yritystä, yritysneuvoja antaa hyviä neuvoja.
Yrittäjäksi ryhtyminen tuntui suurelta askeleelta ilman aiempaa kokemusta. Suurin haaste oli tietämättömyys yrittämisestä ja sen aloittamisesta. Elias tapasi Business Joensuun yritysneuvojan, joka antoi oppia ja vastauksia yritystoiminnasta. Elias esitteli liikeideaansa yritysneuvojan tapaamisessa, jossa käsiteltiin sopivinta yritysmuotoa, talousasioita, verotusta, kirjanpitoa ja rahoitusta. Vakuutuskysymyksiäkin käsiteltiin tapaamisen aikana.
Elias sanoo, että ”Tapaamisen aikana pääsin esittelemään omaa liikeideaani ja käsittelimme monia kysymyksiä esimerkiksi … onko mitä pakollisia vakuutuksia yrittäjälle ja mitkä vakuutukset ovat suositeltavia ottaa.”
Kilpailuta kolmella tarjouksella kirjanpito-, pankki- ja vakuutuspalvelut
Hyvä peukalosääntö kirjanpito-, pankkipalvelut- ja vakuutuspalveluiden kilpailuttamiseen alkavalle yrittäjälle on kolmen tarjouksen taktiikka. Mahdollisia palveluntarjoajia etsitään aluksi omia tuttuja ja kokeneempia yrittäjiä hyödyntäen. Seuraavaksi palveluntarjoajien kanssa sovitaan tapaamisia tai lähetetään vähintään tarjouspyyntö. Lopuksi tarjous olisi hyvä saada vähintään kolmelta palveluntarjoajalta.
Joskus hyvä tapa on käyttää hinta-laatusuhteeltaan yksinkertaisia ketteriä palveluja. Eliaksen tapauksessa erityisesti alhainen lähtöhintataso oli tärkeä tekijä. Kirjanpitoa varten Elias valitsi Ukko.fi-yrittäjäpalvelut. Pankkitilin Elias otti Sumup-palvelusta, koska se oli maksuton.
Elias huomauttaa, että ”Nopeasti huomasin, että kirjanpito kannattaa ulkoistaa ja hankkia omaan toiminnan laajuuteen käypä ratkaisu.”
Laskelmien avulla säästökohteet on helppo tunnistaa
Taloudellisten laskelmien tekeminen auttoi hahmottamaan yritystoiminnan kokonaisuutta. Laskelmista Elias huomasi liiketoiminnan kulut ja liikevaihdon lähteet. ”Laskelmia tehdessä huomaa myös paikat, mistä voi tai on pakko säästää, kun taloudelliset resurssit ovat vähäiset”, Elias sanoo.
Osana Draft-ohjelmaa erilaisia palvelutyyppejä vertailtiin käänteisen tuloslaskelman avulla.
Siirtymä kotitoimistosta erillisiin tuotantotiloihin ja seuraavaksi luodaan yrityksen verkkosivut
Projektia jatkettiin hankkimalla tilat ja aloittamalla verkkokaupan tekeminen. Eliaksen tuotantotilat löytyivät Joensuun keskustasta Siltakadulta Metsätalosta:
”Tuotanto tilojen hankintaan vaikuttivat muutamat kriteerit, Tilojen tuli olla riittävän lähellä kotia, tarpeeksi iso kaikelle laitteistolle ja kohtuuhintainen. Valituksi tullutta tilaa olin käynyt katsomassa jo elokuussa, muutamien muiden tilojen yhteydessä. Tilat löytyivätkin siis Metsätalosta ja niihin pääsin muuttamaan heinäkuun alussa. Noin 20 neliön tila osottautui käyvän mainiosti käyttötarkoitukseeni. Laitteiston ollessaa pääsääntöisesti leveitä, muttei kovin syviä, pitkässä huoneistossa seinusta tila on riittävästi ja keskelle jää riittävästi kulkuväylää.”
Taloudellisia laskelmia tarkennetaan ja tuotteiden hinnoittelua lasketaan tarkemmin. Tilojen ja tuotannon järjestäminen on konkreettisin ja aikaa vievin askel. Tuotannon tasaisen laadun varmistaminen on yksi suurimmista tulevista haasteista.
Elias kuvailee projektin alkutaivalta seuraavasti: ”Projektin alkuun tehdyt asiat vievät projektia paljon eteenpäin ja lähemmäksi päämäärää, vaikkakin puhutaan vasta ensiaskelista, tuntuvat ne jo silti suurilta.”
Tiesitkö, että Otsakorven säätiö on Draft-ohjelman pitkäaikainen kumppani? Eliaksen kehitystyön tukeminen Draft-ohjelmassa mahdollistuu myös Otsakorven säätiön ansiosta. Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!