Categories
Pohjois-Karjala Rahoittajat Työohjeet

Mitä alkuvaiheen yritysneuvonnassa tehdään? Tässä 8 olennaista pointtia

1.7.2020

Satu Niiranen, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Yritysneuvonta on aloittavalle yrittäjälle maksutonta ja liikeideaa käsitellään neuvonnassa luottamuksellisesti. Usein starttirahan myöntämisen edellytyksenä on osallistuminen yritysneuvontaan, ja joissakin tapauksissa TE-palvelut pyytävät yritysvalmentajilta arviointia yrittäjän liikeidean mahdollisuuksista.

Miten ensimmäiseen tapaamiseen yritysvalmentajan kanssa pitää valmistautua? Mitä asioita tapaamisissa käsitellään, ja mitä tavoitteita yrittäjän tulisi neuvonnan aikana saavuttaa?

Jarkko Peiponen, Kontionloikan kokenut yritysvalmentaja kertoo alkuvaiheen yritysneuvonnasta.

 

 

1# Hakeudu neuvontaan heti alkuvaiheessa

Jarkko kannustaa tulemaan yritysneuvontaan heti alkuvaiheessa, kun mielessä on ajatus yrittäjäksi ryhtymisestä. ”Ensimmäiseen tapaamiseen ei tarvitse valmistautua mitenkään, pelkkä idea riittää”, Jarkko kertoo.

 

#2 Ovatko luottotietosi kunnossa?

Vaikka liikeidea olisi kuinka hyvä, sen toteuttaminen voi kariutua maksuhäiriömerkintään. Merkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi pankkitilin avaamista sekä Finnveran rahoituksen tai starttirahan saamista, Jarkko muistuttaa.

 

#3 Onko yrityksen perustamisen ajankohta hyvä juuri nyt?

”Jos starttirahakauden päättyessä liiketoiminta ei käynnisty toivotulla tavalla, yrittäjän tulee pohtia, kannattaako toimintaa jatkaa ja kuinka kauan hän haluaa etsiä asiakkaita. Yrittäjällä tulee olla myös rohkeutta lopettaa liiketoiminta, jos se ei toimikaan toivotulla tavalla”, Jarkko pohtii.

 

#4 Tavoitteena liiketoimintasuunnitelma starttirahahakemukseen

Joillakin yrittäjillä liiketoimintasuunnitelma on tehty jo yrittäjyyskurssilla. Jos et ole vielä laatinut liiketoimintasuunnitelmaa, ja haet starttirahaa, yritysvalmentaja auttaa sen tekemisessä. Starttiraha-asiakkaille tapaamisia yritysneuvonnassa kertyy kaksi tai kolme.

Lue täältä kirjoitusvinkki sekä siitä, miksi on tärkeää osata kirjoittaa omasta liikeideasta.

 

”Yrittäjän tulee valita starttirahan ja maaseudun yrityksen perustamistuen väliltä. Molempia ei voi saada.”

– Jarkko Peiponen

 

#5 Maaseuturahaston perustamistuen saaminen vaatii yrittäjältä tarkempaa suunnittelua

Jos yrityksesi hakee maaseuturahaston perustamistukea, tapaamisia yritysvalmentajan kanssa kertyy viidestä kymmeneen. Uuden yrityksen perustamiseen voi saada tukea 5000 – 35 000 euroa.

”Maaseuturahastosta voidaan hakea rahoitusta esimerkiksi alku- ja koemarkkinointiin, brändin rakentamiseen tai messumatkoihin”, Jarkko kertoo.

Tapaamisissa käydään tarkemmin läpi yrityksen kehittämistä ja tehdään suunnitelma ensimmäiselle toimintavuodelle. Tapaamisiin voi sisältyä myös rahoittajatapaamisia. ”Yrittäjän tulee valita starttirahan ja maaseudun yrityksen perustamistuen väliltä. Molempia ei voi saada,” Jarkko muistuttaa.

 

 

#6 Tavoitteena tarvittavat laskelmat starttirahahakemukseen

Starttirahan edellytyksen myöntämisenä on kannattava liiketoiminta, mutta useimmat yritykset tekevät ensimmäisenä toimintavuotena tappiota. Starttirahan liitteeksi laaditaan ennusteet kolmen ensimmäisen tilikauden liikevaihdosta, koska ne näyttävät jo enemmän suuntaa yrityksen kannattavuudesta.

 

”Jos perustat ensin toiminimen, jonka muutat myöhemmin osakeyhtiöksi, Y-tunnus vaihtuu.”

– Jarkko Peiponen

 

#7 Valitaan yhtiömuoto

Osakeyhtiön voi nykyisin perustaa lakimuutoksen johdosta ilman minimipääomaa. Osakeyhtiön ja toiminimen perustamiskulut ovat melkein samansuuruiset. Jos perustat ensin toiminimen, jonka muutat myöhemmin osakeyhtiöksi, Y-tunnus vaihtuu, Jarkko kertoo.

Jarkko suosittelee yhtiömuodoksi usein osakeyhtiötä, koska se on juridisesti oma oikeustoimihenkilö. Jos käy huonosti, yrittäjän asema ei ole niin huono. ”Toiminimellä toimiva elinkeinonharjoittaja vastaa kaikista veloista omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan”, Jarkko muistuttaa.

Lue täältä vinkki, kuinka paljon alkuvaiheen yrityksellä kannattaa olla käyttöpääomaa.

 

#8 Tehdään perustamisilmoitus ja hankitaan tarvittavat luvat

Kun kaupparekisteriin tehdään perustamisilmoitus, Y-tunnuksen saa jo muutamassa päivässä. Ilman Y-tunnusta yrittäjä ei voi tehdä oikein mitään. ”Jos haluat avata yrityksellesi esimerkiksi pankkitilin, sinulla tulee olla Y-tunnus”, Jarkko huomauttaa.

Yrittäjän tulee huolehtia tarvittavista vakuutuksista. Jos toiminta on luvanvaraista, kuten esimerkiksi taksiyrittäjyys, lupahakemus lähetetään Liikenne- ja viestintävirastoon. Joskus toiminnan aloittaminen voi vaatia myös omavalvontasuunnitelman.

Lue lisää tietoa strattirahasta:

Starttirahahakemus, osa 1

Starttirahahakemus, osa 2

Starttirahahakemus, osa 3