Printtihukka pääsi mukaan Draft-ohjelman jatkovaiheeseen automaation ja räätälöitävyyden yhdistelmällä

Elias Havurinne, konetekniikan insinööriopiskelija ja Printtihukka-yrityksen perustaja, kehittää 3D- ja 2D-tulostuspalveluliiketoimintaansa yhdistämällä automaation ja räätälöitävyyden. Samalla Elias panostaa verkkokauppaan, sosiaalisen median markkinointiin sekä kierrätettyjen laitteiden tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!

Elias Havurinne

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Petri Karvinen, Itä-Suomen yliopisto

18.12.2024

Elias Havurinne on Joensuussa asuva konetekniikan insinööriopiskelija Karelia-ammattikorkeakoulussa. Hänen yrityksensä, Printtihukka, valittiin mukaan Draft-ohjelman jatkovaiheeseen. Printtihukka tarjoaa 3D- ja 2D-tulostuspalveluja pienissä erissä kuluttajille ja pienyrityksille. Draftin jatkovaiheen raati piti erityisen tärkeänä Eliaksen systemaattinen pyrkimystä kehittää automaatioita, mikä tuo skaalautuvuutta, kuitenkin siten, että Printtihukka voi tarjota räätälöityjä valmistuspalveluita asiakkaalle edulliseen hintaan., mikä on selkeä kilpailuetu. Yritys sai alkunsa Eliaksen harrastuksesta, ja hän on kehittänyt siitä liiketoiminnan, joka yhdistää hänen teknisen osaamisensa ja intohimonsa tulostustekniikoihin.

Ensimmäisen vaiheen verkkokauppa SumUp-alustalle

Elias Havurinne valitsi SumUp-alustan verkkokauppansa pohjaksi, koska hänellä oli jo käytössään SumUpin maksupääte ja tili. Tämä teki siirtymästä sujuvan ja mahdollisti alustaan tutustumisen ilman kokonaan uuden alustan opettelun vaivaaa. Verkkokauppaa varten Elias loi yritykselleen visuaalisen ilmeen.

Printtihukan verkkokauppa SumUp-palvelussa

Tuotetietojen lisääminen verkkokauppaan osoittautui työlääksi prosessiksi. Jokaiselle tuotteelle luotiin nimikkeet, kategoriat ja variaatiot, kuten materiaalit, koot ja värit. Näiden lisäksi laadittiin selkeät tuotekuvaukset ja hinnat, jotta asiakkaat saisivat tarkan kuvan tuotteista.

Elias kertoo verkkokaupan rakentamisen haasteista: ”Tuotekuvausten ja kuvien valmisteluun kului huomattavasti aikaa, sillä tuotteistaminen oli minulle uusi alue. Oli haastavaa päättää, kuinka tuotteista tulisi kertoa asiakkaille ja minkälaiset kuvat toimisivat parhaiten verkkokaupassa”​.

Verkkokaupan automatisointi on yksi Eliaksen keskeisistä tavoitteista. Hän haluaa mahdollistaa asiakkaille hintojen tarkastelun ja tilausten tekemisen ilman ylimääräisiä yhteydenottoja. Verkkokauppa-alustan rajoitukset tuotevariaatioiden osalta kuitenkin toivat mukanaan haasteita, ja tietyissä tapauksissa asiakkaita ohjataan vielä tässä vaiheessa pyytämään tarjouksia suoraan Eliakselta itseltään.

Sosiaalisen median tilien luominen ja sisältösuunnitelma

Elias perusti yritykselleen Facebook- ja Instagram-tilit tavoitteenaan vahvistaa markkinointiaan ja lisätä tunnettuutta. Näiden kanavien suunnittelussa otettiin huomioon yrityksen brändi, ja tilien visuaalinen ilme suunniteltiin verkkokaupan kanssa yhdenmukaiseksi. Sisältöstrategiaa varten Elias asetti tavoitteekseen säännöllisen ja aktiivisen julkaisutoiminnan.

Osana strategiaa Elias suunnitteli kymmenen julkaisun sisältökokonaisuuden, joka kattaa muun muassa verkkokaupan avaamisen, tuotemainonnan, asiakaskertomukset, vinkit, behind the scenes -sisällöt sekä yhteistyökumppaneiden esittelyt.

Sisällöntuotantoa helpottaa ’small batch’ -logiikka, missä useita julkaisuja luodaan kerralla ja ajastetaan julkaistavaksi tulevina päivinä, viikkoina tai jopa kuukausina. Tämä tapa mahdollistaa joustavuuden kiireisinä hetkinä ja varmistaa, että julkaisuja on aina valmiina.

Vanhaa ja uutta – kierrätettyjen laitteiden hyödyntäminen tuo säästöjä

Yritystoiminnan aloittaminen vaatii usein merkittäviä investointeja, mutta Elias on onnistunut madaltamaan tätä kynnystä hyödyntämällä käytettyjä ja kierrätettyjä laitteita. Syksyllä 2024 hänen projekteihinsa kuului suurvalokuvatulostimen ja värilasertulostimen käyttöönotto. Suurvalokuvatulostin purettiin, puhdistettiin ja siihen tilattiin tarvittavat osat ja musteet. Värilasertulostimen kohdalla tehtiin vikaselvitys, jonka pohjalta tilattiin varaosa ja laite testattiin korjauksen jälkeen.

Suurkuvatulostimen käyttöönottohuoltotoimenpiteiden parissa.

Täysin uutena laitteena Elias hankki uuden 3D-tulostimen, joka osoittautui merkittäväksi parannukseksi tuotantotehokkuudessa. Elias sanookin, että 3D-tulostimen käyttöönottoprosessi ”…on ollut erityisen antoisa, sillä tulostimen automaatio-ominaisuudet tehostavat tulostustoimintaa merkittävästi ja lisäävät tulosteiden laatua”.

Investointi uuteen 3D-tulostimeen olikin harkittu päätös, joka tukee yrityksen pitkän aikavälin kannattavuutta ja tuotantotehokkuutta.

Valmistuskortit lisäävät tuotantoprosessin laatua ja tehokkuutta

Eliaksen koulutus konetekniikan insinööriksi Karelia-ammattikorkeakoulussa näkyy hänen liiketoimintastrategiassaan. Yksi konkreettinen esimerkki tästä on valmistuskorttien käyttö. Valmistuskortit toimivat kuten reseptit ravintolassa: ne sisältävät kaikki tarvittavat ohjeet kullekin tuotetyypille, kuten laiteasetukset ja materiaalivalinnat.

Valmistuskorttien ansiosta tuotantoprosessin asetusten muuttaminen onnistuu nopeasti ja virheettömästi. Tämä parantaa työn sujuvuutta ja vähentää virheiden riskiä. Eliaksen panostus tuotannon laatuun näkyy asiakkaille tasalaatuisina ja luotettavina tuotteina.

Uusasiakashankinnalle konkreettiset tavoitteet

Monille uusille yrittäjille myynti ja markkinointi ovat haastavia osa-alueita, ja näin oli myös Eliaksen kohdalla. Hänen lähestymistapansa myynnin ja markkinoinnin hallitsemiseen oli asettaa konkreettiset tavoitteet.

Konkreettinen tavoite muuttaa myynnin ja markkinoinnin ongelmanratkaisuhaasteeksi, jossa erilaisen myynnin keinot ovat vaihtoehtoisia ideoita. Aivan liiketoiminnan alkumetreillä tärkeintä on itse myyntitavoitteen saavuttaminen, ei valittujen toimenpiteiden kannattavuus. Siksi tässä vaiheessa on lupa kokeilla erilaisia keinoja.  

Elias päätti hankkia viisi uutta asiakasta ja aktivoida viisi vanhaa asiakasta uudelleen. Hän ryhtyi aktiivisesti etsimään asiakkaita osallistumalla keskusteluihin keskusteluryhmissä ja sosiaalisen median kanavilla. Tämä strategia osoittautui tehokkaaksi: yhteydenotoista syntyi viisi kauppaa ja uusia kontakteja potentiaalisiin asiakkaisiin.

Valmistumisen jälkeen edessä markkinoinnin ja myynnin vahvistaminen

Eliaksen tavoitteena on valmistua konetekniikan insinööriksi vuonna 2025. Valmistumisen jälkeen hänen tavoitteensa on siirtyä kokoaikaiseksi yrittäjäksi ja panostaa entistä enemmän yrityksensä kehittämiseen.

Elias aikoo myös hyödyntää sosiaalisen median analytiikkaa ja verkkokaupan dataa paremman markkinointistrategian luomiseksi. Hänen tavoitteenaan on lisätä ymmärrystä asiakkaiden käyttäytymisestä ja hyödyntää tätä tietoa markkinoinnin ja viestinnän suunnittelussa. ”Jatkossa keskityn entistä enemmän asiakaspolun optimointiin, jotta kyselyt johtaisivat varmemmin kauppoihin”, Elias kiteyttää.

Tiesitkö, että Otsakorven säätiö on Draft-ohjelman pitkäaikainen kumppani? Eliaksen kehitystyön tukeminen Draft-ohjelmassa mahdollistuu myös Otsakorven säätiön ansiosta. Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!