Kuusi vinkkiä Start Me Up -liikeideakilpailuun osallistuville

Start Me Up on pohjoiskarjalainen liikeideakilpailu, jossa on erinomaiset palkinnot ja suhteellisen hyvä mahdollisuus tulla palkituksi. Saat kilpailusta parhaimmillaan reilusti vauhtia liikeideasi kehittämiseen.

3.2.2021

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Start Me Up on Suomen pitkäikäisin liikeideakilpailu. Se tunnettiin ennen pelkästään nimellä Liikeideakilpailu; viime vuodet Start Me Up -nimellä. Kilpailua järjestää Business Joensuu yhteistyökumppaneineen, joihin kuuluvat mm. Karelia, Riveria ja UEF. Kilpailun vuosittainen ilmoittautumisaika on 1.helmikuuta – 31.maaliskuuta. Voittajat ovat selvinneet toukokuun puoleen väliin mennessä.

Tämä kirjoitus sisältää kuusi vinkkiä, joiden avulla voit parantaa kilpailuehdotuksesi mahdollisuuksia:

  1. Kyseessä on liikeideakilpailu, ei tuoteideakilpailu
  2. Pelkkä yhden lauseen tai kappaleen kuvaus liikeideasta ei riitä.
  3. Selvitä uutuutta etukäteen ja vertaa ideaa olemassa oleviin ratkaisuihin.
  4. Laita hakemuksen liitteeksi visuaalista materiaalia liikeideastasi.
  5. Muista todisteet.
  6. Pyri pitämään harjoiteltu esityksesi raadille aamulla tai heti lounaan jälkeen.

 

1. Kyseessä on liikeideakilpailu, ei tuoteideakilpailu

Muista, että tuoteidea ei tarkoita samaa asiaa, kuin liikeidea. Liikeideaan tarvitaan tuotteen lisäksi käsitys maksukykyisistä ja -halukkaista asiakkaista, idea tuotannon järjestämisestä, sekä jonkinlainen käsitys siitä miten tuotetta markkinoidaan ja myydään.

Jos sinulla on pelkkä tuoteidea, voit laajentaa tuoteideasi liikeideaksi käyttämällä yhden sivun liiketoimintasuunnitelmaa.

 

2. Pelkkä yhden lauseen tai kappaleen kuvaus liikeideasta ei riitä.

Jos liikeidean kuvauksesi on yhden tai korkeintaan muutaman virkkeen mittainen, ei se juuri koskaan pääse esikarsintaa pidemmälle. Kannattaa nähdä sen verran vaivaa, että kerrot lyhyesti liikeideasi kokonaisuudessaan (kts. ensimmäinen vinkki). Muista myös kertoa tiimistäsi ja teillä olevasta kokemuksesta.

 

3. Selvitä uutuutta etukäteen ja vertaa ideaa olemassa oleviin ratkaisuihin.

Jos ideasi on sinulle uusi, on erittäin tärkeää, että rehellisesti googlaat ja muulla tavoin selvittelet ideasi uutuutta. Käytä tämän jälkeen löydöksiäsi hyödyksi hakemuksessasi kuvaamalla mitkä ovat kilpailuetusi näihin olemassa oleviin ratkaisuihin.

Jos kerrot, että ideallasi ei ole kilpailua, olet väärässä. Samanlaisia tuotteita ei ehkä ole, mutta asiakkaalla on varmasti muita vaihtoehtoja, kuten tee-se-itse -ratkaisut. Ja jos muitakaan vaihtoehtoja ei ole, niin silloin asiakastarve itsessään ei luultavasti ole todellinen.

 

4. Laita hakemuksen liitteeksi visuaalista materiaalia liikeideastasi.

Kuva kertoo enemmän, kuin tuhat sanaa. Laita hakemuksen liitteeksi visuaalista materiaalia liikeideastasi pdf-tiedostona. Tämä voi olla yksi tai useampi tuotekuva, prosessikuva, tilastollinen kuvaaja, kuva asiakkaan ongelmasta jne. Kuvien avulla ideasi muuttuu konkreettiseksi, todelliseksi ja mahdollisuutesi paranevat.

 

5. Muista todisteet.

Jos mahdollista, esitä aina konkreettisia todisteita väittämiesi tueksi. Tämä on vanha ”Show, don’t tell” -periaate. Jos esimerkiksi kerrot, että kysyntä liikeideasi kaltaisille palveluille on ollut kasvussa, on parempi kertoa asia vaikkapa näin: ”Markkinatieto Oy:n mukaan kysyntä X-palveluilla on ollut kasvussa 9,5% vuosittain vuodesta 2015 alkaen”. Tai ”teimme pienen gallup-kyselyn 21 kohderyhmään kuuluvalle henkilölle, ja heistä 86 % ei ollut tyytyväinen nykyisin käyttämäänsä tuotteeseen”.

Muista konkreettisin esimerkein tuoda myös esiin tiimilläsi olevaa kokemusta. ”Pekalla on 12 vuoden kokemus metsäkoneiden parista, Metsä ja Kone Oy:n palveluksessa”.

 

6. Pyri pitämään esityksesi raadille aamulla tai heti lounaan jälkeen.

Tämä viimeinen vinkki on karu, mutta tosi. Jos selviät esikarsinnasta ja pääset esittämään ideasi raadille, ota huomioon seuraavat seikat.

Tutkimusten mukaan huonoin aika pitää esitys mille tahansa raadille on juuri ennen lounastaukoa tai myöhään iltapäivällä. Raadin energiatasot ovat matalat ja ihminen ei tällöin enää niin helposti jaksa kuvitella mielessään liikeideasi mahdollisuuksia.

Huonoa esitysaikaa voit paikata harjoittelemalla esitystä useita kertoja. Tavoitteesi on saada esityksesi sellaiseen iskuun, että esität asiasi energisesti ja innostuneesti, mutta samaan aikaan et takeltele, etkä epäröi puhumisissasi. Älä käytä ”niinku”, ”siis”, ”eli” sanoja. Energia ja varmuus vaikuttavat suoraan raadin syvältä kumpuavaan tunteeseen siitä, että liikeideasi ja sinä olette uskottavia.

Lue lisää vinkkejä esityksen laatimiseen täältä: https://draftprogram.com/2021/01/29/nain-teet-hyvan-diaesityksen-liikeideastasi/