Starttirahahakemus ja liiketoimintasuunnitelma pohjoiskarjalaisittain – osa 3

18.3.2020

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tämä kirjoitus on kolmas ja viimeinen osa kolmiosaisesta kirjoituskokonaisuudesta, joka käsittelee laadukkaan starttirahahakemuksen laadintaa pohjoiskarjalaisesta näkövinkkelistä (osa 1 ja osa 2). Tässä osassa annamme vinkkejä hyvän starttirahahakemuksen ja liiketoimintasuunnitelman kirjoittamiseen sekä talouslukujen laskemiseen pohjoiskarjalaisesta näkökulmasta. Huomaathan, että antamamme neuvot ovat vain suuntaa antavia, eivätkä edusta Starttiraha-viranomaisen virallista näkemystä.

Tuotteiden/palveluiden jakelu. Jakelu tarkoittaa ostopäätöksen jälkeen tapahtuvaa tuotteen tai palvelun toimittamista asiakkaalle. Asioidessasi Prismassa ja ostaessasi kaksi litraa maitoa, hoidat jakelun itse (eli kuljetat maidon kaupan kylmäkaapista omaan jääkaappiin). Verkkokaupassa jakelussa on useampi vaihe: 1. Verkkokauppias toimittaa paketin esim. Postiin, 2. Posti kuljettaa paketin noutopisteelle, 3. Asiakas käy paketin noutopisteeltä.  Palveluiden jakelussa on yleensä kahta päätyyppiä: 1. asiakas joko tulee yrityksen tiloihin palveltavaksi (esim. hierontapalvelua Kontiolahden kirkonkylällä), tai 2. yrityksen työntekijä menee asiakkaan luo tuottamaan palvelun (esim. lumiesteiden asennus). Monien palveluiden jakelu on siirtynyt nettiin (esim. pankkipalvelut ja online-psykoterapia). Jos jakelusta aiheutuu myyntikohtaisia kuluja (esimerkiksi paketin toimituskulut), ne kirjataan kannattavuuslaskelman Ostot-osioon.

Vahvuudet ja heikkoudet suhteessa kilpailijoihin. Tämä on Asiakkaat-osion tapaan erinomaisen tärkeä osio. Listaa kilpailevat yritykset ja tarvittaessa myös julkisen tai kolmannen sektorin kilpailijat. Kerro heidän tuotteistaan ja palveluistaan. Viimeisessä osiossa analysoi omaa tarjontaasi suhteessa kilpailijoihin. Sinun on kyettävä perustelemaan miksi asiakkaat vaihtaisivat sinun palveluihisi. Millä tavalla kilpailijasi reagoivat, kun saavut markkinoille paremman tai edullisemman tuotteesi kanssa? Entä jos he vastaavat haasteeseesi? Miten sinä toimit silloin? Tätä tarkoitetaan riskeillä ja niihin varautumisella.

Toimenpiteet toiminnan käynnistämiseksi. Kuvaa tähän tärkeimmät tekemäsi selvitykset, valmistelut, kokeilut ja testaukset, jotka liittyvät yritystoiminnan käynnistämiseen. Oletko kouluttautunut, hakenut rahoitusta, saanut yritysneuvontaa? Kaikki nämä kannattaa kirjata tähän kohtaan. (Vinkki: Osallistuminen Draft-ohjelmaan kannattaa kirjata tähän)

Suunniteltu rahoitus. Tämä on helppo korvata erillisellä laskelmalla. Vaikka kirjaisitkin numerot suoraan lomakkeeseen, pyörittele laskelmia etukäteen Excelissä. Pääoman tarpeeseen lasketaan etukäteen tehtävien hankintojen lisäksi parin kuukauden kulut, käteisvarat ja jonkinlainen bufferi sille, jos kustannukset ylittyvät. Remontoidessa lopulliset kustannukset ovat usein 50% aiottua korkeammat, sama saattaa käydä yritystä käynnistäessä. Huomaa, että starttiraha ei ole riskirahoitusta. Sen vuoksi sinun ei tarvitse laskea pääoman tarpeeseen kuin parin kuukauden kiinteä kulut. TE-palvelut olettavat, että saat myynnin rullaamaan nopeasti, ja pääset kattamaan kiinteät kulusi (lukuun ottamatta omat palkkakulusi). Jos liikeideasi on riskipitoinen, eli myynnin vauhtiin pääsyssä on paljon epävarmuutta, ei starttiraha sovi yritysideallesi. Esimerkiksi omaa peliä kehittävän tiimin menestykseen liittyy valtavasti epävarmuutta. Starttirahan saamiseksi tiimi voi kehitystyön rinnalla tehdä vaikkapa grafiikkaan tai 3D-mallinnukseen liittyvää alihankintaa, jolloin tuloja alkaa kertyä yritykselle heti eikä vasta kahden vuoden päästä. Rahoitus-osiossa kerrot miten ja mistä saat rahat pääomatarpeen kattamiseksi. Jos sinulla ei ole rahoitus varmistettuna (eli rahoituspaketti kasassa), et saa starttirahaa, koska ilman pääomaa liiketoimintasi ei voi käynnistyä. (Vinkki: Draft-ohjelman kautta löydät potentiaalisimmat rahoittajat yrityksellesi.).

Kannattavuuslaskelma ja liikevaihto. Aloita laskelmien teko Excelillä. Starttirahan hakulomakkeessa laskelmat esitetään käänteisen tuloslaskelman logiikkaa käyttäen (samaa tapaa käytämme kanssasi Draft-ohjelmassa jos tulet valituksi mukaan). Ensin lasketaan yhteen käyttökatetarve ja kiinteä kulut. Tämä kertoo kuinka paljon tarvitset myyntikatetta, että saat käyttökatetarpeen ja kiinteät kulut katetuksi. Myyntikatteen avulla lasket kuinka paljon sinulla pitää olla liikevaihtoa. Käytä seuraavaa kaavaa:

Liikevaihto = myyntikate * ((yhden tuotteen kate + yhden tuotteen muuttuvat kulut)/yhden tuotteen  kate).

Liikevaihto kertoo, kuinka paljon sinun pitää myydä ja kuinka monta asiakasta tarvitset. Myös markkinointisuunnitelmasi järkevyyttä arvioidaan suhteessa myyntitavoitteeseesi.

Muista! Omat tienestisi sinun pitää sisällyttää joko tavoitetulokseen, jos nostat ansiosi pääomatuloina, tai vaihtoehtoisesti palkkakuluina kiinteisiin kuluihin. (Vinkki. Tärkein käyttämämme työkalu Draft-ohjelmassa on käänteinen tuloslaskelma. Draftiin osallistumisen jälkeen Starttiraha-hakemuksen laskelmat sujuvat leikiten. Laskelmista tulee myös tärkeä työkalu tulevan yritystoimintasi jokapäiväisessä arjessa.)