Mitä liikeidean esityksen aikana kerrotaan – esimerkkiesitys

Mitä liikeidean esitykseen pitäisi oikeastaan sisällyttää? Miten hyvä esitys laaditaan? Tämä kirjoitus on esimerkki liikeideaesityksestä sisältäen puheosuudet ja esitysdiat.

29.1.2021

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

  • Draft-raadin edessä sinulla on vain 5 minuuttia aikaa esitellä koko liikeideasi.
  • Tämä kirjoitus auttaa sinua suunnitelemaan liikeideaesityksesi puheosuudet.
  • Alla olevassa esimerkkiesityksessä jokaisen dian alapuolelle on kirjoitettu se mitä tiimi esityksessä kertoo.
  • Ohjeet jokaisen dian sisällön laatimiseen löydät toisesta kirjoituksesta.

Suunnittele dian otsikkoteksti siten, että siihen tiivistyy koko dian ydinasia

Kun suunnittelet esitystäsi, valitse dian esitysteksti siten, että dian otsikkolause tiivistää koko esityksen ydinasian. Kun kuulijasi ovat saaneet näin kokonaiskuvan, täydentää puheesi heidän ymmärrystään asiasta.

Ole hiljaa muutama sekunti aina dian vaihdon jälkeen

Kun vaihdat esityksessäsi uuden dian, anna yleisölle muutama sekunti aikaa lukean dian lyhyt teksti. Tämän jälkeen he ovat valmiit kuuntelemaan puhettasi ja katsomaan samalla kuvaa.

Puhe kannattaa kirjoittaa etukäteen valmiiksi ja harjoitella sitä kellon kanssa

Paras tapa saada puhe rullaamaan on kirjoittaa se valmiiksi ja harjoitella esitystä kellon kanssa. Esitystä ei pidä kuitenkaan lukea suoraan paperista, vaan se on kerrottava omin sanoin!

1. Dia – yrityksen nimi ja slogan

Hei olen Erkki.

Esittelen teille tuoteinnovaatiomme, joka antaa kotipuutarhaharrastajille ammattimaisen puutarhasuunnittelijan tiedot ja taidot.

2. Dia – Taustatarina

Viimeiset 15 vuotta olen ollut intohimoinen kotipuutarhuri. Viljelyn hyötykasveja ruoaksi sekä koristekasveja puutarhan viihtyisyyden lisäämiseksi. Viimeiset 4 vuotta olen toiminut paikallisen puutarhayhdistyksen puheenjohtajana.

Kaikesta kokemuksestani huolimatta toissatalvi oli tuhoisa. Kaiken kaikkiaan menetin 25 % tärkeimmistä monivuotisista kasveistani. Samalla valui hukkaan tuhansien tuntien työ ja useiden tuhansien eurojen hankinnat.

Kun selvitin asiaa tarkemmin, tajusin, että olin tehnyt vääriä valintoja kasvien ja niiden kasvupaikkojen suhteen. En ollut miettinyt tarpeeksi äärisääilmiöiden vaikutuksia.

3. Dia – Asiakastarve

Suomi on täynnä kaltaisiani kotipuutarhureita, joiden harrastusinto ei heikkene edes talvikuukausien ajaksi, jolloin tehdään suunnitelmia ja hankitaan siemeniä. Hieman myöhemmin kevättalvella leikataan puut ja pensaat ja aloitetaan esikasvatus.

Meille kaikille on yhteistä se, että haluamme mahdollisimman hyvän ja monipuolisen sadon, mutta samaan aikaan korostamme puutarhan näyttävyyttä ja viihtyisyyttä. Emme ole siis mitä tehoviljelijöitä pienessä mittakaavassa.

Monipuolisuuden ja viihtyisyyden vaatimus tuo mukaan sen haasteen, että kenelläkään yksittäisellä harrastajalla ei voi olla hallussaan lukuisten kasvien uniikeista vaatimuksista ja erityisesti kasvien vaikutuksesta muihin kasveihin kautta. Ongelmana on se, että geneeriset oppaat on tuskin koskaan kirjoitettu juuri sinun puutarhasi olosuhteet huomioon ottaen.

4. Dia – Tuotteen tai palvelun kuvaus

Porkkanavahti on mobiilisovellus, joka sisältää sinun puutarhasi digitaalisen helposti muokattavan kartan. Varsinainen innovaatio on, että erillisen sensorin, sovelluksen ohjeiden sekä Porkkanavahdin älykkäiden algoritmien ohjeiden avulla sovellus opetetaan ymmärtämään juuri sinun puutarhasi kasvuolosuhteita ja mikroilmastoa.

Koulutusvaiheen jälkeen sovellus ei tarvitse muuta, kuin julkista säädataa suositusten tueksi.

Sää- ja olosuhdetiedon avulla porkkanavahti opastaa sinun valitsemaan oikeat kasvit olosuhteisiisi nähden ja toisaalta kertoo, millaisilla muokkauksilla tai muutoksilla voit vaikuttaa olosuhteisiin siten, että ne ovat paremmin nykyisille kasveillesi sopivat.

Sensori maksaa 30 € ja mobiilisovelluksen käytöstä maksetaan 10 € kuukausimaksua.

5. Dia – Tuotanto ja markkinointi

Sensoria ei rakenneta itse, vaan sensoriksi valitaan jokin useista geneerisistä jo nyt markkinoilla olevista mobiiliyhteensopivista sensoreista. Varsinainen sovellus koodataan ja kehitetään yrityksessä.

Keskeinen yhteistyökumppani ovat taimitarhat, joiden valikoimaan tuote on tarkoitus saada. Puutarhurit voivat ostaa sensorin taimitarhoista ja saavat samalla ohjeet mobiilisovelluksen lataamisesta. Kuukausimaksu hoituu luottokortin avulla.

Taimitarhojen motivaatio yhteistyölle on siinä, että sovellus osaa suosittaa juuri heidän taimitarhassa tarjolla olevia kasveja kotipuutarhureille.

6. Dia – Talous

Viiden vuoden päästä meillä on puolenkymmentä henkilöä työllistävä yritys. Tämä luku sisältää kummankin yrittäjän. Tässä vaiheessa kuukausiliikevaihtoehtomme on noin 25000 €, mikä vastaa 2000 – 3000 vakioasiakasta.

Tästä hetkestä vuoden päästä liikevaihto on vielä pientä. Tavoitteenamme on viitisenkymmentä pilottiasiakasta, mikä vastaa n. 500 € myyntiä kuukaudessa.

Pidämme näitä lukuja realistisena, sillä intohimoisten kotipuutarhureiden joukko voidaan helposti laskea n. 100 000 henkilön suuruiseksi. Tällöin tarvitsemme vain 2-3 % heistä asiakkaiksemme.

7. Dia – Vertailu olemassa oleviin tuotteisiin tai palveluihin

Uskomme onnistuvamme, sillä puutarhoihin käytetään erittäin paljon rahaa. Jokaista suomalaista kohden käytetään tällä hetkellä yli 100 € vuosittain.

Käytännössä yleisin puutarhaharrastajien menetelmä, on hankkia puutarhaideoita ja vinkkejä netistä sekä muilta lähiseudun harrastajilta. Uuden idean pohjalta tehdään hankintoja ja muokkauksia puutarhassa. Valitettavasti tämä johtaa välillä vääriin valintoihin ja rahan menetyksiin. Porkkanavahti auttaa välttämättään väärät hankinnat ja se tulee pitkässä juoksussa edullisemmaksi.

Puutarhasuunnittelijoita käyttävät useimmiten vain uuden omakotitalon rakentajat. Hinta on n. 1000 €. Puutarhasuunnittelijat ovat asiantuntevia, mutta säännöllisesti käytettynä ne ovat kalliita. Tässä on Porkkanavahdin etu.

Joitakin puutarhan suunnittelusovelluksia on olemassa, mutta niistä ei saa apua oikeiden valintojen tekemisessä.

8. Dia – Tiimin ja tukiverkoston kuvaus

Tiedämme mistä puhumme, ja idea on noussut omasta tarpeesta. Lisäksi Kallen digitaitojen ansiosta pystymme koodaamaan sovelluksen itse. Kallella on hyvät suhteet muihin pohjoiskarjalaiseen IT-osaajiin, mikä on tärkeä apu.

Paikallinen puutarhayhdistys on tärkeä tämän idean kehittämisessä. Sen kautta saamme ensimmäiset testikäyttäjät ja -asiakkaat. Veljeni vaimon serkku omistaa erään paikallisen taimitarhan ja hänen kanssaan on jo keskusteltu yhteistyöstä.

9. Dia – Nykytilanne

Meillä on jo nyt toimiva demo sovelluksesta, joka näyttää oman puutarhan kartan. Seuraavaksi kirjoitamme koodin, jonka avulla puutarhasta kerätty sensoridata saadaan sovelluksen hyötykäyttöön.

Tämän jälkeen on edessä testikäyttö, koska haasteena on tehdä sovelluksesta tarpeeksi ei-tekninen.

10. Dia – Tavoitteet

Olemme aidosti motivoituneita siirtymään yrittäjäksi liukuvalla aikataululla. Pystymme työskentelemään osa-aikaisesti nykyisissä palkkatöissämme, minkä vuoksi emme tarvitse merkittävää ulkopuolista rahoitusta.

Puolen vuoden päästä sovelluksen ja sensorin versio on testikäytössä alennettuun hintaan koeasiakkaalla. Vuoden kuluttua meillä on jo 50 testiasiakasta. Tähän mennessä sovellus on jo kehittynyt eteenpäin saatujen kokemusten myötä.

Kiitoksia mielenkiinnosta!

Olemme valmiit vastaamaan kysymyksiinne

Pääset harjoittelemaan ja saat kehittämispalautetta dioistasi ennen raadin eteen astumista

Sinun on hyvä tietää, että ennen kuin pääset raadin eteen, pääset harjoittelemaan esitystäsi ohjauksessamme. Annamme palautetta sekä sisällöstä, että esityksestä. Tämän ansiosta varsinaisena hakupäivänä tulet ymmärretyksi. Tutustu hakuohjeisiimme täällä.

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa tähän kirjoitukseen liittyen?

Jos kirjoitat kysymyksen omalla nimelläsi ja tittelilläsi, kysymyksesi voi päästä mukaan Q&A-kirjoitukseen, jossa vastaamme kiinnostavimpiin kysymyksiin kerralla.