Draftin vuosi 2019 Joensuussa oli täynnä onnistumisia

12.2.2020

Heikki Immonen, Karelia-ammattikorkeakoulu

Kaisa Varis, Karelia-ammattikorkeakoulu

 

Vuosi 2019 oli Draft-ohjelman kahdeksas toimintavuosi. Tässä poimintoja toiminnasta vuoden aikana, ja samalla vinkkejä siitä mitä hyötyä ohjelmasta voisi sinulle olla.

 

Kolme hakua uusille ja vanhoille tiimeille

Vuoden 2019 järjestettiin kolme hakua uusille ja vanhoille Draft-tiimeille: tammikuussa, toukokuussa ja syyskuussa. Koko vuoden aikana hakijatiimejä oli yhteensä 43, joista 19 Kareliasta, 12 Riveriasta ja 11 Uefilta. Tiimeillä oli hyvät mahdollisuudet saada rahoitusta, sillä rahoitusta myönnettiin yhteensä 26 tiimille, eli 60 %:lle koko hakijamäärästä.

 

Mielenkiintoisia kokeiluja ja ideoiden testausta

Vuonna 2019 nähtiin monta mielenkiitoista palvelu- tai tuotepilottia. Andrei Potekhinin kipparoima Holocopter-tiimi testasi holografista mainospalveluaan eri puolilla Joensuuta keväällä. Henna Pajarisen @HomeCarWash testaili autonpesupalvelukonseptiaan Joensuulaisten kodeissa, ja Yulia Kuzmina pilotoi uudenlaista matkailupalvelua kesän aikana. Tuukka Pennasen ja Esko Tiaisen Raffihaasteet otti ensimmäisiä askeleitaan puhujamarkkinoilla alkusyksystä. Aki Nuutisen Fortune Class -verkkokauppakokeilu käynnistyi syksyllä. Opetuspeliä kehittävästä Common Earth -tiimistä tuli Uefin ensimmäinen liikeidean testausvaiheeseen perustettu NY-yritys. Loppuvuodesta on selvitetty mm. uudenlaisten julkisen hankintaprosessi-innovaation kaupallistamismahdollisuuksia.

 

Uusia yrityksiä

Toiminnan seuraavaan vaiheen aloitti vuonna 2019 viisi yritystä: Hyvää Luonnollisesti Oy, Toasted Oy, Jesse Korhonen Tmi, Poppy T&J ja Hapanjuurileipurit Oy.

 

Celo NY Riveriasta voitti valtakunnallisen Vuosi Yrittäjänä -kilpailun

Hautausalalle tuhkauurnia valmistava Celo NY voitti Helsingissä helmikuun lopussa järjestetyssä Vuosi Yrittäjänä -kilpailussa parhaan toiseen asteen liikeidean palkinnon. Jessica Honkasen kipparoima yritys valmistaa uurnat Joensuussa. Uurnat ovat puisia, kauniisti muotoiltuja ja kestäviä.

 

 

Sauna-festivaali myytiin loppuun

Jesse Korhonen (Karelia-alumni) ja Matti Möller (Uef-alumni) pilotoivat sauna-festivaali-ideaansa Joensuun Botanialla maaliskuussa. Jesse ja Matti saivat rahoituksen ideansa testaamiseen Joensuun kaupungin sponsoroimasta Draft-erikoishausta loppuvuonna 2018. Loppuunmyyty saunafestivaali keräsi runsaasti kiitosta.

 

Uusi pääomalainainstrumentti William ja Ester Otsakorven säätiön tuella

Draft-ohjelman pitkäaikaisen kumppanin William ja Ester Otsakorven säätiön kanssa käynnistettiin yhteinen kehittämishanke, jonka tuloksena säätiö on ottanut käyttöönsä uudenlaisen pääomalainainstrumentin alkavien yritysten rahoittamiseksi. Uusi laina ei edellytä vakuuksia, vaan se toimii ns. kanssasijoitusperiaatteella; säätiö voi rahoittaa uutta yritystä saman suuruisella summalla kuin yhtiöön on jo saatu muuta yksityistä rahoitusta.

Säätiö myöntää alueella aloittaville yrittäjille ja maaseutuyrittäjille oman pääoman ehtoisia vakuudettomia lainoja. Pääomalainaa voi hakea enintään 25 000 euroa. Lainalla on kiinteä korko, joka on 1% p.a. Koko laina maksetaan pois kertyneine korkoineen kerralla laina-ajan loppuessa ellei yrittäjä itse halua sanoa lainaa tai sen osaa irti aiemmin.”, tiedottaa Otsakorven säätiö.

 

Liikesivistysrahaston juhlaseminaari Itä-Suomen yliopistolla

Toinen Draft-ohjelman tukijoista, Liikesivistysrahasto, järjesti 100-vuotisjuhlaseminaarin Joensuussa syyskuussa 2019. Ohjelmassa Draft-ohjelman tervehdyssanat kertoi tuore hotelliyrittäjä Helena Puhakka-Tarvainen Huoneistohotelli Lietsusta.

 

Uef-tutkijan perustamasta Kyvykkäästä tuli Free-Talent

Yksi vuoden 2019 Draft-uutisista oli Uefin yliopistotutkija Sakari Tolppasen alun perin vuonna 2018 perustaman Kyvykäs.fi -palvelun siirtyminen osaksi Free-Laskutus -konsernia uudella Free-Talent -nimellä. Free-Talent tarjoaa markkinointi- ja myyntikanavan kevytyrittäjille ja muille itsensä työllistäjille.

Palvelun käyttö ei itsessään muutu. Tutut ominaisuudet löytyvät edelleen. Suurin muutos on se, että pystymme nyt helposti tarjoamaan laskutusvaihtoehdon Free-Kevytyrittäjyyden kautta.” kertoo Henry Klefström, Karelian alumni ja Free-Talent Oy:n tuore toimitusjohtaja.

 

Draft-ohjelman menetelmiä kokeiltiin kansainvälisesti W-Power -hankkeen voimin

Kansainvälinen naisyrittäjyyshanke W-Power järjesti syksyn aikana Draft-menetelmiin perustuvan haun. Haku keräsi 24 osallistujaa seitsemästä eri maasta tai alueesta: Pohjois-Karjala, Lappi, Pohjois-Ruotsi, Shetlannin saaret, Skotlanti, Irlanti ja Islanti. Hakijoista kansainvälinen raati valitsi 5 parasta tiimiä, joista kullekin myönnettiin 2000 € arvoinen rahoitus. Kaikki palkitut liikeideat olivat raadin mielestä erittäin potentiaalisia pohjoisten periferia-alueiden vahvuuksista ammentavia tuotteita ja palveluita. Joensuulaisen Sanna Jeskasen tiimi oli yksi palkituista tiimeistä. Sanna jatkaa liikeideansa kehittämistä Joensuun Draft-ohjelmassa.

 

Pitkospuu Productions kasvu-uralla

Viime vuonna perustettu verkkokauppojen markkinointiin erikoistuva Pitkospuu Productions on ollut vuonna 2019 vahvalla kasvu-uralla ylittäen omat tavoitteensa. Matti Ruuskan ja Marko Lemisen Kareliassa opiskellessaan perustaman yrityksen kasvu näkyy myös kasvaneena työmääränä. ”Kauttamme työtä saa tällä hetkellä 9 ammattilaista”, kertoo Matti.

Pitkospuun referenssilistalta löytyykin jo joukko tunnettuja kansallisia ja kansainvälisiä brändejä. Pitkospuun kaltaisia yrityksiä tarvitaan, sillä verkkokauppa on mahtava väline meille pohjoiskarjalaisille, joiden oma kotimarkkina on liian pieni kasvua tavoitteleville yrittäjille.

 

Lietsun avajaiset

Joulukuun ilonaihe oli Huoneistohotelli Lietsun avajaiset Joensuun keskustassa Postin entisessä kiinteistössä Rantakadulla. Useamman vuoden rutistus on upea saavutus hotelliemäntä Maria Saastamoiselle ja toimitusjohtaja Helena Puhakka-Tarvaiselle. Marian ja Helenan ammattitaidosta kertoo se, että vuoden 2017 Draft-tiimiprofiilissa avajaistavoitteeksi asetettiin 2020, mikä nyt toteutui etuajassa. Lietsu tarjoaa asiakkailleen perinteikästä karjalaista kulttuurielämystä, joka tuntuu samaan uudenaikaiselta ja nykykarjalaisuutta edistävältä.

Lue Ylen juttu Lietsusta maaliskuulta: https://yle.fi/uutiset/3-10667940

Lue Karjalaisen juttu marraskuun lopulta: https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/235731

 

Alumnin menestystä – Kelluu

Meillä Draft-ohjelmassa on vuosien saatossa ollut ilo työskennellä usean menestyjän ja lahjakkuuden kanssa. Monien sarjayrittäjäluonne ei ole laantunut Draft-osallistumisen päättymisen jälkeen. Karelian alumnin Jiri Jormakan ja yhtiökumppaninsa Jouni Linnun Kelluu Oy klousasi miljoonan euron arvoisen rahoituksen. Kelluu kehittää ja valmistaa energialinjojen valvontaan tarkoitettuja etäteknologiaa hyödyntäviä mini-ilmalaivoja.  Reijolaan sijoittuva ilmalaivatehdas synnyttää liudan uusia korkean teknologian työpaikkoja maakuntaan.