Ota huomioon nämä asiat ennen yrityksen perustamista Pohjois-Karjalaan

Yrityksen perustaminen on nykyisin helpompaa kuin koskaan. Ehkäpä juuri sen vuoksi on hyvä korostaa valmistautumisen merkitystä. Tämä kirjoitus opastaa valmistautumaan oikein yrityksen perustamiseen Pohjois-Karjalassa.

3.2.2021

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Testaa liikeideaa

Älä hötkyile turhaan yrityksen perustamisen kanssa. Testaa ensin liikeideaasi, jolloin vähennät epäonnistumisen riskiä. Sinun olisi hyvä testata tai selvittää:

  • onko tuotteesi tai palvelusi sellainen mistä asiakkaat haluavat maksaa tarpeeksi hyvän hinnan
  • saatko valmistettua ja toimitettua tuotteesi tai palvelusi tarpeeksi nopeasti ja kustannustehokkaasti suhteessa siitä saatavaan hintaan
  • onko aiotulla toimialueellasi tarpeeksi asiakkaita.

Testaamisvaiheessa voit käyttää laskutukseen esimerkiksi jotakin laskutuspalvelua, jolloin voit laskuttaa ilman, että rekisteröit itsellesi yrityksen.

Entä jos suunnittelet valmiin yrityksen ostamista? Tällöin liiketoiminta on jo valmiiksi huomattavasti vakaammalla pohjalla.

 

Analysoi liikeideaa

Testaamisen ohella on erittäin tärkeää analysoida liikeideaa ennen yrityksen perustamista ja ajan ja rahan kuluttamista. Minimivaatimuksena suosittelemme kahta työkalua tähän vaiheeseen:

Käänteisen tuloslaskelman tärkeyttä ei voi kyllin korostaa. Sen avulla voi laskea kuinka paljon sinun tulee myydä, että pääset haluamaasi ansiotasoon. Kun teet tämän, et tee sitä virhettä, että jää liian vaatimattoman liikeidean ansaan.

Miltä kilpailutilanne näyttää? Googlaa kilpailijoiden nettisivuja ja käy tutustumassa heidän kivijalkaliikkeisiinsä. Onko sinulla tarvittava osaaminen ja resurssit? Jos ei, niin miten aiot hankkia ne?

 

Mieti ajankäyttösi ja neuvottele etukäteen sivutoimilupa-asiat kuntoon.

Varsinkin yritystoiminnan alkuvaiheessa, yritys ei kykene tarjoamaan sinulle riittävää ansiotasoa. Tämän vuoksi mieti etukäteen tarkkaan minkä verran ja milloin käytät yritykseesi aikaa, jos olet samaan aikaan esimerkiksi palkkatyössä. Jos olet palkkatöissä neuvottele sivutoimiasiat etukäteen kuntoon työnantajasi kanssa. Ennen tätä tarkista liittyykö työsopimukseesi kilpailukielto.

 

Käy yritysneuvonnassa

Varsinkin, jos olet perustamassa ensimmäistä yritystäsi, suosittelemme, että käyt alkavien yritysten neuvonnassa. Pohjois-Karjalassa yritysneuvontaa antavat kuntien omistamat elinkeinoyhtiöt:

 

Osallistu yrittäjyysvalmennukseen

Normaalin yritysneuvonnan lisäksi elinkeinoyhtiöt, TE-palvelut, oppilaitokset ja erilaiset hankkeet järjestävät yritysten perustamista suunnitteleville erilaisia yritysvalmennuksia:

  • Oppilaitosten yhteinen Draft-ohjelma on tarkoitettu Karelian, Riverian ja UEfin opiskelijoille, henkilökunnalle ja alumneille. Haku kolmesti vuodessa.
  • Business Joensuun Start-valmennus.

 

Valitse yritysmuoto

Jos toimit yksin, voi toiminimi, varsinkin toiminnan alussa, olla yksinkertaisin vaihtoehto. On myös henkilöitä, jotka eivät koskaan rekisteröi yritystä, vaan toimivat koko ajan ns. kevytyrittäjinä, eli käyttävät netin laskutuspalveluita, ilman että heillä koskaan on omaa y-tunnusta.

Useimmissa tapauksissa järkevin yritysmuoto on kuitenkin osakeyhtiö. Osakeyhtiön osakkaan et vastaa henkilökohtaisella omaisuudellasi yrityksen veloista yms. Lisäksi useimmat yritysrahoituksen muodot edellyttävät osakeyhtiötä. Tutustu tarkemmin yhtiömuotoihin PRH:n, Suomen Yrittäjien tai Uusyrityskeskuksen sivujen avulla.

 

Laadi liiketoimintasuunnitelma mukaan lukien tarvittavat laskelmat

Tässä vaiheessa suosittelemme, että laadit yrityksellesi liiketoimintasuunnitelman. Voit käyttää suunnitelman luonnoksena yhden sivun liiketoimintasuunnitelmaa, jonka avulla laajennat jokaisen kysymyksen omaksi kokonaisuudekseen.

Liiketoimintasuunnitelman kirjoittaminen on erittäin hyödyllinen harjoitus, vaikka kaikki siihen kirjoittamasi olettamat eivät luultavasti pidä enää paikkaansa ensimmäisen toimintavuoden jälkeen. Lisäksi, useimmat rahoittajat vaativat sinulta liiketoimintasuunnitelman.

  • Esimerkiksi Business Joensuun suosittelemat liiketoimintasuunnitelma- ja laskelmapohjat löytyvät täältä

 

Hae starttirahaa

Jos olet työtön tai olet jäämässä työttömäksi, voit hakea starttirahaa. Muista hakea starttirahaa ennen yrityksen perustamista. Lue tarkemmin starttirahasta kirjoituksestamme. Joensuussa Starttirahaneuvontaa tarjoaa Minna Komulainen (@te-toimisto.fi) TE-palveluista.

 

Valitse yritykselle nimi

Yrityksen nimi on tärkeä juttu. Ennen, kuin yrität rekisteröintiä, tee seuraavat tarkistukset:

  • Nimi on vapaana kaupparekisterissä
  • Haluamasi internet-domain on vapaa (netistä löytyy useita suomenkielisiä sivustoja, joiden avulla voit tarkistaa eri domainien saatavuuden.
  • Tavaramerkki (käyttää samaa PRH:n hakukonetta) on vapaa (jos suunnittelet tavaramerkin rekisteröintiä)

 

Valmis perustamaan yrityksen?

Jos olet valmis yrityksen perustamiseen, katso seuraavan vaiheen ohjeet tästä kirjoituksestamme.

 

Onko sinulla kysyttävää tähän kirjoitukseen liittyen?

Jos sinulla on kysyttävää tai kommentoitavaa tähän kirjoitukseen liittyen, kirjoita kysymyksesi tai kommenttisi omalla nimelläsi ja tittelilläsi kommenttikenttään. Vastaamme kootusti valikoituihin kommentteihin ja kysymyksiin erillisellä kirjoituksella.