Alkavan yrittäjän taloushallinnon järjestäminen – oppeja myös kantapään kautta

Aloittavan yrittäjän ensimmäiset askeleet ovat täynnä mietittävää, joista yksi keskeisimmistä on taloushallinnon järjestäminen. Perusasiat on hyvä selvittää ja päättää jo varhaisessa vaiheessa, sillä vääristä päätöksistä voi koitua kuluja, jotka voi välttää riittävällä etukäteisselvityksellä.

Tomi Tuovinen, TVN Creation

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

20.12.2024

Tomi Tuovinen osallistui Draft-ohjelmaan ja perusti oman luovan alan yrityksen

Tomi Tuovinen on TVN Creationin osa-aikainen muusikko ja yrittäjä. Yrityksensä kautta Tomi tekee looper cover-, livejukebox- ja livekaraoke -keikkoja. Keikkojen suosio on saanut myös kansallista näkyvyyttä. Draft-ohjelman aikana TVN Creationin toimintaa kehitettiin erityisesti tuotteistuksen ja kokonaiskannattavuuden näkökulmasta. Tomilla on hyvät valmiudet viedä palvelukonseptia eteenpäin myös koko toimialan näkökulmasta.

Sivutoimisena yrittäjänä äkkiseltään pieneltäkin tuntuvat asiat voivat vaikuttaa kokonaiskannattavuuteen merkittävästi. Tässä jutussa Tomi jakaa omia kokemuksiaan ja vinkkejä toisille aloittaville yrittäjille.

Teenkö kirjanpidon itse vai ostanko?

Jos yrityksen toiminta on alkuvaiheessa pienimuotoista ja liikevaihto on vaatimatonta niin yrittäjä voi harkita taloushallinnon ja kirjanpidon hoitamista itse. Tähän voi olla syynä esimerkiksi kulujen minimoiminen, jos myyntiä on vielä verrattain vähän: alkavalle yrittäjällekin tilitoimiston palvelut voivat maksaa 70–120 € kuukaudessa palveluntarjoajasta riippuen, vaikka tilitapahtumien määrä olisi vähäinen. Ulkopuoliselta ostetun taloushallintopalvelun vaikutusta oman liiketoiminnan kannattavuuteen voi tarkastella esimerkiksi käänteisen tuloslaskelman avulla.

Tomin yrityksen tarjoamiin ohjelmapalveluihin kuuluu mm. livekaraoke, jossa halukkaat yleisöstä pääsevät laulamaan livenä Tomin säestämänä. Ohjelman voi tilata esimerkiksi pikkujouluihin. Kuva: Savonia Design Center

Toinen syy voi olla kiinnostus oppia taloushallinnon ja kirjanpidon prosesseista käytännössä. Toiminnan ollessa pienimuotoista yhdenkertaisen kirjanpidon tekeminen on suhteellisen vaivatonta sekä yksinkertaista kulujen ja menojen merkitsemistä excel-taulukkoon, jonka perusajatus on helppo omaksua, ja johon löytyy myös valmiita taulukkopohjia esimerkiksi Isolta.fi:n tarjoamana.

On hyvä kuitenkin muistaa, että itse tehtyyn kirjanpitoon kuluva aika on pois yrityksen ydintoiminnasta, kuten tuotteiden ja palveluiden kehittämisestä, myynnistä ja markkinoinnista. Tämä voi olla erityisesti sivutoimiselle yrittäjälle kriittisen tärkeää.

Ajan säästäminen ja asiantuntemuksen tuoma turva voivat tehdä tilipalvelujen ostamisesta hyvän sijoituksen, mikäli prosessiin perehtyminen ja sen hoitaminen ei itseä kiinnosta. Mikäli kuitenkin päätyy tekemään kirjanpidon itse, pitää varata aikaa perehtymiseen sekä varautua mahdollisiin virheisiin, joilla voi olla yllättäviä taloudellisia vaikutuksia – epäsuotuisassa mielessä.

Kysyvä ei tieltä eksy – tai ainakin harhautuu epätodennäköisemmin

Taloushallinnon tiedonhaku vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Jos alkava yrittäjä päättää hoitaa taloushallintonsa itse, on syytä ymmärtää, että aiheen opiskelu vaatii keskittymistä ja aikaa. Lisäksi kaikki oleellinen oppi ei todennäköisesti mene kerralla perille, vaan osalle informaatiosta pitää altistua useamman kerran, ennen kuin sen sisäistää kunnolla.

Onneksi Suomessa on paljon maksutonta apua tarjolla ja alkavan yrittäjän kannattaakinjovarhaisessa vaiheessa hakeutua maksuttomien yritysneuvojen äärelle esimerkiksi Uusyrityskeskuksen neuvontaan, hyödyntää verohallinnon puhelinneuvontaa sekä yksityisten laskutuspalveluyritysten ja eläkevakuutusyhtiöiden maksuttomia chat-palveluja.

On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että myöskään asiantuntijat eivät välttämättä tiedä miten asian tarkalleen menevät ja voivat antaa keskenään ristiriitaista tietoa. Tämän vuoksi on hyvä hakea tietoa ja ammentaa ymmärrystä monista eri lähteistä ja varmistaa tiedon oikeellisuus monesta suunnasta. Kannattaa myös keskustella aktiivisesti ja kysyä aiheesta kokeneemmilta yrittäjiltä ja kollegoilta, sillä keskustelut muiden yrittäjien kanssa voivat avata uusia näkökulmia ja käytännön ratkaisuja.

Askarruttavia seikkoja voi myös sparrata luotettavien tekoälytyökalujen kuten Perplexity AI:n kanssa, joka näyttää lähteet hakemalleen tiedolle, kunhan aina tarkistuttaa tekoälyltä saadun tiedon ja vertailee sitä ristiin vähintään parin muun lähteen kanssa.

Vapaaehtoinen alv-rekisteröityminen – kyllä vai ei?

Yksi keskeisimpiä pohdintoja alkutaipaleella on arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautuminen, koska ALV-velvolliseksi ei ole pakollista ilmoittautua, jos liikevaihto on alle 15 000 euroa.

Kuluttajille tehtävässä myynnissä (B2C) ilmoittautumatta jättäminen voi olla perusteltua, sillä hintaan lisättävä ALV saattaa tehdä myytävästä palvelusta tai tuotteesta vähemmän houkuttelevan ja nostaa ostokynnystä. Jos sen sijaan myy palveluja ja tuotteita pääasiassa yrityksille (B2B), ALV-velvollisuus on todennäköisemmin järkevää, koska yritysasiakkaat voivat vähentää maksamansa ALV-osuuden omassa verotuksessaan, eikä veron lisääminen hintaan näin ollen yleensä vaikuta ostopäätökseen.

ALV-rekisteriin kuuluminen tuo myös säästöjä oman yrityksen hankinnoissa, sillä ostettavien hankintojen ALV-osuudet voi vähentää omista kuluista. Jos joutuu jo ensimmäisinä vuosina tekemään keskeisiä hankintoja yritykselle, tuo alv-osuuden vähentämismahdollisuus merkittäviä säästöjä hankintakuluihin.

Oppia ikä kaikki – vaikka kantapään kautta

Yrittäjyys on jatkuvaa oppimista ja toisinaan oppitunnit tulevat virheiden tekemisen myötä. Vaikka ne voivat tuntua turhauttavilta, ne ovat usein arvokkaita kokemuksia, jotka opettavat toimimaan jatkossa paremmin.

Kuten englanniksi sananparsi kuuluu “you can’t make an omelet without breaking some eggs”, eli haasteet ja niiden ratkaiseminen ovat keskeinen osa yrittäjyyttä, ja jotkut asiat tulee väistämättä omaksuttua kantapään kautta, kun ne pääsevät yllättämään, vaikka valmistautuisi kuinka huolellisesti.

Tomi Tuovinen – TVN Creation

Tomi Tuovinen on sivutoiminen yrittäjä, puoliammattilainen muusikko sekä Itä-Suomen yliopiston Yrittäjyys- ja Innovaatiopalvelujen työntekijä

www.tomitvn.fi Instagram: https://instagram.com/tomitvn