Starttirahahakemus ja liiketoimintasuunnitelma pohjoiskarjalaisittain – osa 1

18.3.2020

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa kolmiosaisesta kirjoituskokonaisuudesta (osa 2 ja osa 3), joka käsittelee laadukkaan starttirahahakemuksen laadintaa pohjoiskarjalaisesta näkövinkkelistä. Tässä ensimmäisessä osassa saat yleiskuvauksen starttirahan hakemisesta, ja seuraavissa osissa vinkkejä erinomaisen hakemuksen kirjoittamiseen liiketoimintasuunnitelman näkökulmasta. Huomaathan kuitenkin, että antamamme neuvot ovat vain suuntaa antavia, eivätkä edusta Starttiraha-viranomaisen virallista näkemystä.

Tärkeimmät pointit

  • Starttirahaa haetaan sähköisellä hakemuksella.
  • Starttirahan hakuohjeet löytyvät täältä.
  • Hakemuksen liitteeksi tarvitaan liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat.
  • Ennen hakemuksen jättämistä kannattaa käydä jututtamassa pohjoiskarjalaista TE-toimiston asiantuntijaa.

Starttiraha ja liiketoimintasuunnitelma

Starttiraha on pitkään käytössä ollut alkavan yrittäjän tukimuoto. Sitä myöntää Työ- ja elinkeinoministeriön alaiset TE-palvelut. Starttirahan suuruus on noin 700 € kuussa (eli peruspäivärahan suuruinen) ja sitä voi saada enintään 12 kuukauden ajan.

Kuva 1. TE-palveluiden virallinen Starttiraha-sivusto.

TE-palveluiden mukaan: ”Starttirahaa voit saada, jos 

  • olet työtön työnhakija
  • et ole työtön, mutta siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä
  • olet sivutoiminen yrittäjä ja laajennat yritystoimintaa päätoimiseksi.

Tuen saamisen edellytyksiä ovat muun muassa

  • päätoiminen yrittäjyys
  • riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan
  • mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan
  • tarpeellisuus toimeentulon kannalta
  • yritystoiminnan aloitus vasta sen jälkeen, kun tuki on myönnetty.”

Starttirahan hakemisen edellytyksenä on, että ilmoittaudut ensin työnhakijaksi Oma-asiointi -palvelussa. Sähköisen hakemuksen liitteeksi laitetaan liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat.

Kuva 2. Starttirahan hakeminen tapahtuu Oma-asiointi -palvelun kautta. Ensimmäiseksi sinun pitää ilmoittautua työnhakijaksi.

Pohjois-Karjalan TE-toimiston asiantuntijan mukaan voit periaatteessa käyttää hakemisessa myös perinteistä paperista hakemuslomaketta, mutta nopean käsittelyn takaamiseksi on viisainta käyttää sähköistä hakemusta.

Käy hyvissä ajoin keskustelemassa kotikuntasi elinkeinoyhtiön yritysneuvojan luona. Saat paljon tietoa yritysideallesi. Ota myös yhteyttä TE-palveluiden yritysneuvojaan

– Jarmo Valtonen, pitkän linjan starttiraha-asiantuntija, Pohjois-Karjalan TE-toimisto

Hakemus ja liiketoimintasuunnitelma laskelmineen on luonnollisestikin varsin laaja kokonaisuus, johon joudut käyttämään aikaa ja vaivaa. Jos haet ja pääset mukaan Draft-ohjelmaan saat hyvät valmiudet laadukkaan starttirahahakemuksen laadintaan.

Kuva 3. Perinteisen starttirahan hakemuslomakkeen ensimmäinen sivu

Koska kaikki halukkaat eivät kuitenkaan pääse mukaan Draft-ohjelmaan, olemme koonneet tämän kirjoituksen seuraaviin osiin (osa 2 ja osa 3) starttirahan hakemista ja valmistelutyötäsi helpottavia vinkkejä pohjoiskarjalaisesta näkökulmasta. Asiat on esitetty siinä järjestyksessä, kuin ne ovat  perinteisessä paperisessa starttirahan hakemuslomakkeessa.