Kaksi terveydenhuollon ammattilaista jakavat kiinnostuksen myös ratkaisukeskeiseen taideterapiaan sekä sille perustuvaan liiketoimintaan.
9.9.2024
Heli Jääskeläinen, Laura Stenbacka
Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu
Marja-Liisa Ruotsalainen, Karelia-ammattikorkeakoulu
Terveydenhuollon ammattilaiset Heli ja Laura kehittävät tuttuja sekä uudenlaisia palveluita, joissa hyödynnetään ratkaisukeskeisen taideterapian menetelmiä ja keinoja asiakastyössä yksityishenkilöille ja yritysyhteisöille. Parivaljakon yhdisti ratkaisukeskeinen taideterapiaohjaajakoulutus vuonna 2021, terveydenhoitajan pätevyys ja kiinnostus taiteisiin.
Heli on koulutukseltaan terveydenhoitaja, jolla on sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen ylempi ammattitutkinto Karelia ammattikorkeakoulusta. Asiantuntijatyössä työkalupakkiin on tarttunut myös Lean osaamisen työmenetelmiä.
Laura on koulutukseltaan terveydenhoitaja, seksuaalineuvoja ja rentoutusohjaaja. Loppukesästä 2024 hän pätevöityi taideterapeutiksi. Kaksikko päätyi Draft-kilpailuun ja sitä kautta yrittäjyysvalmennukseen Helin Riveriassa suorittamien kuvallisen ilmaisun opintojen kautta. Osallistuminen edellytti tiimiä, joten Lauran liittyminen mukaan mentorin roolissa mahdollisti tuen unelmissa häilyvään yrittäjyyteen molemmille.
Yrityksen verkkosivujen rautalankamallin suunnittelu on keino kirkastaa palvelukonseptia asiakkaan näkökulmasta
Draft- ohjelman aikana Heli ja Laura ovat kehittäneet liikeideaansa mm. verkkosivujen rautalankamallin avulla. Rautalankamalli auttoi heitä terävöittämään liikeidean ytimen, ansaintalogiikan, asiakastarpeen ja kilpailuedun asiakkaan näkökulmasta. Malli herättikin kaksikossa heti näkökulman muutosta käsittelevää pohdintaa.
Nyt verkkosivuja suunniteltiin ennen kaikkea asiakkaan eikä yrittäjän näkökulmasta. Malli herätti pohdintaa siitä mitä ovat juuri ne palvelut, joita asiakkaat ostavat ongelmansa ratkaisemiseksi sekä kuinka tarjotut ratkaisut olisivat asiakasta houkuttelevasti esillä lupaamatta kuitenkaan sellaista mitä terveydenhuollon ammattilaisina emme voi luvata?
Valmennuksen alussa kirkastui ajatus siitä, että kumpikin tiimiläinen tulisi yrittäjyydessä hyödyntämään juuri omia vahvuuksiaan. Asiakaskunta eriytyisi näiden vahvuuksien mukaisesti niin, että Helin yritys todennäköisesti keskittyisi tarjoamaan palveluja yksilöasiakkaiden lisäksi työyhteisöille ja johdolle, kun taas Lauran yrityksen pääpaino olisi yksityis- ja yhteisöasiakkaissa rentoutus- ja seksuaalineuvontaosaaminen huomioiden.
Palvelujen tarkka sisältö ei valmennuksen aikana vielä täysin kehittynyt. Tähän vaikutti osaltaan valmennuksen ajoittuminen kesäaikaan, jolloin molemmat valmennettavat olivat tiiviisti kiinni työssä. Verkkosivujen visuaalisia ilmeitä pohdittiin yhdessä ja innostus kokeilla maksuttomia verkkosivupalveluita kasvoi. Helin opintojen kautta löytyi myös opiskelijakontakti, jolta voisi saada apua verkkosivujen luomisessa. Verkkosivujen suunnittelun lisäksi yritysten viestintää ja markkinointia hahmoteltiin karkeasti. Kaikki työskentely tiimin välillä tapahtui etäyhteyden ja jaettavien, yhdessä työstettävien dokumenttien avulla.
Käänteinen tuloslaskelma on ketterä keino kehittää liikeideaa taloudellisesti kannattavampaan ja realistisempaan suuntaan
Draft-valmentajat tukivat käänteisen tuloslaskelman hyödyntämiseen liikeidean kehittämisessä. Menetelmän avulla voidaan halutusta tulotasosta käsin hahmottaa tarjottavien palvelujen hintaa ja sitä, millä taajuudella palvelua on asiakkaille tuotettava. Laskelmaan kirjattavien muuttuvien ja muuttumattomien kulujen sekä tuotteen ja palvelun hintatason mukaisesti on mahdollista tutkia yrityksen kannattavuutta. Lopputuloksena saadaan tarvittava myyntimäärä, joka kattaa kaikki kustannukset ja mahdollistaa halutun liikevoiton.
Tuloslaskelman avulla pystyi helposti tutkimaan esimerkiksi asiakastapaamisen hinnan vaikutusta tulevaan asiakasmäärään, jotta tavoitteellinen palkka-ansio saataisiin turvattua. Tämä auttoi myös huomioimaan sen työn, joka on tehtävä asiakastapaamisten ulkopuolella esimerkiksi valmistellen ja markkinoiden palveluja.
”Saimme myös valmentajilta hyviä vinkkejä ja ajatuksia siitä, millaisia palveluja meidän ehkä taideterapiayrittäjinä kannattaisi ostaa muilta, jotta aikaa omien palvelujen tuottamiseen jäisi mahdollisimman paljon.”
Ajatuksia tiimille tuli myös mahdollisen ryhmämuotoisen palvelun järjestämisestä ja kaksikon muuntautumiskyvystä suhteessa palvelujen kysyntään tulevina yrittäjinä. Molempien ollessa tällä hetkellä vielä muussa työssä ja opiskelemassa, keskustelua herätti myös tarvittavan asiakasmäärän mahdollistaminen sekä kuukausittaisten juoksevien kulujen turvaaminen sivutoimisena yrittäjänä sekä oma jaksaminen kaiken keskellä.
Matka yrittäjyyttä kohti jatkuu
Draft-valmennuksen loppuessa Heli jatkaa kuvallisen ilmaisun opintojaan kehittäen samalla yrittäjänä tarjoamiaan palveluja. Taideterapeutiksi valmistuminen antaa Lauralle uskottavan pohjan taideterapia-alan liiketoiminnan käynnistämiseksi sivutoimisena yrittäjänä.
Molemmat kokevat Draft-valmennuksen antaneen varmuutta tulevaan yrittäjyyteen. Valmennukseen osallistuminen myös vahvisti sidosta olla jatkossakin toinen toiselle mentori ja sparraaja yrittäjyyden polulla. Toiveissa on, että opiskelusta vapautuva aika mahdollistaa lopulta yritystoiminnan täysimääräisen kehittämisen ja aloittamisen lähitulevaisuudessa.
Käänteinen tuloslaskema ja verkkosivujen rautalankamalli ovat asioita joita voi hyödyntää jatkossa myös uudelleen.
Tutustu sinäkin Draft-ohjelman hakuohjeisiin ja hae mukaan Joensuussa tai Kuopiossa!